avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas???
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas???

-O persoana poate beneficia de pensie militara de urmas daca ultima perioada in care a fost casatorita este de numai 5 ani,dar suma anilor este de aproximativ 18 ani? Petru a fi mai explicit: mama mea a fost casotorita cu tatal meu intre 1976-1988,cand au divortat.In 1999 s-au recasatorit si au fost inpreuna pana in anul 2005 cand tatal meu a decedat.As dorii sa stiu daca mama mea poate beneficia de pensie militara de urmas.(SE CUMULEAZA ANII?)
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 23:43, 23 Noiembrie 2009
Potrivit dispozitiilor din LEGEA nr. 164/ 2001*** Republicată privind pensiile militare de stat, actualizata 2009:
ART. 39
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la împlinirea vârstei de 55 de ani, dacă a avut cel putin 15 ani de căsătorie cu persoana decedată si nu realizează venituri lunare provenite dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici decât jumătate din salariul mediu brut pe economie.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

In opinia mea, perioadele celor 2 casatorii se cumuleaza, exprimarea legii fiind clara: "daca a avut cel putin 15 ani de casatorie cu persoana decedata".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas myky.myky27 myky.myky27 buna seara. as dori sa ma ajutati daca se poate cu un raspuns. tata a lucrat 20 de ani ca subofiter la penitenciar, apoi a lucrat la o intreprindere. ulterior ... (vezi toată discuția)
Pensii militare de urmas grigoras  constantin grigoras constantin daca tatal meu a fost maistru militar si a iesit la pensie pe caz de boala ( boala cauzata de mediul de munca de la servici) cand are mama mea dreptul la ... (vezi toată discuția)
Pensii de urmas nasobraznic nasobraznic Daca doua persoane traiesc in concubinaj ani de zile. El decedeaza...ma intereseza daca exista vreo lege ca ea să primească pensie Dupa el. El a fost ... (vezi toată discuția)