avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA Factura regularizare Electrica.
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA Factura regularizare Electrica.

Am primit recent factura de regularizare pt. energie electrica pe perioada februarie-august 2010 (precedentele facturi inregistrand un consum estimat). As dori sa stiu daca este corect ca suma aferenta acestei perioade sa fie calculata in intregime cu cota TVA 24%.
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 18:29, 9 Septembrie 2010
Din punct de vedere legal este corect, sumele incasate avand rol de "avans". Din punct de vedere moral este incorect, dar aveati posibilitatea sa regularizati consumul de pana la 30.06.2010 prin autocitire.

Succes!
se ajusteaza in intregime cu cota in vigoare dupa 1 iulie, cred ca asa e mai corect spus.

O societate de furnizare a energiei electrice are încheiate contracte cu persoane fizice și cu persoane juridice:
A. Pentru categoria de consumatori casnici, în contractul de furnizare se prevede că societatea facturează energia electrică furnizată la valoarea indexului comunicat de client lunar în intervalul 1—10 al fiecărei luni. După comunicarea indexului pentru energia electrică consumată, societatea de furnizare emite factura în luna următoare celei în care a fost comunicat indexul de către client. Faptul generator intervine la data la care societatea de distribuție emite factura potrivit art. 134^1 alin. (8) din Codul fiscal. Presupunând că indexul a fost comunicat de client la data de 10 iunie 2010, iar factura este emisă în cursul lunii iulie 2010, cota de TVA aplicabilă este de 24%. De asemenea, contractul de furnizare a energiei electrice prevede că în situația în care clientul nu transmite indexul societatea de furnizare va emite factura pentru o valoare estimată a consumului de energie electrică, determinat potrivit consumurilor anterioare efectuate de client. Presupunând că facturarea s-a realizat în lunile mai, iunie și iulie 2010, pe baza consumului estimat, se consideră că faptul generator de taxă a intervenit la data emiterii fiecărei facturi pentru valoarea consumului estimat, cu cota de TVA în vigoare în perioadele respective,19% în mai și iunie 2010 și 24% în iulie 2010. În luna august 2010, societatea de furnizare va trimite un reprezentant pentru citirea indexului în vederea regularizării la consumul efectiv din perioadele de facturare anterioare. Presupunând că există diferențe în plus sau în minus față de consumul estimat facturat, în luna august 2010 intervine o situație de ajustare a bazei de impozitare potrivit art. 138 din Codul fiscal, pentru care societatea de furnizare va emite o factură. În situația în care societatea de furnizare nu poate determina cărei livrări îi corespund diferențele respective, se va aplica cota de TVA în vigoare la data la care a intervenit evenimentul prevăzut la art. 138 din Codul fiscal, conform art. 134^2 alin. (3) din Codul fiscal, respectiv 24%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tot despre tva emil6702 emil6702 In cazul livrarilor continue de bunuri sau servicii, cum ar fi energia, gazele, apa, cum se va factura pt situatia cand livrarea cuprinde o perioada dinainte ... (vezi toată discuția)
Tva factura utilitati yoyosicoty yoyosicoty Buna ziua As dori o lamurire daca se poate referitoare la calculul TVA al facturii de utilitati la gaze. In luna ianuarie factura la gaze a avut un consum ... (vezi toată discuția)
Regularizare tva pentru factura emisa in iunie 2010 ioanaep ioanaep Avem un contract de leasing prin care este stipulat faptul ca ratele se factureaza cu o luna inainte. Exemplu: rata din iulie s-a facturat in iunie. Ulterior ... (vezi toată discuția)