avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale emitere certificat atestare fiscala in comuna
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

emitere certificat atestare fiscala in comuna

Buna ziua,
Trebuie sa actionez in instanta pentru inregistrarea din punct de vedere fiscal a unui teren si emiterea unui certificat de atestare fiscala, deoarece primaria de la locul terenului refuza efectuarea acestor operatiuni.
Problema mea este : impotriva cui ma indrept? Cine este organul fiscal (Primaria, primarul, consiliul local) si de unde reiese? Unde este reglementat acest aspect, privitor la organul fiscal local din sate si comune ?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mircealupea , utilizator 18:24, 8 Octombrie 2011
Inregistrarea bunului imobil (teren)se face la organele competente ale unitatii administrativ teritoriale pe raza caruia se se afla bunul imobil. Mai precis, actiunea de declarare si inregistrare se face la sediul unitatatii adm terit ( comuna/ oras/ municipiu) adica la sediul primariei la serviciul de specialitate din cadrul primariei - serviciul de impozite si taxe - sau la registratura primariei. Actele necesare sunt declarartia dvs insotita de actul de dobandire al bunului: ex . contract de vanzare cumparare, certificat de mostenitor, act donatie, etc..
Urmare a declararii bunului impozabil organul fiscal va emite o decizie de impunere (adica cat impozit pe teren aveti de achitat de la data de intaii a lunii urmatoare lunii dobandirii terenului pana la sfarsitul anului fiscal in curs. Apoi dumneavoastra puteti solicita eliberarea unui certificat de atestare fiscala.

Toate aceste sunt reglementate de Codul Fiscal Titlul IX incepand de la art.256 pana la art 260 . Va transmit extras art 256 si art 259 :

"ART. 256 Reguli generale
(1) Orice persoană care are în proprietate teren situat în România datorează pentru acesta un impozit anual, exceptând cazurile în care în prezentul titlu se prevede altfel.

(2) Impozitul prevăzut la alin. (1), denumit în continuare impozit pe teren, precum şi taxa pe teren prevăzută la alin. (3) se datorează către bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului în care este amplasat terenul. În cazul municipiului Bucureşti, impozitul şi taxa pe teren se datorează către bugetul local al sectorului în care este amplasat terenul.

(3) Pentru terenurile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, se stabileşte taxa pe teren care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe teren.

(4) În cazul terenului care este deţinut în comun de două sau mai multe persoane, fiecare proprietar datorează impozit pentru partea din teren aflată în proprietatea sa. În cazul în care nu se pot stabili părţile individuale ale proprietarilor în comun, fiecare proprietar în comun datorează o parte egală din impozitul pentru terenul respectiv.

(5) În cazul unui teren care face obiectul unui contract de leasing financiar, pe întreaga durată a acestuia, impozitul pe teren se datorează de locatar.

(6) În cazul în care contractul de leasing încetează, altfel decât prin ajungerea la scadenţă, impozitul pe teren este datorat de locator."



ART. 259 Dobândiri şi transferuri de teren, precum şi alte modificări aduse terenului

(1) Pentru un teren dobândit de o persoană în cursul unui an, impozitul pe teren se datorează de la data de întâi a lunii următoare celei în care terenul a fost dobândit.

(2) Pentru orice operaţiune juridică efectuată de o persoană în cursul unui an, care are ca efect transferul dreptului de proprietate asupra unui teren, persoana încetează a mai datora impozitul pe teren începând cu prima zi a lunii următoare celei în care a fost efectuat transferul dreptului de proprietate asupra terenului.

(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) sau (2), impozitul pe teren se recalculează pentru a reflecta perioada din an în care impozitul se aplică acelei persoane.

(4) Dacă încadrarea terenului în funcţie de poziţie şi categorie de folosinţă se modifică în cursul unui an sau în cursul anului intervine un eveniment care modifică impozitul datorat pe teren, impozitul datorat se modifică începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care a intervenit modificarea.

