avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... paternitate- tagada
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

paternitate- tagada

Buna seara.
Daca 2 persoane au decis sa divorteze administrativ ( la primarie sau la notar), dar sotia e insarcinata care este procedura cea mai simpla pt negatia prezumtiei de paternitate a sotului? si daca aceasta declaratie se poate da si inainte de nasterea copilului ? Mentionez ca ambii soti sunt de acord sa dea declaratie de negatie a prezumtiei de paternitate a tatalui, ca divortul va fi pronuntat inainte de nasterea copilului si ca ambele parti doresc amiabil (nu prin tribunal) solutionarea acestei situatii. Multumesc, astept raspuns
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:06, 30 Mai 2014
Numai in instanta, iar de tagaduit poate oricare din parti- actualul sot, mama, tatal biologic.
Daca sarcina e mica, aveti sanse sa scapati de tagada, desi copilul conceput in timpul casatoriei il are ca tata pe sotul/ fostul sot al mamei, se intampla ca macar si din neatentie , ofiterul sa nu faca socoteala si copilul sa fie declarat de tatal biologic.
Daca mama e divortata la data inregistarii copilului e mai usor sa treaca neobservat ca mama de abia a iesit din casatorie. Nici nu stiu daca se verifica, oricum, veti vedea atunci.
Nu puteti da vreo declaratie de acum.

multumesc pt raspuns. Dar daca divortul se pronunta in iulie (de exemplu) iar nasterea copilului are loc dupa 3 luni, mama (divortata fiind) poate sa declare copilul , ca parinte unic, neimplicand fostul sot? care este reglementarea privitoare la aceasta situatie? multumesc
Legea e una singura.
Timpul legal al conceptiunii Art. 412
(1) Intervalul de timp cuprins intre a trei suta si a o suta optzecea zi dinaintea nasterii copilului este timpul legal al conceptiunii. El se calculeaza zi cu zi.
rezumtia de paternitate Art. 414
(1) Copilul nascut sau conceput in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.
(2) Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Deci, legal, la declararea copilului fostul sort ar trebui sa fie tatal copilului si sa urmeze in instanta o actiune in tagada de paternitate.

Actele necesare la declararea copilului sunt astea

1. Certificatul medical constatator al naşterii, întocmit pe formular tip;
2. Actul de identitate al mamei şi/sau al declarantului, dacă naşterea nu este declarată de mamă;

4. Declaraţie de recunoaştere a copilului născut în afara căsătoriei, dată de către tată în faţa ofiţerului de stare civilă care înregistrează naşterea sau la notarul public, din care să rezulte şi numele de familie pe care il dobândeşte copilul, la care se anexează consimţământul mamei; în cazul tatălui minor acesta este asistat de reprezentantul legal


În cazul în care părinţii poartă nume de familie diferite sau există neconcordanţă între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al naşterii şi cel declarat, înregistrarea naşterii se face în baza declaraţiei scrise, semnată de ambii părinţi, din care să rezulte numele de familie şi prenumele copilului.

Înregistrarea naşterii se face la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, de ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul, în baza declaraţiei verbale.

Art. 38.

(1) Când mama declară că este căsătorită, dar nu poate prezenta certificatul de căsătorie, dă o declaraţie scrisă în acest sens, iar înregistrarea naşterii se face numai după ce personalul cu atribuţii de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P. sau ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei competente a stabilit datele referitoare la soţ, prin solicitarea unui extras de pe actul de căsătorie şi din verificările în R.N.E.P.

(2) Dacă mama declară că nu este căsătorită, în urma verificărilor prevăzute la alin. (1), copilul se înregistrează cu numele de familie al mamei, iar rubricile referitoare la "tată" nu se completează.

(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică şi în cazul în care declaraţia este făcută de o altă persoană.

Deci, desi legal ar fi ca tatal sa fie fostul sot, exista mici sanse sa scape fara un proces de tagada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara merimeri merimeri Buna! V-as ruga sa ma ajutati intr-o problema. Fratele meu a divortat in luna martie 2010. Divortul s-a pronuntat din vina ambelor parti. Si el si fosta ... (vezi toată discuția)
Paternitate copil in timpul casatoriei/ dupa divort abc123 abc123 As dori sa stiu cum poate fi recunoscut ca tata al copilului pe care il voi naste in luna martie prietenul meu (tatal real al copilului) avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Naștere dupa divort Thatha Thatha Bună ziua! Am divorțat în urma cu câteva luni, iar luna viitoare voi da naștere unui copil, fostul sot fiind tatăl copilului. Trecand mai puțin de ... (vezi toată discuția)