avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... nume tata biologic in certificat nastere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

nume tata biologic in certificat nastere

buna,

Ma confrunt cu o problema putin mai delicata, si as avea nevoie de sfatul dvs. SItuatia pe scurt e urmatoarea : am depus impreuna cu sotul actele pt divort, de comun acord, urmand sa avem prima infatisare in instanta la inceputul lunii septembrie . Mentionz ca nu exista copii in aceasta casatorie .
Nu mai avem nici un fel de relatie de mai bine de un an (am plecat de la domiciliu in dec 2008) , iar eu intre timp am inceput o noua relatie, din care va urma nasterea unui bebe peste aprox 2 luni.
Exista vreo posibilitate ca in certificatul de nastere al copilului sa fie trecut tatal biologic , daca pana in momentul nasterii copilului nu este pronuntata sentinta judecatoreasca definitiva ? In cat timp se pronunta sentinta ? Am sanse ca judecatorul sa pronunte divortul dupa prima infatisare ?
Ce variante am ?

astept raspunsul dvs
multumesc mult,
Cel mai recent răspuns: maya2009cu , utilizator 10:47, 17 August 2009
Nu este posibil sa inscrieti in CN al copilului numele tatalui biologic atata timp cat nu ati divortat de sotul dv.
Daca nu aveti copii si mariajul are o vechime mai mare de un an de zile, la primul termen de judecata, DACA VA PREZENTATI AMBII SOTI IN FATA INSTANTEI, judecatorul va lua act de pozitia procesuala a partilor si va ramane in pronuntare, fara a necesita administrarea de probe, in speta fiind incidente prevederile art. 38 alin. 2 din Codul familiei:
Divorţul poate fi pronunţat şi numai pe baza acordului ambilor soţi, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
a) până la data cererii de divorţ a trecut cel puţin un an de la încheierea căsătoriei şi
b) nu există copii minori rezultaţi din căsătorie.

Avand in vedere ca la inceputul lunii septembrie aveti primul termen de judecata, cand va veti prezenta ambii soti in fata instantei si va veti exprima acordul pentru divort, instanta va pronunta hotararea de divort anterior nasterii copilului ce va fi in luna octombrie. ;)
am inteles ca hotararea se pronunta in termen de 30 zile...e adevarat ?

as mai avea o intrebare : daca totul va decurge ok, si voi avea sentinta definitiva, copilul va putea purta numele tatalui biologic, sau trebuie sa fim casatoriti ?

multumesc pt promptitudine :)
maya2009cu a scris:

am inteles ca hotararea se pronunta in termen de 30 zile...e adevarat ?

as mai avea o intrebare : daca totul va decurge ok, si voi avea sentinta definitiva, copilul va putea purta numele tatalui biologic, sau trebuie sa fim casatoriti ?

multumesc pt promptitudine :)
Deci, sunteti intr-un proces de divort-fara copii-care se afla pe rolul instantei unde aveti domiciliul, in acest rastimp ati cunoscut pe altcineva si din acea relatie extra-conjugala se va naste un copil! In fapt, divortul va decurge exact cum cora2006 si-a expus punctul de vedere, achiesez la acest lucru. Altfel, trebuie sa fiti mai atenta la anumite detalii cand veti prezenta la primul termen de judecata. In rest, daca actualul prieten va recunoaste ca este si copilul lui nu trebuie sa va faceti probleme. Daca va dori sa si se casatoreasca cu dvs. atunci va fi super OK!
:) multumesc

sper sa existe sentinta pana in momentul nasterii copilului, altfel cred ca va fi complicat ... cred
Indiferent cand se va pronunta divortul in certificatul de nastere va fi OBLIGATORIU trecut la tata fostul sot, pentru ca ati conceput copilul in timpul casatoriei. Ce puteti face, dupa ce nasteti si inregistrati copilul, este sa deschideti un proces de tagada a paternitatii fostului sot, iar dupa solutionarea acestuia tatal biologic il poate recunoaste, indiferent ca va casatoriti sau nu.
Singura eludare a acestei situatii ar fi sa va casatoriti cu tatal copilului inainte de nasterea acestuia, dar ma tem ca nu veti avea timpul necesar.

Alte discuții în legătură

Paternitate- tagada timis2014 timis2014 Buna seara. Daca 2 persoane au decis sa divorteze administrativ ( la primarie sau la notar), dar sotia e insarcinata care este procedura cea mai simpla pt ... (vezi toată discuția)
Copil in afara casatoriei Tenchiu Tenchiu Buna ziua, Ma aflu intr-o situatie mai delicata. Sunt in divort, hotarare data in aprilie 2009 cu desfacere casatorie in Romania(insa hotararea nu a fost ... (vezi toată discuția)
Divortul si inregistrarea certificatului de nastere al copilului ionutdumitrascu ionutdumitrascu prietena mea este casatorita cu altcineva ,acum este insarcinata , intrebarea mea este ,care sunt sansele ca, copilul sa fie trecut pe numele meu , ea acum 2 ... (vezi toată discuția)