avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Suspendare presedinte si alte probleme
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Suspendare presedinte si alte probleme

Buna ziua. Sunt membru al unei Asociatii de Proprietari si as dori, daca puteti, sa dezbatem urmatoarea situatie:
1. Dorosc sa propun in Comitetul Executiv suspendarea Presedintelui din mai multe motive. Insa , citind legile si alte discutii de pe acest forum m-am lovit de urmatoarele probleme:
a) Dintre membrii Comitetului Executiv fac parte 2 persoane care nu sunt proprietari dar sunt rude ale propritarilor ( o sotie si un fiu al proprietarilor) alesi in urma AG. Intrebare: pot acestia sa fie in continuare membri ai CE ? ( chiar daca legea spune o imputernicire mai peste tot cred ca din CE fac parte si rude ale proprietarilor fara a avea imputernicire)
b) Daca se decide suspendarea Presedintelui, conform legii unul dintre membrii CE ii poate prelua atributiunile 90 de zile. Intrebare: poate unul din membrii CE sau vicepresedintele ales dar care nu este proprietar sa indeplineasca atributiile ?
c) Administratorul Asociatiei care este si contabil, este in concediu pe caz de boala de mai mult de 90 de zile. Presedintele Asociatiei a preluat atributiile Administratorului, iar atributiile Presedintelui le-a preluat Vicepresedintele (acesta este proprietar dar nu suntem multumiti nici de dansul). Presedntele incaseaza o suma de bani lunara echivalentul salariului Administratorului dar si indemnizatia de presedinte (mentionez ca nu a semnat pana acum un contract de mandat). Aceasta suma de bani nu o incaseaza pe baza unui contract de muncaIntrebare : Este legal ca Presedintele sa incaseze o suma de bani din moment ce nu are un contract de munca si in acelasi timp sa incaseze si idemnizatia care , dupa parerea mea, ar trebui sa o incaseze Vicepresedintele? Nu trebuie ca dupa 90 de zile in care Administratorul lipseste motivat, sa se angajeze pe perioada determinata un alt administrator?
d) S-au facut de catre Presedinte debransari/rebransari la apa potabila fara ca Asociatia sa aibe un cleste patentat. Mai mult decat atat am decis in CE sa luam si o taxa pt D/R . Inrebare: Suntem in ilegalitate si noi membrii din CE pentru ca am luat aceasta decizie, chiar daca Presedintele a "uitat" sa mentioneze ca Asociatia nu are cleste patentat? Ce se mai poate face pentru a remedia situatia?

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile sau comentariile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: AsociatiaNr1 , utilizator 18:22, 11 Septembrie 2010
1. Comitetul executiv poate decide intr-o sedinta cu votul a jumatate plus unul din membri convocarea unei adunari generale pentru alegerea presedintelui, membrilor comitetului si cenzorului. Comitetul executiv nu poate suspenda presedintele. Acesta este ales de adunarea generala si tot adunarea generala poate alege alt presedinte.
a) Cum adica sotia unui proprieatar nu este proprietara!? Sotul si sotia sunt proprietari, de obicei, ai apartamentului. Dupa parerea mea daca sunt din familie (sot, sotie, fiu, fiica) pot face parte din comitet. Nu cred ca trebuie confundat "capul familiei" cu proprietarii, coproprietarii, familia...
b) Nu se poate decide suspendarea presedintelui. Numai daca presedintele este indisponibil (bolnav, pleaca din localitate, nu mai are timp, isi da demisia..), acesta (presedintele) numeste un vicepresedinte dintre membrii comitetului. Unul care se pricepe, indiferent ca este sau nu "proprietar", cum spuneti dv. Din moment ce a fost ales in comitet de adunarea generala poate sa fie si vicepresedinte sau presedinte. Acest vicepresedinte trebuie sa convoace adunarea generala pentru alegeri daca presedintele lipseste mai mult de 90 de zile.
c) In cazul in care administratorul lipseste pentru o perioada, atributiunile acestuia se pot prelua de catre membrii comitetului (inclusiv de presedinte). Daca administratorul este in concediu medical trebuie platit. Pe de alta parte daca atributiunile ar fi preluate de altcineva si nu de presedinte, acel om ar trebui totusi platit cu aceeasi suma ca si administratorul. Daca presedintele sau un alt membru al comitetului face munca presedintelui de ce sa nu fie platit!? Se poate face legal. Incheierea unor contracte de mandat este simpla. Se poate angaja alt administrator dar depinde cat dureaza aceasta situatie. Eu nu cred ca un administrator nou accepta sa se angajeaze pe 3-4 luni.
d) Ce este acela "cleste patentat", adica sa aiba asociatia patent de inventie pentru el? Daca ati decis in comitet sa se perceapa o taxa este corect si comitetul poate reveni asupra acestei taxe oricand. De asemenea adunarea generala poate sa hotarasca suspendarea acestei decizii luate de comitet.

