avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... daune cominatorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

daune cominatorii

Buna ziua,

Am depus inscris pt acordare daune cominatorii in valoare de 15 ron/zi.
Nu aveam avocat langa mine, nici alte surse de informare.
Acum constat ca in art 580 ind. 3 CPC se specifica "Instanta sesizata de creditor poate obliga pe debitor, prin incheiere irevocabila, data cu citarea partilor, sa plateasca, in favoarea statului, o amenda civila de la 20 lei la 50 lei, stabilita pe zi de intarziere"
Cu alte cuvinte, am cerut mai putin decat prevede articolul.

Eu nu vreau sa cer mai mult, dar mai pot invoca acest articol, in care minimul este de 20 ron/zi? Nu e o neconcordanta, de care se poate prevala paratul?

In plus, mi se cere sa specific si cuantumul total al daunelor, si aici trebuie sa stiu daca iau in calcul 15 ron/zi sau 20, cat e in lege.
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 12 Septembrie 2010
marfan, utilizator
Cel mai recent răspuns: marfan , utilizator 12:16, 26 Septembrie 2010
trebuia sa cereti minumul stabilit de lege.calculul total se face la suma pretinsa.
multumesc
dar... :)
ce-as mai putea face acum?
prin urmare pot merge in continuare cu 15 ro/zi si sa invoc acel articol?
si eventual instanta va stabili sa se aplice minimumul de 20/zi?
multumesc.
Trebuie sa va fie clare cele doua institutii. Daunele cominatorii ( de la latinescul Cominus - a speria) sunt sume de bani care pot fi solicitate pe zi de intirziere de catre creditor pentru a determina executarea unei obligatii de a face. Sumele de bani nu sunt despagubiri ci mijloace de constringere a debitorului spre a indeplini intocmai asemenea genuri de obligatii.In cazul in care acestea se executa, sumele se restituie, daca nu se stabilesrte un prejudiciu efectiv incercat de creditor si pe care aceste sume sau o parte din ele urmeaza sa le dezdauneze.
Articolul citat stabileste un alt mijlocx de constrigere al debitorului, anume amenda civila, platibila de debitor statului si nu creditorului; amenda civila poate fi aplicata tuturor tipurilor de obligatii.Potrivit practicii juridice, cele doua institutii pot coexista, spre a garanta executarea creantei.
Astfel fiind Dv. puteti cere orice suma credeti ca determina pe creditor sa isi execute debitul constind din genul de obligatii aratat.
da, aveti dreptate, primul aliniat se referea la amenda civila.

alin 2 spune: (2) Daca in termen de 6 luni debitorul nu va executa obligatia prevazuta in titlul executoriu, la cererea creditorului, instanta care a dispus obligarea debitorului la plata unei amenzi civile pe zi de intarziere in favoarea statului va fixa suma datorata statului cu acest titlu, prin incheierea irevocabila, data cu citarea partilor, iar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate prin neindeplinirea obligatiei prevazute de alin. 1, creditorul poate cere obligarea debitorului la daune-interese; in acest din urma caz, dispozitiile Art. 574 sunt aplicabile in mod corespunzator.

totusi, aici le zice daune interese, si cred ca e altceva decat daune cominatorii. Sau gresesc?
Atunci, la ce articol/aliniat ar trebui sa fac referire?
multumesc.

Alte discuții în legătură

Ignorarea sentintei marfan marfan buna ziua, am castigat un proces, am investit sentinta cu formula executorie, primarul respectiv care trebuie s-o puna in aplicare zice ca asa ceva nu se ... (vezi toată discuția)
Daune cominatorii emil6702 emil6702 Ce sunt daunele cominatorii si cand se pot solicita? (vezi toată discuția)
Daune cominatorii omatcons omatcons Bună seara. Sunt în posesia unei hotărâri judecătoreşti irevocabile investită cu titlu executoriu contra instituţiei Primarului, pentru obligaţia de ... (vezi toată discuția)