(5) Dacă în cursul anului se modifică rangul unei localităţi, impozitul pe teren se modifică pentru întregul teren situat în intravilan corespunzător noii încadrări a localităţii, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a intervenit această modificare.

(6) Orice persoană care dobândeşte teren are obligaţia de a depune o declaraţie privind achiziţia terenului la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale în termen de 30 de zile, inclusiv, care urmează după data achiziţiei.

(6^1) (Înstrăinarea unui teren, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra terenului respectiv nu are stinse orice creanţe fiscale locale, cu excepţia obligaţiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul sau al celei unde îşi are domiciliul fiscal contribuabilul în cauză, cu termene de plată scadente până la data de întâi a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. Actele prin care se înstrăinează terenuri cu încălcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept. (Se abrogă de la 1 ian. 2012)

(7) Orice persoană care modifică folosinţa terenului are obligaţia de a depune o declaraţie privind modificarea folosinţei acestuia la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale în termen de 30 de zile, inclusiv, care urmează după data modificării folosinţei


In ceea ce priveste emiterea certificatului de atestare fiscala , cadrul legal este Codul de procedura fiscala art 113 pe care vi-l reproduc :

. 113 Certificatul de atestare fiscală emis de autorităţile administraţiei publice locale

(1) Certificatul de atestare fiscală se emite de organul fiscal competent al autorității administrației publice locale, la solicitarea contribuabilului.

(2) Certificatul de atestare fiscală se eliberează pe baza datelor cuprinse în evidența pe plătitor a organului fiscal competent și cuprinde creanțele fiscale exigibile, existente în sold în prima zi a lunii următoare depunerii cererii.

(3) Certificatul de atestare fiscală se emite în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data solicitării și poate fi utilizat de contribuabil pe toată perioada lunii în care se emite. Certificatul de atestare fiscală emis în intervalul cuprins între data de 25 a lunii și finele lunii este valabil pe toată perioada lunii următoare emiterii. Pe perioada de utilizare, certificatul poate fi prezentat de contribuabil, în original sau în copie legalizată, oricărui solicitant.

(4) Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor și a mijloacelor de transport, contribuabilii trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligațiilor fiscale de plată datorate autorității administrației publice locale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, potrivit alin. (2), inclusiv sumele reprezentând amenzi existente în evidența organului fiscal. Pentru bunul care se înstrăinează, impozitul datorat este cel recalculat pentru a reflecta perioada din an în care impozitul se aplică persoanei care înstrăinează, potrivit Codului fiscal.

(5) Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor alin. (4), sunt nule de drept.

(6) Prevederile alin. (4) și (5) nu sunt aplicabile în cazul procedurii de executare silită, procedurii insolvenței și procedurilor de lichidare.


Atentiel pentru eliberarea certificatului de atestare fiscala va trebui sa achitati toate obligatiile de plata cu termen expirat.
Multumesc pt. raspuns, insa trebuie sa precizez ca deja s-au facut demersurile pentru inregistrarea imobilului de catre contribuabil, insa cei de la primaria respectiva au refuzat sa le dea curs. In concret, contribuabilul doreste sa inregistreze terenul si sa obtina apoi un certificat fiscal, dar si sa achite obligatiile fiscale restante, bineinteles. Aceste demersuri au ramas fara rezultat la primaria de unde apartine terenul, desi s-au formulat cereri si solicitari scrise si s-au depus acte necesare in acest sens.
Acum contribuabilu, proprietarul imobilului doreste sa actioneze in contencios administrativ pentru a inregistra fiscal terenul si pentru a obtine un certificat fiscal.
Intrebarea era : cu cine se judeca, pe cine cheama in judecata, avand in vedere ca la comuna respectiva nu exista directie fiscala sau administratie a finantelor. Cu unitatea administrativ teritoriala prin primar? Trebuie chemat si consiliul local?javascript:void(0);
Multumesc!
Cu primaria comunei se va judeca.
"Primaria" nu exista ca persoana juridica, doar consiliul local sau unitatea administrativ-teritoriala prin primar. De aceea intrebam.
Consiliul local nu -el este legiuitorul UAT . De fapt contribuabilul se va indrepta impotriva executivului, adica aparatului de specialitate al primarului (functionarii din cadrul compartimentelor de specialitate).

