Cu tot respectul pentru dumneavoastra dar eu am spus ca pe factura cu data emiterii 31.12.2009 Scrie la tva 20%.
Data emiterii: 31/12/2015
Categorieconsumator: B2
Cota T.V.A.: 20%
In Normele de aplicare a L 227/2015, H.G. 1/2016 la pct. 39 scrie Exemplul nr. 2: O societate de furnizare a energiei electrice are încheiate contracte cu persoane fizice şi cu persoane juridice:
A. Pentru categoria de consumatori casnici, în contractul de furnizare se prevede că societatea facturează energia electrică furnizată la valoarea indexului comunicat de client lunar în intervalul 1-10 al fiecărei luni. După comunicarea indexului pentru energia electrică consumată, societatea de furnizare emite factura în luna următoare celei în care a fost comunicat indexul de către client. Faptul generator intervine la data la care societatea de furnizare emite factura potrivit art. 281 alin. (8) din Codul fiscal, întrucât contractul nu specifică o anumită dată la care trebuie efectuată plata. Dacă pe factură se menţionează un anumit termen de plată a facturii, data plăţii nu constituie fapt generator de taxă în lipsa acestei menţiuni în contract. Presupunând că indexul a fost comunicat de client la data de 10 decembrie 2015, iar factura este emisă în cursul lunii ianuarie 2016, cota de TVA aplicabilă este de 20%.Exemplul este valabil şi pentru furnizarea de gaze naturale şi apă, a căror livrare este continuă.
Deci cum este corect?
TVA de la 24% la 20%: Cum se factureaza?
Cota standard de TVA scade de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016. O veste buna, insa nu trebuie sa pierdem din vedere aspectele practice. Cum facturam, de exemplu, avansurile, chiriile ori utilitatile? Care este regula generala si care sunt exceptiile? Putem beneficia de cota redusa la 20% si pentru unele facturi emise in 2015?
Sa revenim la regula generala
Conform Codului fiscal, cota de TVA aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator pentru TVA.
Faptul generator intervine, de regula, la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor. Totusi, exista si cateva exceptii pentru:..........livrarile de bunuri si prestarile de servicii care se efectueaza continuu, altele decat cele prevazute la punctul precedent, cum sunt: livrarile de gaze naturale, de apa, serviciile de telefonie, livrarile de energie electrica şi altele asemenea pentru care se considera ca livrarea/prestarea este efectuata la datele specificate in contract pentru plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate sau la data emiterii unei facturi, fara ca perioada de decontare sa depaseasca un an;....
Care este exceptia?
Totusi, in cazul in care cota de TVA se schimba si, la data faptului generator, este o noua cota de TVA, facturile emise inainte de data livrarii/prastarii ori de avans trebuie stornate, urmand sa se emita facturi cu noua cota de TVA.
Cei de la telefonie, cablu si energie electrica pentru servicii aferente lunii decembrie 2015, cu factura emisa in ianuarie 2016 au perceput TVA 20%, asa cum prevad normele de aplicare ale codului fiscal.