avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Naștere dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Naștere dupa divort

Bună ziua! Am divorțat în urma cu câteva luni, iar luna viitoare voi da naștere unui copil, fostul sot fiind tatăl copilului. Trecand mai puțin de 300zile de la divorț știu ca fostul sot va fi mentionat ca tata pe certificatul de naștere, insa nu doreste sa isi asume aceasta responsabilitate, insa nici sa dea o declaratie privind tagada paternitatii. întrebarea mea este ce se întâmplă dacă nu ma va insoti sa declar copilul, este posibila înregistrarea în absenta lui? Și as vrea sa știu dacă pot trece copilul pe numele meu, fără nicio declarație din partea lui și dacă pot desemna pe altcineva sa ma reprezinte la starea civila (procura notariala), având în vedere faptul ca trebuie declarat copilul la scurt timp de la naștere. Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:40, 17 Iulie 2016
S-a modificat legea in sensul maririi timpului in care copilul trebuie declarat la starea civila.

Dupa ce nasteti si va externati, puteti sa mergeti singura sa declarati copilul la starea civila.

La rubrica "tata" il treceti pe tatal copilului (fostul sot!). Daca nu-i convine, sa faca el o actiune de tagada paternitatii.
știu ca fostul sot va fi mentionat ca tata pe certificatul de naștere

Corect !
Art. 414

Prezumţia de paternitate

(1) Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei.

Art. 412

Timpul legal al concepţiunii

(1) Intervalul de timp cuprins între a trei suta şi a o sută optzecea zi dinaintea naşterii copilului este timpul legal al concepţiunii. El se calculează zi cu zi.


Nu e nevoie, el va fi tatal pe certificat si daca nu va insoteste.
Numele copilului va fi al dvs.

aveti nevoie de certificatul dvs de nastere, cel constator , hotararea de divort legalizata si veti imputernici pe cineva sa le depuna daca dvs credeti ca nu puteti merge in termen de 15 zile de la nastere.
Interesati-va totusi din timp ce acte si va trebuie.
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate- tagada timis2014 timis2014 Buna seara. Daca 2 persoane au decis sa divorteze administrativ ( la primarie sau la notar), dar sotia e insarcinata care este procedura cea mai simpla pt ... (vezi toată discuția)
Sunt curios -paternitate copil nascut in casatorie mihaistanila mihaistanila sunt in concubinaj cu o fata casatorita si este insarcinata daca pastreaza copilu pot sa il trec pe numele meu ? (vezi toată discuția)
Copil nerecunoscut de tatal biologic nascut dupa divort Ceresela Ceresela Copil nascut in Italia in luna iunie nerecunoscut de fostul sot dupa divort in luna martie,cum fac sa ii inscriu certificatul de nastere in romania?Fostul sot ... (vezi toată discuția)