avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Roba - accesoriu facultativ sau obligatoriu ?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Roba - accesoriu facultativ sau obligatoriu ?

Sa raspund la intrebarea din titlul acestui subiect, obligatoriu in mod clar!
Am cunoscut multi avocati cu experienta care, practic, refuzau sa poarte robele in momentul in care se aflau in plin exercitiul profesiei. Ce parere aveti ?
In opinia mea, acest gest este unul intolerabil din partea unor asemenea avocati care, probabil, doresc sa scoata in relief faptul, ca sunt atat de cunoscuti, incat purtarea robei este doar facultativa. Consider ca, primii vinovati de aceasta situati sunt judecatorii care ii tolereaza, iar, cu timpul, acestia considera ca un lucru normal sa nu poarte robele in fata instantei. Mi se pare un gest de snobism fata de ceilalti avocati care, fie ca le place, fie ca nu le place, poarta amarata aia de roba indiferent ca afara sunt 10 grade sau 30. Personal, cand pun roba pe mine, parca ma simt alt om, ma iizolez de lumea cotidiana si intru intr-un alt univers. Dvs., ce simtiti cand purtati acea roba? Argumente pro sau contra pentru care purtati/nu purtati roba in fata instantei.
Cu stima,
T. Claudiu
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2010
ContSters119945, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters119945 , utilizator 00:41, 9 Septembrie 2010
Purtarea robei a fost obligatorie in perioada interbelica, apoi a fost inlaturata de comunisti.
Azi, din cate stiu, purtarea acesteia nu e obligatorie la judecatorie… Doar de la Tribunal in sus – sa zic asa…
Chestiunea cu purtarea facultativa a robei la judecatorie a survenit pe baza unei cutume, cum am spus mai sus.
"Avocatul este obligat sa poarte roba in fata instantelor judecatoresti." - L 51/1995 - art. 45 (1)
Art. 223 din Statutul profesiei de avocat:
„Avocatul are obligaţia să poarte roba în fata tuturor instanţelor
judecătoreşti, în condiţiile Legii."
Art. 54 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii
Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
„În timpul şedinţelor publice, judecătorii, magistraţii-asistenţi, procurorii şi
avocaţii poarta robă.”
Art. 1. – (1) "Purtarea robei este obligatorie în faţa instanţelor judecătoreşti
şi a Curţii Constituţionale din România."
[ link extern ]
Asa credeam… pana un judecator a zis ca nu e obligatoriu la judecatorie… De unde a scos-o, nu stiu…
Adevarul este ca roba face distinctia intre consilierii juridici, mandatari si… avocati…
Cred ca roba merita purtata in fatza tuturor instantelor judecatoresti pentru ca e un simbol (face diferenta)… Asa ma gandesc… In plus, e si un avantaj: nu conteaza ce haine porti sub ea: poti avea costum de motociclist sau un costum Armani… Dar roba “spune” ce esti… Nu spune, insa,… cine esti. Cand cineva poarta roba ar trebui sa fie… fara cusur (cu privire la interpretarea legii, sa zicem) in ceea ce spune.
trope_doi a scris:
Adevarul este ca roba face distinctia intre consilierii juridici, mandatari si… avocati…

In ce sens roba face distinctia intre consilierii juridici si mandatari, pe de o parte, si avocati, pe de alta parte? Consilierii juridici au si ei roba.

In alta ordine de idei, nu roba face diferenta intre consilierii juridici si avocati, ci pregatirea profesionala. Degeaba porti (sau nu) roba daca din punct de vedere profesional esti incompetent (ma refer la ambele categorii socio-profesionale, ca de obicei).


Cer scuze initiatorului discutiei pentru interventia mea offtopic si pentru faptul ca nu am cum sa raspund intrebarilor sale, acestea sunt adresate colegilor avocati.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
N-a scris nimeni ca nu au robe consilierii juridici – in fatza instantei, insa, consilierii juridici care poarta roba sunt putini spre deloc (nu poarta nici insigna care sa ii diferentieze de ceilalti – iar insigna, cand o poarta, e mai vizibila pe roba decat pe o bluza inflorata, de exemplu).
(Si) in acest sens se “face distinctia”! Prin ce se deosebeste un consilier juridic in blugi de un mandatar in costum si/sau de un avocat in pantaloni scurti? Nu roba face diferenta – “la prima vedere”, strict legat de subiect (purtarea robei)? Era asa greu de priceput? Roba, insemnele specifice… A purta roba inseamna si a fi mandru de profesie – e doar o parere… A purta roba inseamna a arata celorlalti prezenti in sala ce profesie ai si – prin ceea ce unii si altii vorbesc – se poate face diferenta si d.p.v. al pregatirii profesionale intre mandatari, avocati si consilieri juridici (pt a nu exista, din nou, nelamuriri: intre avocati si avocati intre consilieri si consilieri etc – toate combinatiile posibile intre cei mentionati).

Pe holurile si in salile instantelor sunt persoane care urmeaza sa inceapa un proces si asista la sedinte pentru a afla – mai mult sau mai putin – care avocat s-ar potrivi mai bine cu… pretentiile sale. E doar un (alt) exemplu pentru a “motiva” purtarea robei…

In plus, purtarea robei impune respect justitiabililor care se inghesuie – de regula - in salile de sedinta. “Omului in roba” i se acorda – cel mai adesea – prioritate la intrarea in sala si astfel se evita situatia in care avocatii si/sau consilierii juridici ajung sa gaseasca un loc pe banca in ultimul rand sau sa stea in picioare cu teancul de dosare in brate.

Gabriela Pintea a scris:
nu roba face diferenta intre consilierii juridici si avocati, ci pregatirea profesionala.

Pregatirea profesionala e clar diferita intre un consilier juridic si un “penalist”, de exemplu.
Cat despte competenta… Aceasta face distinctie intre avocat si avocat, intre consilier juridic si consilier juridic… si nu are legatura cu purtarea robei in fatza instantelor judecatoresti.

Gabriela Pintea a scris:
Cer scuze initiatorului discutiei pentru interventia mea offtopic si pentru faptul ca nu am cum sa raspund intrebarilor sale, acestea sunt adresate colegilor avocati.

Sublinierea imi apartine. Titlul este “Roba – accesoriu facultativ sau obligatoriu?” Altfel spus: discutia se refera la roba, in general.
Un avocat se refera la profesia lui. Un consilier juridic se poate referi la profesia lui.
Initiatorul nu a “redus” discutia numai la avocati.

Alte discuții în legătură

Roba consilieri juridici. obligatorie sau nu ? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Intamplator am asistat la un proces in care judecatorul s-a luat de cativa consilieri juridici pentru ca nu purtau roba, Este pentru prima data ... (vezi toată discuția)
Roba in cazul consilierului juridic calytul calytul Ce trebuie ca un consilier juridic sa poata sa poarte roba in instanta si cand se poate inscrie si unde? (vezi toată discuția)
E impetuos necesara inscrierea in colegiul consilierilor juridici? sau pot profesa ca si consilier juridic in baza unui contract colectiv de munca? Andreea205 Andreea205 Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spuneti si parea dumneavoastra in urmatoarea privinta: Lucrez in prezent ca si consilier juridic la o firma in baza ... (vezi toată discuția)