am si eu o problema la care as dori daca se poate sa-mi raspunda cineva.anul trecut in ianuarie mi-am infiintat un pfa si am incheiat un contract un contract de agentie cu o firma din care imi retineam comision saptamanal iar din acest comision imi erau retinuti 10% ptr impozit.la cateva saptamani m-am dus sa inregistrez pfa la fisc dupa un timp primesc un telefon si mi se spune ca sediul societatii este gresit in loc de oras mizil era trecut sediu profesional oras ploiesti.deoarece aveam unele necazuri in familie datorate unui parinte bolnav urmat de decesul acestuia am ajuns tocmai in decembrie 2009 sa-mi preschimbe certificatul.cei de la registru mi-au dat alt certificat cu acelasi c.u.i,acelasi nr de ordin in registrul comertului ......din data de 30.01.2009 e cand am infiintat pfa.mi s-a dat de asemenea o declaratie in care se mentioneaza ca,preschimbarea certificatului s-a datorat unei erori materiale si anume in loc de sediu ploiesti ,str........,se va scrie sediu profesional mizil,str............intrebarea mea este urmatoarea eu sunt insarcinata si pe 4 octombrie 2010 urmeaza sa nasc am cele 12 luni anterioare nasterii copilului adica mi se va lua in calcul de cand am infiintat pfa si am inceput sa platesc impozit am de asemenea si o adeverinta la mana cu venit brut si net raelizat pe anul 2009 de la firma cu care am colaborat pe care am depus-o impreuna cu fisa 200 anul acesta .Sau se va lua in calcul de cand a fost inregistrata firma la fisc 29.12. 2009 .Mentionez ca eu am platit impozitul pe anul 2009 10% virat de firma cu care colaboram iar ceilalti de 6% dupa ce mi s-a calculat de catre cei de la fisc si mi s-a trimis decizia de impunere pe anul 2009.va multumesc anticipat.pe 2010 am decizie de plati anticipate.
Nu are importanta daca dvs. v-ati platit impozitul la fisc, nu fiscul va plateste indemnizatia de crestere a copilului, ci Casa de pensii. Daca aveti contract cu casa de pensii si v-ati platit contributiile, aveti dreptul la indemnizatie de crestere a copilului.
Legea 19/2000 actualizata
Art. 98. - (1) Asiguraţii sistemului public au dreptul, în afară de pensie, la:
c) concediu şi indemnizaţie pentru maternitate;
d) concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului;
(4) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. d) asiguraţii sistemului public care au realizat, în condiţiile art. 37 şi/sau în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 38, un stagiu de cotizare de cel puţin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei naşterii copilului.
Pt. alte lamuriri astept mesaj privat.
eu stiam de la primarie ca acordarea concediului crestere copil nu este conditionata de plata cas-ul si nici a cass-ul.acesta din urma fiind necesar numai in cazul in care am vrut sa raman in prenatal dar cas nu este obligatoriu legea zice ca persoanele care au obtinut venituri profesionale supuse impozitului pe venit pe o perioada de 12 luni anterioare datei nasterii copilului.problema mea este legata de cei de la fisc nu ca mi-r platii ei indemnizatia(banii vin de la stat)ci am nevoie de o adeverinta cum ca am realizat venituri 12 luni anterioare nasterii copilului si daca ei mi-au inregistrat pfa pe 29.12.2009 ,pfa este din 30 ian 2009.decizia pe anul 2009 o am cu un venit de 9000 ron este clar ca nu puteam sa realizez pe data de 30 dec si 31 dec un venit atat de mare tocmai la sf anului.va multumesc!
Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 148 din 3 noiembrie 2005, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de pâna la 2 ani, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.