avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Roba consilieri juridici. Obligatorie sau nu ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Roba consilieri juridici. Obligatorie sau nu ?

Buna ziua.

Intamplator am asistat la un proces in care judecatorul s-a luat de cativa consilieri juridici pentru ca nu purtau roba, Este pentru prima data cand vad asa ceva desi umblu de 3 ani prin instante. Oare cat de legala este purtarea robei de catre un consilier juridic si cat de legal este ca un judecator sa impuna consilierilor juridici sa poarte roba ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2018
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 17:33, 28 Aprilie 2018
Daca sunteti consilier juridic ar trebui sa cititi legislatia care reglementeaza profesia dvs si sa vedeti daca exista prevederi legale.Asa cum avocatii si magistratii poarta roba si consilierii ar trebui sa poarte.Din pacate si acest aspect contribuie la imaginea putin favorabila pe care unii consilieri.o au in instanta.
In legislatie nu am gasit nicaieri sa fie prevazut ca trebuie sa poarte roba consilierii juridici. (daca nu cumva imi scapa ceva) Nu va impartasesc opinia ca ,,asa cum avocatii si magistratii poarta roba si consilierii ar trebui sa poarte''. Pe un asemenea principiu ar trebui sa poarte roba si expertii, interpretii, mandatarii neprofesionisti, etc.
Haina nu-l face pe om, astfel ca nu cred ca unii consilieri juridic au o imagine mai putin favorabila pentru ca nu poarta roba.
Avocatii si magistratii poarta roba fiindca asa prevede legea, dar consilierii juridici de ce ar trebui sa poarte ? Intrebarea adresata viza daca roba este obligatorie sau nu din punct de vedere legal.
In plus, aceasta roba a consilierului juridic cum ar trebui sa arate ? Care sunt insemnele specifice ale robei de consilier juridic ? La instante exista vestiare pentru consilierii juridici asa cum exista pentru avocati si magistrati ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2018
LuchianSeb, utilizator
Verificati si dispozitiile art 46 din statul profesiei de consilier juridic publicat in MOF prin martie 2004.
Statutul respectiv este obligatoriu pentru membrii asociatiei sau uniunii care l-a emis. Faptul ca un statut a fost publicat (eronat dupa parerea mea) in Monitorul Oficial, Partea I, nu-i ofera caracter de lege. Exista si alte asociatii ale consilierilor juridici care si-au reglementat un statut diferit.
De exemplu, daca o asociatie decide prin statutul propriu ca avocatii trebuie sa poarte robe verzi asta nu inseamna ca avocatii trebuie sa schimbe culoarea robei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Roba - accesoriu facultativ sau obligatoriu ? ContSters119945 ContSters119945 Sa raspund la intrebarea din titlul acestui subiect, obligatoriu in mod clar! Am cunoscut multi avocati cu experienta care, practic, refuzau sa poarte robele ... (vezi toată discuția)
Roba in cazul consilierului juridic calytul calytul Ce trebuie ca un consilier juridic sa poata sa poarte roba in instanta si cand se poate inscrie si unde? (vezi toată discuția)
E impetuos necesara inscrierea in colegiul consilierilor juridici? sau pot profesa ca si consilier juridic in baza unui contract colectiv de munca? Andreea205 Andreea205 Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spuneti si parea dumneavoastra in urmatoarea privinta: Lucrez in prezent ca si consilier juridic la o firma in baza ... (vezi toată discuția)