avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 258 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... situatie copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

situatie copil

Am fost casatorita pana acum 8 ani cu X, cand s-a pronuntat divortul. Cu X, am avut 3 copii. In urma cu 11 ani pe cand eram inca casatorita legal cu X, l-am cunoscut pe Y si am facut un copil cu acesta. Acest copil insa este pe numele fostului meu sot, respectiv X.
La divort, acum 8 ani, X-fostul meu sot nu a pomenit decat de cei trei copii pe care ii am cu el si nu si de al 4-lea care este totusi pe numele lui dar este al concubinului meu. Sentinta de divort ii are in vedere decat pe acesti 3 copii.
Intrebare:
Atat eu cat si Y care intre timp a devenit sotul meu, legal, tatal biologic al acestui copil dorim ca minorul acum in varsta de 12 ani sa fie trecut pe numele lui Y. Fostul meu sot, X, care nu este tata decat pe certificatul de nastere, este si el de acord cu acest lucru. Cum ne sfatuiti sa procedam? Unde trebuie sa ne adresam si ce acte ne trebuiesc? #-o
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 20:40, 9 Septembrie 2010
Schimbarea numelui pe cale administrativa - O.G. 41/2003
- incepeti cu depunerea unei cereri la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor de la primaria de domiciliu, insotita de urmatoarele acte: copii certificate ori legalizate de pe certificatele de stare civila; actul ce contine consimtamantul celuilalt sot; orice alte acte pe care le considerati necesare motivarii cererii d-voastra.
-aceasta cerere va fi publicata in M.Of. partea a-III-a prin grija si pe cheltuiala d-voastra;
-urmatoarea etapa o veti afla pe parcursul acestei proceduri.
Succes!
nu e asa usor, imi dau seama ca nu este vorba numai de o schimbare a numelui ci implicit si a tatalui. va fi trecut in certificat, adevaratul tata. cred ca asta urmariti. veti avea de mers in instanta.
introduceti o actiune in tagada paternitatii, folosindu-l pe adevaratul tata drept martor; dupa ce obtineti o sentinta definitiva si irevocabila, adevaratul tata va recunoaste copilul printr-o declaratie autentica la notar; cu aceste inscrisuri mergeti la serviciul public comunitar local de evidenta populatiei din orasul d-voastra.
avocat Cristina Popescu



avocat Cristina Popescu a scris:

introduceti o actiune in tagada paternitatii, folosindu-l pe adevaratul tata drept martor; dupa ce obtineti o sentinta definitiva si irevocabila, adevaratul tata va recunoaste copilul printr-o declaratie autentica la notar; cu aceste inscrisuri mergeti la serviciul public comunitar local de evidenta populatiei din orasul d-voastra.
avocat Cristina Popescu
D-na avocat,
Sunt de acord cu ceea ce spuneti dvs, dar am citit si in art. 55 alin.1 C. fam. spune ca "actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de 3 ani de la data nasterii copilului." - ori daca copilul are 12 ani nu cumva este prescrisa aceasta actiune? Cum pot fi repusa in termen?





tatal biologic al copilului trebuie sa faca in instanta o actiune pt stabilirea paternitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nume tata biologic in certificat nastere maya2009cu maya2009cu buna, Ma confrunt cu o problema putin mai delicata, si as avea nevoie de sfatul dvs. SItuatia pe scurt e urmatoarea : am depus impreuna cu sotul actele pt ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea paternitatii Elena Lidiana Elena Lidiana sun casatorita cu alt cineva dar de 2 ani sunt impreuna cu actualul meu prieten, acum sunt insarcinata si el vrea ca copilul sa poarte numele lui cum putem ... (vezi toată discuția)
Trecerea unui copil de pe un nume de familie pe un altul Madipap Madipap Buna ziua, vin si eu cu o rugaminte pentru un sfat pentru urmatorul caz: Prietena mea s-a despartit de sotul sau dar nu a inaintat divortul desi in fapt ... (vezi toată discuția)