avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... INSTRAINARE PROPRIETATE IN BAZA UNUI ANTECONTRACT ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

INSTRAINARE PROPRIETATE IN BAZA UNUI ANTECONTRACT DUBIOS

Se perfecteaza un contract de vanzare - cumparare,la notarul public.
Vanzatorul este o femeie batrana,mioapa,care nu stie sa scrie si nu mai vede sa citeasca.

Cumparatorul - prezinta notarului un antecontract,scris de mana de concubina acestuia si semnat de: cumparator,concubina acestuia ,mama concubinei,ca martori,iar pentru semnatura vanzatoarei,apare o amprenta digitala si o mazgalitura (care nu este ca semnatura vanzatoarei,de pe alte inscrisuri anterioare).
Notarul,autentifica acest contract de vanzare-cumparare.
La scurt timp,moare vanzatoarea,iar fiul acesteia afla de vanzare.
Deschide actiune de anulare a antecontractului,insa nu i se da dreptate.
Culmea e,ca,nu apare nicaieri ca antecontractul ar fi original,nu exista un original,Tribunalul legalizand copii dupa alta copie aflata la dosarul cauzei.
Fiul,face plangere la politie,iar politia comunica faptul ca,nu exista un original nicaieri,nici la cumparator,nici la mama acestuia,nicaieri.
Practic,a fost vorba de un fals grosolan si uz de fals.
Cert este ca proprietatea a fost instrainata.

Era normal,ca notarul,sa perfecteze o vanzare in baza unui antecontract,chiar daca ar fi fost original ? - cu toate ca,nu exista un original.
Ce se mai poate face in situatia data ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: silvia p , utilizator 13:55, 9 Septembrie 2010
Domnule,
Vanzarea cumpararea s-a facut in prezenta acelor martori, a secretarei notarului si a notarului ca tare. Acel obiect este originalul.
NOTARUL NU ARE NICI O VINA, nu isi asuma raspunderea, el doar constata. Cei care au semnat au luat la cunostinta ca notarul nu poate fi tras in judecata. Salutare!
Doncean a scris:

Domnule,
Vanzarea cumpararea s-a facut in prezenta acelor martori, a secretarei notarului si a notarului ca tare. Acel obiect este originalul.
NOTARUL NU ARE NICI O VINA, nu isi asuma raspunderea, el doar constata. Cei care au semnat au luat la cunostinta ca notarul nu poate fi tras in judecata. Salutare!
Dar,este legal sa se faca o vanzare in baza unui antecontract ???
Care este legislatia aplicabila ?
buna ziua.
inteleg ca instrainarea proprietatii s-a facut direct la biroul notarial prin contractul de vanzare cumparare. oricum nu se poate transimite proprietatea printr-un antecontract. antecontractul este doar o promisiune ca la un termen x cinva va vinde, respectiv altcineva va cumpara.
nu faceti confuzie intre autentificare si legalizare.
Domnilor,

Notarul intr-o asemenea situatie ( vinzator miop+virstnic+semianalfabet ) are "obligatia" morala si legala sa-i citeasca persoanei virstnice actul respectiv .
Nu este de "salutat" altfel de procedura dintr-un birou notarial.
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
silvia p, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumpărare casă, transfer bani în contul concubinului cu procură, datorii la bănci mircea1st mircea1st Buna ziua , Am semnat un precontract si am achitat un avans cash catre vanzatoare. La semnarea contractului ar trebui sa virez banii in contul concubinului ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva unui notar sacredfaith666 sacredfaith666 Va salut, as putea oare sa depun plangere impotriva notarului care a autentificat un ante-contract de V-C? Situatia este urmatoarea: Am semnat ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare Luminita D Luminita D buna ziua, Un antecontract vanzare cumparare intre doua persoane juridice se poate intocmi fara a fi autentificat la notar ,urmand ulterior sa se faca ... (vezi toată discuția)