Indiferent ca se va indrepta impotriva " Unitatii Administrativ Teritoriale : comuna......", sau "Primaria comunei ....." mie mi se pare corect.



cadrul legal legea 215/2001 - republicata- cine reprezinta unitatile administrativ teritoriale in justitie :

"Art. 21
(1)Unităţile administrativ-teritoriale sunt persoane juridice de drept public, cu capacitate juridică deplină şi patrimoniu propriu. Acestea sunt subiecte juridice de drept fiscal, titulare ale codului de înregistrare fiscală şi ale conturilor deschise la unităţile teritoriale de trezorerie, precum şi la unităţile bancare. Unităţile administrativ-teritoriale sunt titulare ale drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care aparţin domeniului public şi privat în care acestea sunt parte, precum şi din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, în condiţiile legii.


(2)În justiţie, unităţile administrativ-teritoriale sunt reprezentate, după caz, de primar sau de preşedintele consiliului judeţean.

(3)Primarul, respectiv preşedintele consiliului judeţean, poate împuternici o persoană cu studii superioare juridice de lungă durată din cadrul aparatului de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judeţean, sau un avocat care să reprezinte interesele unităţii administrativ-teritoriale, precum şi ale autorităţilor administraţiei publice locale respective, în justiţie.

(4)Unitatea administrativ-teritorială are dreptul să beneficieze de acoperirea cheltuielilor de judecată stabilite în baza hotărârii instanţei de judecată, inclusiv în situaţia în care reprezentarea în justiţie este asigurată de un consilier juridic din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judeţean.
......"


ceea ce numim noi "primarie" este de fapt acest aparat propriu al primarului care , ca si cladire este sediul unitatii administrativ teritoriale.:

"Art. 61
(1)Primarul îndeplineşte o funcţie de autoritate publică.

(2)Primarul asigură respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a prevederilor Constituţiei, precum şi punerea în aplicare a legilor, a decretelor Preşedintelui României, a hotărârilor şi ordonanţelor Guvernului, a hotărârilor consiliului local; dispune măsurile necesare şi acordă sprijin pentru aplicarea ordinelor şi instrucţiunilor cu caracter normativ ale miniştrilor, ale celorlalţi conducători ai autorităţilor administraţiei publice centrale, ale prefectului, precum şi a hotărârilor consiliului judeţean, în condiţiile legii.

(3)Pentru punerea în aplicare a activităţilor date în competenţa sa prin actele normative prevăzute la alin. (2), primarul beneficiază de un aparat de specialitate, pe care îl conduce.
(4)Aparatul de specialitate al primarului este structurat pe compartimente funcţionale, în condiţiile legii. Compartimentele funcţionale ale acestuia sunt încadrate cu funcţionari publici şi personal contractual.

(5)Primarul conduce serviciile publice locale.

Art. 62
(1)Primarul reprezintă unitatea administrativ-teritorială în relaţiile cu alte autorităţi publice, cu persoanele fizice sau juridice române ori străine, precum şi în justiţie.
......"



Alte discuții în legătură

Modificari aduse codului fiscal prin og 30 din 31 august 2011 valiflo valiflo Am gasit pe un site urmatoarea interpretare in legatura cu OG30: \"Incepand cu data de 17 Septembrie 2011, NU mai este necesar prezentarea CERTIFICATULUI DE ... (vezi toată discuția)
Problema cu plata impozitului - primaria nu inregistreaza date onecloseby onecloseby Buna ziua, Am si eu o problema cu plata impozitului. Am cumparat in primavara un teren si acum cand ma duc la primarie si vreau ca un cetatean de buna ... (vezi toată discuția)
Eliberare fiscal auto Silviu97 Silviu97 Buna ziua! De curand am achizitionat o masina, de la un prieten. Acesta o are pe numele mamei la primarie, iar cei de la primarie nu vor sa elibereze ... (vezi toată discuția)