avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Problema cu plata impozitului - primaria nu ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Problema cu plata impozitului - primaria nu inregistreaza date

Buna ziua,

Am si eu o problema cu plata impozitului. Am cumparat in primavara un teren si acum cand ma duc la primarie si vreau ca un cetatean de buna credinta sa platesc impozitul la respectivul teren functionarasul de acolo imi tot spune ca nu s-au inregistrat datele in calculator si ca sa revin mai tarziu, peste o luna doua trei dar cand ma duc acelasi raspuns.

Intrebarea mea e ce pot sa fac legal si sa nu platesc penalizari in caz ca trece inca un an si se intampla acelasi lucru. De cine apartin toate astea. Nu pot sa le solicit un rezolvare legala si sa fie obligati cumva de lege sa rezolve in nu stiu ce termen problema.

exista astfel de mentiuni in lege. Daca da cum procedez!?
Cel mai recent răspuns: Happyend , utilizator 12:37, 10 Aprilie 2012
Deci puteti face o adresa oficiala catre primaria respectiva, prin care solicitati rezolvarea problemei expuse. termenul de rezolvare la acea adresa este de 30 de zile de la data inregistrarii ei. In caz contrar, potrivit art.1 alin.1 din Ledea nr.554/2004, orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Interesul legitim poate fi atât privat, cât şi public.
Raspunsul e cel dat de Elis; numai ca, in astfel de situatii, functionarul nu inregistreaza penalitati, deci nu va faceti probleme.
beldeanioan a scris:

Raspunsul e cel dat de Elis; numai ca, in astfel de situatii, functionarul nu inregistreaza penalitati, deci nu va faceti probleme.

Dobandiri si transferuri de teren, precum si alte modificari aduse terenului
Art. 259. - (1) Pentru un teren dobandit de o persoana in cursul unui an, impozitul pe teren se datoreaza de la data de intai a lunii urmatoare celei in care terenul a fost dobandit.

(2) Pentru orice operatiune juridica efectuata de o persoana in cursul unui an, care are ca efect transferul dreptului de proprietate asupra unui teren, persoana inceteaza a mai datora impozitul pe teren incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care a fost efectuat transferul dreptului de proprietate asupra terenului.

(3) In cazurile prevazute la alin. (1) sau (2), impozitul pe teren se recalculeaza pentru a reflecta perioada din an in care impozitul se aplica acelei persoane.

(4) Daca incadrarea terenului in functie de pozitie si categorie de folosinta se modifica in cursul unui an sau in cursul anului intervine un eveniment care modifica impozitul datorat pe teren, impozitul datorat se modifica incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care a intervenit modificarea.

(5) Daca in cursul anului se modifica rangul unei localitati, impozitul pe teren se modifica pentru intregul teren situat in intravilan corespunzator noii incadrari a localitatii, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a intervenit aceasta modificare.

(6) Orice persoana care dobandeste teren are obligatia de a depune o declaratie privind achizitia terenului la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale in termen de 30 de zile, inclusiv, care urmeaza dupa data achizitiei.

(61) Instrainarea unui teren, prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege, nu poate fi efectuata pana cand titularul dreptului de proprietate asupra terenului respectiv nu are stinse orice creante fiscale locale, cu exceptia obligatiilor fiscale aflate in litigiu, cuvenite bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul sau al celei unde isi are domiciliul fiscal contribuabilul in cauza, cu termene de plata scadente pana la data de intai a lunii urmatoare celei in care are loc instrainarea. Atestarea achitarii obligatiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autoritatilor administratiei publice locale. Actele prin care se instraineaza terenuri cu incalcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.

(7) Orice persoana care modifica folosinta terenului are obligatia de a depune o declaratie privind modificarea folosintei acestuia la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale in termen de 30 de zile, inclusiv, care urmeaza dupa data modificarii folosintei.



Plata impozitului
Art. 260. - (1) Impozitul/taxa pe teren se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie inclusiv.

(2) Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe teren, datorat pentru intregul an de catre contribuabili, pana la data de 31 martie inclusiv, a anului respectiv, se acorda o bonificatie de pana la 10%, stabilita prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

(3) Impozitul anual pe teren, datorat aceluiasi buget local de catre contribuabili, persoane fizice si juridice, de pana la 50 lei inclusiv, se plateste integral pana la primul termen de plata. In cazul in care contribuabilul detine in proprietate mai multe terenuri amplasate pe raza aceleiasi unitati administrativ-teritoriale, suma de 50 lei se refera la impozitul pe teren cumulat.

Da, acesta e continutul actului normativ.
Numai ca teoria si practica sunt lucruri distincte.
Am avut anul trecut o astfel de "traire" ;cum a inregistrat nu stiu, dar am platit numai inainte de craciun; poate ma lamuresti cum au facut;

Si mai am o necunoscuta : la nivel de comuna cum se radiaza un mijloc de transport? la primaria din comuna sau cea de judet ?
multumesc
beldeanioan a scris:

Da, acesta e continutul actului normativ.
Numai ca teoria si practica sunt lucruri distincte.
Am avut anul trecut o astfel de "traire" ;cum a inregistrat nu stiu, dar am platit numai inainte de craciun; poate ma lamuresti cum au facut


Nu pot sa stiu cum au facut,#-o
Sunt multi angajati la Directia de impozite si taxe de la primarii, care merg la serviciu numai pentru ca au unde pleca.

Alte discuții în legătură

Emitere certificat atestare fiscala in comuna mircealupea mircealupea Buna ziua, Trebuie sa actionez in instanta pentru inregistrarea din punct de vedere fiscal a unui teren si emiterea unui certificat de atestare fiscala, ... (vezi toată discuția)
Impozite si taxe. radubr radubr In anul 2011 am facut o promisiune de vanzare a unui teren extravilan, care urmeaza a se finaliza in anul 2012, respectiv la primarie se va schimba ... (vezi toată discuția)
Radiere auto de la impozit alina240 alina240 Bunaziua, Am o nelamurire legata de impozitul auto si as dori daca poate cineva sa ma ajute. In anul 2002 am vandut un autoturism cu acte in regula si am ... (vezi toată discuția)