Inteleg faptul ca sunteti suparat pe presedinte si pe unii membri ai comitetului (care nu ar fi chiar proprietarii titulari) din alte cauze. Dar important este daca asociatia este bine coordonata si administrata. Sigur ca oricand este loc de mai bine iar adunarea generala poate sa mai improspateze acest comitet cu ocazia urmatoarelor alegeri.
Da asa este. Totusi:
1.
Art. 19 din HG 400/2003 prevede:
(8 ) Asociatia de proprietari, prin comitetul executiv, poate suspenda din functie sau poate rezilia contractul individual de muncă ori conventia civilă de prestări de servicii, încheiată cu oricine din rândul personalului angajat ori, după caz, poate rezilia contractele încheiate cu alte persoane fizice sau juridice, în conditiile legii.

Mai mult daca in statutul Asociatiei se prevede ca Presedintele poate fi suspendat contravine vreunei legi?

2. Am vrut sa zic cleste autorizat. Imi cer scuze dar ma grabeam. Mie mi se pare ilegal. Daca un proprietar debransat face o reclamatie si avem un contraol si ni se cere clestele autorizat, ce se intampla atunci? Nu suntem in culpa? Mai ales ca am perceput si o suma de bani.
1. HG 400/2003 este abrogata odata cu aparitia Legii 230/2007 si a normelor de aplicare HG 1588/2007. Si nici cand se aplica HG 400, articolul respectiv nu se refera la persoanele alese de adunarea generala ci la persoanele angajate de comitetul executiv reprezentat chiar de presedinte in orice contract cu persoane fizice sau juridice.
Da, daca in statut se prevede ceva care este in contradictie cu legea, se aplica legea si nu statutul. Eu nu cred ca in statut se spune ca presedintele poate fi suspendat de comitet. Si oricum din lege (veche sau noua) se desprinde clar faptul ca presedintele si membrii comitetului se aleg in adunarea generala. Asa ca tot adunarea generala pot sa-i schimbe. Exceptie fac situatiile cand acestia isi dau demisia, pleaca din asociatie, dispar dintre cei vii... Si-atunci se face adunare generala sa se aleaga altii si nu decide comitetul cine este presedinte. Comitetul poate sa organizeze adunarea generala daca presedintele nu mai este.
2. Unde ati vazut dumneavoastra ceva reglementat despre acel "cleste autorizat". Ce face domnule acel cleste? Nu cumva va referiti la un cleste cu ajutorul caruia se poate pune sigiliu cu sarma si plumb pe robineti, apometre etc?
Daca e sa va reclame cineva undeva, va reclama ca nu are apa sau agent termic si nu ca este clestele autorizat sau nu.
Da am inteles cu suspendarea. Va multumesc.
In momentul cand se face o debransare se pune un sigiliu cu sarma si plumbi. Pentru acest lucru este necesar ca sa ai un instalator autorizat. Din ce am auzit , nu stiu sigur, pentru a fi in legalitate, se plateste o taxa undeva, se depune o capsula a clestelui. Din moment ce sa zicem mie mi s-a oprit apa deoarece aveam datorii, de catre Presedinte iar acesta nu avea acel cleste si mai mult nu era instalator autorizat, pot sa depun o plangere oriunde deoarece consider ca este un abuz. Mai ales ca mi s-a perceput si o suma de bani. La asta m-am referit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegare 123321123 123321123 presedintele a demisionat,vicepresedintele nu mai poate indeplini atributiunile presedintelui...poate delega orice persoana pt indeplinirea atributiilor sau ... (vezi toată discuția)
Alegere presedinte timpuriu timpuriu candidatul pentru functia de presedinte al unei asociatii de propietari deja constituite , trebuie sa fie membru al comitetului executiv ( in legea 230/2007 si ... (vezi toată discuția)
Schimbarea presedintelui de asociatie de locatari matei coca matei coca As vrea sa stiu cum se poate schimba un presedinte de asociatie de locatari, care si-a depus demisia? S-a oferit un alt locatar si vrem sa stim daca poate ... (vezi toată discuția)