avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... contributii persoana fizica (nu PFA) pentru CDD
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

contributii persoana fizica (nu PFA) pentru CDD

Sunt angajata, dar colaborez ocazional si cu o institutie, iar pana anul trecut plata s-a facut prin contract de drept de autor.

Din ce am inteles din declaratiile de presa ale noilor ministri, as datora pentru aceste venituri din CDD: CAS 10.5, somaj 0.5, CASS 5.5 + impozit 16% pentru baza de aprox. 9.000 (cinci salarii medii brute lunar)

Insa daca eu castig sa zicem 1.000-1.500 pe luna din CDD, nu e aberant sa achit cei 32% impozit+contributii lunare, ce ar insemna 3.000 lei lunar, de 3 ori peste veniturile obtinute ?!?

Multumesc pentru orice lamurire :(


cf.
c) in cazul in care o persoana are activitati independente, desfasurate cu regularitate, in mod repetitiv si are si salariu plateste contributiile, baza de impozitare find de 5 salamrii medii brute lunar
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2010
gouryella, utilizator
Cel mai recent răspuns: gouryella , utilizator 18:17, 8 Septembrie 2010
gouryella a scris:

cf.
c) in cazul in care o persoana are activitati independente, desfasurate cu regularitate, in mod repetitiv si are si salariu plateste contributiile, baza de impozitare find de 5 salamrii medii brute lunar


Fals.
Impozitarea se face la veniturile obtinute. Daca aceste venituri depasesc 5 salarii medii pe luna, atunci baza de impozitare este limitata maxim la aceste 5 salarii medii pe luna.
gouryella prin CDD te referi la DDA-uri?
DDA-urile o sa fie impozitate la sursa cu regularizare in cazul in care / o luna retinerile au fost pentru venituri mai mari de 5 salarii medii pe economie. Cel putin asta am inteles din ce au vorbit cei 2 astazi. OUG se pare ca va fi doar a DDA-urilor & persoanelor fizice platite prin conventii civile, ceilalti(PFA, profesiile liberale) revin la ce era inainte
Popu a scris:
gouryella prin CDD te referi la DDA-uri?


Multumesc, regret confuzia, ma gandeam la contract pt. DDA, si am scris CDD.
Regularizarea se face anual sau in luna ulterioara?

Sunt derutata pentru ca inteleg ca trebuie sa platesc contributii lunar, raportate la o baza de 9.000 lei (5 salarii bruta), deci >3.000 lei, dar venitul meu din DDA poate fi de 1500 deci jumatate din impozite. :stunned:
Nu va mai luati dupa tot felul de declaratii spuse pe la televizor si relatate si gresit in cate articole.
Am dat si eu peste articolul de unde ati luat citatul "5 salamrii medii brute lunar", si inafara de faptul ca relateaza doar un proiect, jumatate din afirmatiile de acolo sunt aberatii.

Pana la urma dumneavoastra vreti sa stiti cum e corect sa se procedeze acum, conform legii? sau ce va fi in viitor ? Pana nu se publica legea in MO, putem doar specula.

OK, dar sunt aberatii ale unor ministri.

Si da, as aprecia daca mi-ati spune cum se procedeaza acum, conform OUG 58, cu veniturile din drepturi de autor, obtinute ocazional (3-4 ori pe an).
Inteleg ca ar fi CAS 10.5, somaj 0.5, CASS 5.5 + impozit 16%, dar aplicate la baza de 5 salarii (pe an? pe luna?) sau la venitul realizat?

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Contabilitate salarii mihaita 28 mihaita 28 am o carte de munca la un privat pe care mio platesc lunar sunt cu un salariu minim pe economie si as dori mai exact cat plateste lunar pentru mine incluse ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)
Cotele contributii salariale 2010 alinadanila alinadanila as vrea sa stiu si eu care sunt cotele pentru contributii salariale pe anul 2010. am fost in crestere copil si acum vreau sa ma pun la curent (vezi toată discuția)