Buna ziua! De curand am achizitionat o masina, de la un prieten. Acesta o are pe numele mamei la primarie, iar cei de la primarie nu vor sa elibereze certificatul fiscal, ca are datorii propietara casei in care locuiesc ei! (persoana pe numele care este inregistrata la primarie nu are)
Analizati varianta ca vanzarorul din contravaloare vehicul sa achite debitul in evidenta si astfel sa poata obtine certificatul fiscal si fisa de radiere auto
Daca este vorba despre mai multe persoane care domiciliaza in acelasi domiciliu este o problema deoarece toate persoanele au rol comun
Deci, daca bunica-mea are datorii, eu nu pot beneficia de adeverentie etc, de la primarie?( daca nu te superi, ajuta-ma sa caut legile, sau ceea ce stabileste aceste criterii)
Teoretic fiecare contribuabil detine CNP distinct
Noul Cod de procedura fiscală, prin art. 158 și art. 159, reglementează certificatul de atestare fiscală emis de organul fiscal local, ca fiind actul emis de către aceste organe, la cererea contribuabilului/platitorul din oficiu sau la solicitarea autoritatilor publice, in cazurile si in conditiile prevazute de reglementarile legale in vigoare.
Certificatul de atestare fiscala este definit prin Decizia Comisiei fiscale centrale nr. 6/2006, aprobata prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1553/2006, ca fiind un act emis de organul fiscal competent, care atesta creanțele fiscale exigibile datorate de o persoană fizică sau juridică la o anumită dată și care nu stabilește, modifică ori stinge drepturi sau obligații fiscale.
Incepand cu 1 ianuarie 2016, data intrarii în vigoare a noului Cod de procedura fiscala, a fost emis Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare fiscală nr. 3654/2015 privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala, a certificatului de obligatii bugetare, precum si a modelului si continutul acestora.
Potrivit art. 6 din Ordinul nr. 3654/2015, certificatul de atestare fiscala cuprinde 4 secțiuni,
O dispozitie speciala este aceea prevazuta de art. 159 alin. (5) din Cod procedura fiscala, prin care se instituie drept condiție pentru transferul dreptului de proprietate asupra cladirilor, terenurilor și a mijloacelor de transport ca proprietarii bunurilor ce se instraineaza sa prezinte certificate de atestare fiscala prin care sa ateste achitarea tuturor obligațiilor de plata datorate bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza se afla inregistrat bunul ce se anstraineaza.
Pentru bunul ce se instraineaza proprietarul bunului trebuie sa achite impozitul datorat pentru anul in care se inregistrează bunul, cu excepția cazului în care pentru bunul ce se înstraineaza impozitul se datorează de alta persoana decat proprietarul.
In speta dv insa problema o constituie ca este vorba despre mai multi contribuabuli care domiciliaza la un singur domiciliu care se afla in evidenta fiscala cu debite neachitate,motiv pentru care nu se poate elibera certificat fiscal fara debite necesar instrainarii unor bunuri notate pe rolul fiscal