avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara

Buna! V-as ruga sa ma ajutati intr-o problema. Fratele meu a divortat in luna martie 2010. Divortul s-a pronuntat din vina ambelor parti. Si el si fosta cumnata au semnat ca nu vor face recurs si nu mai au nicio pretentie. In urma divortului fosta cumnata a trebuit sa revina la numele de domnisoara. Dupa divort, in luna mai, fosta cumnata a nascut si a declarat copilul pe numele fratelui meu desi el nu se afla in localitate si deci nici nu l-a recunoscut. Acum, fratele a primit o ctatie la tribunal pt pensie alimentara. Intrebarea mea este: fosta cumnata avea voie sa treaca copilul la numele fratelui meu (fostul sot) fara acordul lui? Va multumesc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:34, 15 Octombrie 2010
Copilul este conceput cu fostul sot sau este copilul rezultat din relatiile cu alt barbat ?
Codul Familiei prevede ca:
Art. 53. - Copilul nãscut în timpul cãsãtoriei are ca tatã pe sotul mamei. Copilul nãscut dupã desfacerea, declararea nulitãtii sau anularea cãsãtoriei are ca tatã pe fostul sot al mamei, dacã a fost conceput în timpul cãsãtoriei si nasterea sa a avut loc înainte ca mama sa sã fi intrat într-o nouã cãsãtorie.
Art. 61. - Timpul cuprins între a trei suta si a o suta optzecea zi dinaintea nasterii copilului este timpul legal al conceptiunii.

Art. 54.- Paternitatea poate fi tãgãduitã, dacã este cu neputintã ca sotul mamei sã fie tatãl copilului. Actiunea în tãgãduirea paternitãtii poate fi pornitã numai de sot; mostenitorii acestuia pot continua actiunea pornitã de el. Dacã sotul este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornitã de tutore, însã numai cu încuviintarea autoritãtii tutelare. În toate cazurile, mama copilului va fi citatã.
Art. 55. - Actiunea în tãgãduirea paternitãtii se prescrie în termen de sase luni de la data când tatãl a cunoscut nasterea copilului. În cazul în care, mai înainte de împlinirea acestui termen, tatãl a fost pus sub interdictie, un nou termen curge pentru tutore de la data când acesta a aflat despre nasterea copilului.


Asadar cumnata dumneavoastra nu a incalcat legea, insa in cazul in care fratele dumneavoastra nu este tatal biologic al copilului acesta poate depune o actiune de tagaduire a paternitatii.
copilul a fost conceput in timpul casatoriei, de aceea s-a trecut pe numele fratelui. daca nu e copilul lui, va trebui sa promoveze o actiune de tagada de paternitate
Ma intrebam daca nu este vorba despre o actiune"provocatorie"
Copilul s-a nascut in timpul casatoriei ?
( momentul desfacerii acesteia e cel al ramanerii definitive si irevocabile a hotararii privind divortul ).

Daca raspunsul e afirmativ, atunci exista o prezumtie de paternitate, rasturnabila , ce-i drept, prin orice mijloc de proba.
Tatal copilului, este , deci , sotul mamei.

In caz de neclaritati cu privire la filiatia acestui copil , actiunea este de tagada de paternitate ( termenul de 6 luni , pentru tata , curge de la nasterea copilului sau de la cunoasterea acestui fapt, pentru a nu fi respinsa actiunea ca prescrisa ).

In caz ca acest copil e nascut in afara casatoriei , filiatia se stabileste prin recunoastere , voluntara sau cu ajutorul instantei de judecata .

Actiunea in vederea recunoasterii copilului din afara casatoriei poate fi exercitata oricand .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestarea filiatiei/recunoasterii miruna.c miruna.c A s-a casatorit cu B, B fiind insarcinata in 6 luni A stia ca nu este tatal copilului, totusi, il recunoaste trecandu-l pe numele lui Acum B introduce ... (vezi toată discuția)
Tata fara sa stii jr jr Recent fratele meu a decedat . Cu putin timp inainte de deces a aflat ca fosta sotie ,de care era divortat,l-a trecut ca tata al unui copil nascut la un an ... (vezi toată discuția)
Decizia de divort AnnaMaria28 AnnaMaria28 Buna seara! Ma confrunt cu o problema si anume... eu trebuie sa nasc pe la inceputul lunii martie 2015, insa astept decizia de divort, intrucat am fost ... (vezi toată discuția)