avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

buna seara. as dori sa ma ajutati daca se poate cu un raspuns. tata a lucrat 20 de ani ca subofiter la penitenciar, apoi a lucrat la o intreprindere. ulterior a decedat, dar pensie nu a primit decat de la aceea intreprindere. precizez ca mama traieste. exista o lege conform careia mama mea sa beneficieze de pensie de urmas de pe urma tatalui dar de la penitenciar? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adrian Voican , Avocat 20:22, 9 Septembrie 2010
mama dvs a fost casnica pe timpul casatoriei cu tatal dvs? nu are pensia dansei?
Conform art. 37 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii militare de stat”.

Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 39:

“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei de 55 de ani, daca a avut cel putin 15 ani de casatorie cu persoana decedata si nu realizeaza venituri lunare provenite dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici decat jumatate din salariul mediu pe economie.

(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6% pentru fiecare an de casatorie in minus.”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas??? cristitim cristitim -O persoana poate beneficia de pensie militara de urmas daca ultima perioada in care a fost casatorita este de numai 5 ani,dar suma anilor este de aproximativ ... (vezi toată discuția)
Pensii de urmas nasobraznic nasobraznic Daca doua persoane traiesc in concubinaj ani de zile. El decedeaza...ma intereseza daca exista vreo lege ca ea să primească pensie Dupa el. El a fost ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor ContSters256457 ContSters256457 tatal decedat mama nascuta 21/09/1953 cand poate sa depuna dosarul pentru pensia de urmas ? (vezi toată discuția)