avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct viager

acum o luna de zile am incheiat cu mama mea acest tip de contract.initial nu am stiut decat de prima clauza cea de intretinere a ei apoi am aflat si de uzufructul viager.cu intretinerea ei am fost de acord,insa documentandu-ma pe internet am aflat ca prin uzufructul viager eu sunt doar proprietar nud al apartamentului fara drepturi.si ca pot fi evacuata din casa oricand de ea.este corecta informatia?tin sa mentionez ca nici notarul nu mi-a spus nimic decat de intretinere,a doua clauza nu a mentionat-o deloc.daca eu insa vreau sa anulez acest contract sunt sanctiuni sau ma pot retrage oricand?va multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:50, 12 Septembrie 2010
Aceasta clauza permite mamei sa locuiasca in imobil pana la sfarsitul vietii, iar d-voastra puteti fi evacuata oricand, intr-adevar. Discutati cu mama d-voastra si incercati sa rezolvati amiabil problema, tot la notar; daca nu, va trebui sa introduceti o actiune in instanta. Dar totusi, in acest mod aveti o proprietate, de ce sunteti nemultumita? Mama poate instraina altcuiva apartamentul si atunci d-voastra ramaneti fara nimic.
avocat Cristina Popescu
Dreptul de uzufruct reprezinta dreptul pe care il are o persoana, numita uzufructuar, de a stapani bunul si de a-i culege fructele (chirii, dobanzi, arenzi), dar nu si de a dispune de acel bun. Uzufructuarul are dreptul de se a folosi de bun.

Proprietarul bunului denumit nud proprietar este cel care va avea doar dreptul de dispozitie, putand sa instraineze prin prin vanzare-cumparare, donatie sau sa graveze bunul cu garantii sau ipoteci.
va multumim de raspuns,eu sunt nemultumita din pricina faptului ca pot fi evacuata de mama mea oricand ,chiar si dupa ani de intretinere a acesteia daca e va dori rezilierea contractului....eu putand pierde totul in orice moment.o sa va explic de unde a pornit totul pt a va ajuta sa ma indrumati mai bine.
in urma cu 4 ani am inceput sa o intretin trimitandu-i in tot acest timp suma de 300 euro lunar,precizand ca noi suntem in afara romaniei,nelocuind in nici un moment cu ea.dupa 4 ani s-a decis sa ne faca contractul.noi initial am inteles ca de la semnarea acestuia vom fi proprietari cu drepturi depline in conditia ca o vom intretine.dar de evacuarea noastra sau de dreptul acesteia de a rezilia contractul oricand nu am avut la cunostinta.acum cateva zile am recitit copia contractului si am realizat ca erau termeni ce eu nu-i intelegeam,cautand explicatii am aflat ca sunt doar nud proprietar, ca ea poate anula totul in instanta,si tot ceea ce am trimis pana in prezent se poate pierde,inclusiv renovari recente ale apartamentului.neavand incredere in ea pt ca in timp se poate schim,ba totul eu neavand puterea de a mai face ceva ma determina sa renunt la tot.eu fiind in afara tarii cum pot face sa anulaez totul fara a fi intrun fel sau altul nevoie de prezenta mea acasa.si daca se poate fara instanta sa fie totul intre noi ca si contractul.va multumesc.
de fapt ce doriti dvs sa incheiati acum?
cum vreti sa sune noul act?
1. Cum puteti afirma ca notarul nu mi-a spus nimic decat de intretinere,a doua clauza nu a mentionat-o deloc atata vreme cat in cuprinsul contractului s-a facut referire la retinerea de catre intretinuta a dreptului de uzufruct?

2. Ce fel de intretinere prestati daca nu va aflati in tara? Platiti o suma de bani lunar? Atunci nu e intretinere, e renta, ceea ce e altceva. Ma rog, daca mama accepta suma de bani in schimbul intretinerii, e ok. Ce va veti face insa daca mama chiar va avea nevoie de intretinere efectiva si, motivand ca nu o puteti presta deoarece sunteti in strainatate, va cere desfiintarea contractului incheiat?

Cred ca trebuia sa va ganditi la toate aceste aspecte inainte de semnarea actului.

Alte discuții în legătură

Protectia nudului proprietar fata de uzufructuarii viageri mmgserver mmgserver Buna ziua, Am achizitionat impreuna cu parintii un imobil prin act de vanzare-cumparare: parintii in calitate de uzufructuari viageri si eu in calitate de ... (vezi toată discuția)
Probleme contract vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager gabi_cristina2004 gabi_cristina2004 Am si eu o mare problema si sper sa gasesc un raspuns sau un ajutor la problema mea. In 2005 locuind cu chirie cu sotia mea, mama a insistat sa ne mutam cu ea ... (vezi toată discuția)
Contract de v-c cu uzufruct viager ionclaudiu ionclaudiu In contract se stipuleaza ca uzufructul este pe tot apartamentul pe durata vietii celor doi vanzatori fara alte clauze de intretinere. Ce obligatii are in ... (vezi toată discuția)