Schimb de mailuri cu acuzații și jigniri între doi foști soți. Se poate ca unul dintre ei să dea în judecată pe celălalt pentru că jignirile celuilalt au fost mai agresive? În justiția de 2 bani din România se poate întâmpla așa ceva?
Mulțumesc!
Teoretic ,este un drept Constitutional,acela de petitionare si acces liber la justitie
Privitor la aspectele daca,acuzatiile si jignirile reciproc atribuite de fosti soti,prin intermediul email message,pot fi interpretate sub incidenta disp art 206 Cod penal,competent a se pronunta sunt numai autoritatile care eventual analizeaza continutul mailurilor
Informatiile la care faceti referire,pot constitui drept dovada .
Potrivit art 206 Cod penal,savarseste infractiunea de calomnie cel care afirma ori imputa in public o fapta determinata referitoare la o alta persoana care,daca ar fi ar fi adevarata,ar expune acea persoana la o sanctiune penala,administrativa sau disciplinara,ori dispretului public
Pentru existenta infractiunii se cere deci a fi indeplinita ,intre altele,si cerinta ca afirmatia pretins calomniatoare sa se fi facut in public,conditie,care ,in situatia expusa,nu este indeplinita
Chiar daca ,se invoca existenta publicitatii,in sensul art 152 lit e)din Codul penal,ramane ca partile sa faca proba veritatii celor afirmate/.imputate daca afirmarea sau imputarea a fost savarsita cu scopul de aparare a unui interes legitim .
Avand in vedere relatiile/raporturile existente anterior intre cei doi ,care au inteles sa solutioneze diferendele si prin email,se presupune existenta unor interese personale
De regula,trebuiesc administrate probe temeinice pentru sustinerea si probarea afirmatiilor,astfel incat in final ,acuzele ,sa poata fi cercetate si incadrate de catre instanta ,sub incidenta disp art 206 Cod penal
Insulta si calomnie
capucino
am gasit azi o noutate pt mine, o decizie a ICCJ din care am inteles ca de fapt insulta si calomnia ar fi infractiuni. insa din cate am citit, decizia nu se ... (vezi toată discuția)