avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA factura utilitati
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA factura utilitati

Buna ziua
As dori o lamurire daca se poate referitoare la calculul TVA al facturii de utilitati la gaze.
In luna ianuarie factura la gaze a avut un consum mai mare decat cel pe care il aveam de obicei. Am sunat la punctul de lucru unde suntem arondati si ni s-a explicat ca citirea s-a efectuat undeva in data de 5 sau 6 ianuarie 2016 si reprezinta consumul pe aproximativ 38-40 zile deoarece si in luna noiembrie 2015 citirea s-a efectuat mai devreme (27 sau 28 noiembrie2015) motivatia fiind ca personalul a beneficiat pe data de 30 noiembrie de zi libera.
Factura pe care o am pe portalul online de la gaze si poza facuta de catre personalul care se deplaseaza pentru citirea contoarului contine o serie de neconcordante.
1. Data emiterii facturii apare 31.12.2015, ceea ce este imposibil deoarece citirea conform fotografiei facute la contorul de gaze s-a efectuat in data de 6 ianuarie 2016.
2. Cota TVA apare 20% dar la valoare este de 176,49 lei ceea ce reptezinta o cota de TVA de 24% la valoarea fara TVA a facturii de 735,37 lei.
Am depus o petitie la societatea de gaze nu am primit raspuns insa am fost sunata la telefon chiar de catre director si mi s-a spus sa achit factura iar in luna urmatoare mi sa va face regularizarea pentru cele 6 zile din ianuarie 2016.
Nu cred ca este corect deoarece nu stie care a fost consumul pe cele 6 zile din ianuarie si cred ca trebuia trecuta data emiterii facturii 6 sau 7 ianuarie iar valoarea TVA era de 20% pentru intraga suma.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: yoyosicoty , utilizator 15:03, 30 Ianuarie 2016
TVA pentru consumul din 28 noiembrie - 31 decembrie este de 24%. Credeti ca este corect sa fie 20%?

Consumul pe cele 6 zile se estimeaza prin media zilnica.
V-a aplicat 24% pentru toata suma pentru ca nu se putea modifica softul pentru emiterea facturilor.
Este corecta regularizarea la TVA = 20% pentru cele 6 zile pe ianuarie.
Cu tot respectul pentru dumneavoastra dar eu am spus ca pe factura cu data emiterii 31.12.2009 Scrie la tva 20%.
Data emiterii: 31/12/2015
Categorieconsumator: B2
Cota T.V.A.: 20%
In Normele de aplicare a L 227/2015, H.G. 1/2016 la pct. 39 scrie Exemplul nr. 2: O societate de furnizare a energiei electrice are încheiate contracte cu persoane fizice şi cu persoane juridice:
A. Pentru categoria de consumatori casnici, în contractul de furnizare se prevede că societatea facturează energia electrică furnizată la valoarea indexului comunicat de client lunar în intervalul 1-10 al fiecărei luni. După comunicarea indexului pentru energia electrică consumată, societatea de furnizare emite factura în luna următoare celei în care a fost comunicat indexul de către client. Faptul generator intervine la data la care societatea de furnizare emite factura potrivit art. 281 alin. (8) din Codul fiscal, întrucât contractul nu specifică o anumită dată la care trebuie efectuată plata. Dacă pe factură se menţionează un anumit termen de plată a facturii, data plăţii nu constituie fapt generator de taxă în lipsa acestei menţiuni în contract. Presupunând că indexul a fost comunicat de client la data de 10 decembrie 2015, iar factura este emisă în cursul lunii ianuarie 2016, cota de TVA aplicabilă este de 20%.Exemplul este valabil şi pentru furnizarea de gaze naturale şi apă, a căror livrare este continuă.
Deci cum este corect?
TVA-ul se aplica avandu-se ca referinta perioada de consum, nu perioada de anuntare a indexului.
TVA de la 24% la 20%: Cum se factureaza?
Cota standard de TVA scade de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016. O veste buna, insa nu trebuie sa pierdem din vedere aspectele practice. Cum facturam, de exemplu, avansurile, chiriile ori utilitatile? Care este regula generala si care sunt exceptiile? Putem beneficia de cota redusa la 20% si pentru unele facturi emise in 2015?
Sa revenim la regula generala
Conform Codului fiscal, cota de TVA aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator pentru TVA.
Faptul generator intervine, de regula, la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor. Totusi, exista si cateva exceptii pentru:..........livrarile de bunuri si prestarile de servicii care se efectueaza continuu, altele decat cele prevazute la punctul precedent, cum sunt: livrarile de gaze naturale, de apa, serviciile de telefonie, livrarile de energie electrica şi altele asemenea pentru care se considera ca livrarea/prestarea este efectuata la datele specificate in contract pentru plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate sau la data emiterii unei facturi, fara ca perioada de decontare sa depaseasca un an;....
Care este exceptia?
Totusi, in cazul in care cota de TVA se schimba si, la data faptului generator, este o noua cota de TVA, facturile emise inainte de data livrarii/prastarii ori de avans trebuie stornate, urmand sa se emita facturi cu noua cota de TVA.
Cei de la telefonie, cablu si energie electrica pentru servicii aferente lunii decembrie 2015, cu factura emisa in ianuarie 2016 au perceput TVA 20%, asa cum prevad normele de aplicare ale codului fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tot despre tva emil6702 emil6702 In cazul livrarilor continue de bunuri sau servicii, cum ar fi energia, gazele, apa, cum se va factura pt situatia cand livrarea cuprinde o perioada dinainte ... (vezi toată discuția)
Tva factura regularizare electrica. Soleirolia Soleirolia Am primit recent factura de regularizare pt. energie electrica pe perioada februarie-august 2010 (precedentele facturi inregistrand un consum estimat). As dori ... (vezi toată discuția)
Refacturare utilitati chiriasi contabilitate ionela11 ionela11 Buna ziua, Pe ce cont se inregistreaza in cazul unei societati comerciale facturarea utilitatilor lunare catre chiriasi.....461 sau 758?firma care ... (vezi toată discuția)