avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... contencios administrativ
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

contencios administrativ

Sunt functionar public si de la 01.09.2010 am intrat in preaviz. A fost organizat o mascarada de concurs (am probe in acest sens), in urma caruia am fost disponibilizati cca. 70% din angajati. Ne-am hotarat sa dam institutia in judecata atunci cand vom primi decizia de eliberare din functia publica (30.09.2010).
Intrebarea mea este daca ESTE OBLIGATORIU sa sesizam instantanta de contencios administrativ inainte de a apela la instanta. Asa am auzit, cum ca daca nu sesizam instanta de contencios administrativ, pierdem sansa de a ajunge in instanta. Este adevarat?
Va rog cine poate sa-mi raspunda cat mai repede.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: IulianaC , utilizator 09:47, 8 Septembrie 2010
Buna ziua !
Art.1 alin.(1) din Legea 554/ 2004 actualizata a contenciosului administrativ, spune clar ca " orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului...". In acest sens va pot spune concis ca aceasta este instanta de care faceti vorbire ( este vorba de aceasta sectie a unei instante de judecata).
In alta ordine de idei, pentru a va inlatura confuzia, va pot spune ca art.7, alin.(1) din lege prevede o procedura prealabila actiunii in instanta , astfel ca " inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie sa solicite autoritatii publice emitente sau autoritatii ierarhic superioare, daca aceasta exista, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia".
Cu stima !
Instanţa de contencios administrativ este o instanta și este singura unde puteți ajunge, fiind vorba de un act administrativ. Cred ca dvs va referiți la plângerea prealabilă (recurs grațios) care este o etapă obligatorie și prealabilă sesizării instanței de contencios administrativ. Plângerea prealabila se depune la instituția emitentă a actului administrativ, în termen de 30 de zile de la data la care s-a comunicat actul.
Citiți în legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune Roman85 Roman85 Institutia Bisericii ortodoxe Romane nu a dat curs in termdenul legal de 30 de zile la sesizarea mea o pot actiona in justitie pot cere ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez romeoiasi romeoiasi Recent am primit un raspuns negativ la o cerere adresata unei institutii, care de luni ar fi executorie. M-am uitat pe legea conteciosului administrativ, si ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea plangerii prealabile Adriana B Adriana B este obligatorie plangerea prealabila la atacarea unui act administrativ privind eliberarea din functie (dispozitia de primar) ? (vezi toată discuția)