Cum se interpreteaza din punct de vedere juridic aceasta exprimare a legiuitorului - '' sporuri cu caracter permanent '' in momentul efectuarii calculului pentru CO in conditiile in care in CIM-ul lucratorului comercial la rubrica sporuri nu este prevazut vreun spor sau procent pentru spor .
Este vorba despre un lucrator comercial la o statie GPL care beneficiaza de spor de noapte si spor de ore suplimentare .
Deoarece CIM-ul este inregistrat la Directia muncii fara a fi completate rubricile referitoare la sporuri :
- aceste sporuri obtinute lunar sunt sporuri cu caracter permanent chiar daca nu sunt prevazute in CIM ?
- intra in calculul CO ?
- salariatul ar tb sa solicite unitatii intocmirea unui act aditional in care sa fie prevazute expres aceste drepturi ? Sau este suficient ca unitatea a inaintat Directiei Muncii lista cu persoanele care efectueaza ore de noapte ????
Art. 145 - Codul Muncii
(1)Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2)Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
In situatia in care considerarea sporului pentru munca de noapte este asimilat unui spor cu caracter permanent in vederea stabilirii cuantumului indemnizatiei de concediu, va trebui sa va raportati la continutul contractului individual de munca al salariatului, respectiv sectiunea referitoare la timpul de munca .
In conditiile in care, potrivit timpului de munca inscris in cadrul contractului individual de munca, salariatul presteaza regulat munca de noapte, acest spor va fi considerat ca avand caracter permanent in acceptiunea art. 145 din Codul muncii, (aspect care poate fi extins si in cazul salariatilor care isi desfasoara munca in schimburi)
Va complicati cu Codul muncii avand Contract colectiv de munca;sau daca vreti asa, urmariti-ma si aplicati regula de mai jos. Codul muncii:
Art. 40. -
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
CCMUNN
Art. 59. - (1) Pe durata concediului de odihnă, salariaţii vor primi o indemnizaţie ce reprezintă media zilnică a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(2) Indemnizaţia de concediu nu poate fi mai mică (dupa calculul cu regula alin.1)decât salariul de bază, sporul de vechime şi indemnizaţia pentru funcţia de conducere, luate împreună, corespunzător numărului de zile de concediu.
Dumneavoastra aplicandu-vi-se ccmunn (chiar daca aveti sau nu contract colectiv la nivel de unitate, deoarece acesta nu trebuie sa contina clauze sub contractul la nivel superior) nu trebuie sa va referiti la C.M. intrucat acesta stabileste limita minima la negocierea contractelor colective aplicabile.