avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Exista un acord pentru cetatenii americani sau care ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Exista un acord pentru cetatenii americani sau care este adevarul si ce putem face

Buna ziua,

Sunt si eu intr-o situatie foarte confuza, dupa ce am primit mai multe raspunsuri la aceeasi intrebare.
Sotul meu este cetatean american, suntem casatoriti de 3 ani, timp in care 2 am stat in strainatate, si acum aven 1 an de stat in Romania.
Dupa 4 luni de sedere am fost la ofociul de Imigrari unde am vorbit cu un domn ofiter care era in trecere, nu era la nici un birous, si l-am intrebat daca lucreaza acolo si daca ii pot pune o intrebare si mi-a raspuns ca da, si ca lucreaza la Politia de Frontiera, intebandu-l ce este de facut, fiind speriati de situatie.
Acesta mi-a spus ca nu am motive de ingrijorare deoarece Statele Unite are un acord cu acord cu Romania din 2007, motiv pentru care pentru acestia nu se aplica regula de 3 luni, si nu il conditioneaza nimeni cand sa vina, cand sa plece.
Pe moment m-am simtit usurata, dar tot am intrat inauntru ca sa ma interesez pentru aplicarea rezidentei ca sa ma asigur ca va fi totul in ordine, am luat fisa cu documentele necesare, dupa care m-am intors din nou dupa o saptamana jumate cu dosarul de acte pentru a depune si a mai pune eventual aceea si intrebare careia i-am pus domnului ofiter.
De aceasta data am dat de o doamna mai mult decat acida , cu un comportament revoltator, si care mi-a spus ca nu exista nici un acord si trebuie sa plateasca amenda 10 milioane ,mi-a mai dat o lista cu acte, dupa care mi-a aruncat actele in scatba.
Am refacut dosarul, si m-am dus din nou, de data asta asteptand ore in sir cu foarte multa lume din cauza ca doamna nu s-a simtit sa vina la program, si dupa o ora cand mi-a venit randul, mi-a aplicat acelasi tratament, dar de data asta spunandu-mi de 15 milioane.
Sotul meu fiind foarte mahnit si nervos pe moment , a preferat sa o lase balta vazand felul in care suntem tratati, si mai ales stiind de la ofiterul respectiv ca nu exista nici o problema cu sederea lui.
Dar totusi dupa nici o luna de zile tatal meu a vrut sa mai afle o parere, si a discutat cu un prieten de familie, angajat in Politia de Frontiera. Acesta i-a dat acelasi raspuns ca si ofiterul.
Acum a trecut un an deja, si vrem sa plecam din tara din nou, problema este ca acum primim multiple raspunsuri, ori acelasi raspuns ca acel din partea Politiei de Frontiera, ori ca indiferent de ce nationalitate i se aplica legea cu 3 luni si este in mare pericol,ori ca va fi considerat terorist si va avea probleme internationale, ca i se vor scoate din buzunar mii de ore si interdictie nelimitata etc.
Deci nu mai inteleg nimic, care este adevarul? La ce putem sa ne asteptam? Putem sa iesim din tara, trebuie sa platim mii de ora, o sa fim umiliti la iesire..? Char nu stiu la ce sa ma astept, as aprecia din suflet un raspuns concret, doarece nimeni pana acum indiferent de functie nu ne-a putut da asa ceva, si banuiesc ca tot noi o sa fim sanctionati.
Cel mai recent răspuns: Angela Tatu , Consilier juridic 19:29, 12 Septembrie 2010
LISTA statelor pentru ai căror cetăţeni nu este obligatorie viza de intrare în România
(listă întocmită în conformitate cu Regulamentul CE 539/2001)

1. ANDORA
2. ANTIGUA SI BARBUDA
3. ARGENTINA
4. AUSTRALIA
5. BAHAMAS
6. BARBADOS
7. BRAZILIA
8. BRUNEI DARUSSALAM
9. CANADA
10. CHILE
11. COREEA DE SUD
12. COSTA RICA
13. CROATIA
14. FOSTA REPUBLICA IUGOSLAVA
A MACEDONIEI (*)
15. GUATEMALA
16. ISRAEL
17. HONDURAS
18. JAPONIA
19. MALAYEZIA
20. MAURITIUS
21. MEXIC
22. MONACO
23. MUNTENEGRU (*)
24. NOUA ZEELANDA
25. NICARAGUA
26. PANAMA
27. PARAGUAI
28. SALVADOR
29. SAN MARINO
30. SEYCHELLE
31. SERBIA [cu excepţia deţinătorilor de paşapoarte sârbe eliberate de către direcţia de coordonare sârbă (în limba sârbă: Koordinaciona uprava)] (*)
32. SINGAPORE
33. SFANTUL SCAUN
34. SFANTUL KITTS SI NEVIS
35. STATELE UNITE ALE AMERICII
36. URUGUAY
37. VENEZUELA

Cred ca cel mai indicat ar fi fost pentru sotul dumneavoastra sa se adreseze Ambasadei SUA in Romania pentru a obtine toate informatiile necesare si in timp util.

Cetatenii americani nu au obligatia de a obtine viza de sedere pe teritoriul Romaniei pentru o perioada cuprinsa intre 90 de zile si 6 luni. La sosirea in Romania cetatenii straini care doresc sa stea mai mult de 10 zile trebuie sa isi inregistreze sosirea si sederea la cea mai apropiata sectie de politie. Pentru o perioada de sedere mai mare de 90 de zile trebuie obtinut un permis de sedere de la Oficiul Roman de Imigrari. Cetatenii americani casatoriti cu cetateni romani rezidenti in Bucuresti isi pot depune cererea de aplicare pentru un permis de sedere direct la Serviciul Straini nr.2 situat la 29, Strada Nicolae Iorga,cladirea F (lângă Piaţa Romană), Tel: 021-212.80.06 sau 021-212.90.07.
Trebuie depusa cererea pentru prelungirea sederii in Romania cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea termenului de sedere ( 60 de zile de la sosirea in Romania). Imposibilitatea de a aplica in timp util poate duce la sanctiuni.
Cetatenii straini care depasesc termenul mai sus mentionat vor primi amenzi mari, iar pentru iesirea din tara este necesara obtinerea unei autorizatii de iesire de la Oficiul pentru Imigrari. Pentru a solicita autorizatia de iesire trebuie sa prezentati pasaportul si o chitanta de 22 lei platibila la orice sucursala CEC. Obtinerea permisului de iesire poate dura pana la 48 de ore sau chiar mai mult. Pentru iesirea in regim de urgenta se poate achita o extra taxa de 6US$ ( ADICA OBTINEREA IN ACEEASI ZI).

In afara de sanctionare cu amenzi de pana la 600 US$ de persoana, sotului dumneavoastra i s-ar putea de asemeni interzice revenirea in Romania pentru o perioada de timp, in functie de perioada de sedere depasita, cuprinsa intre 6 luni pana la 1 an.

Daca doriti sa solicitati ridicarea interdictiei de intrare in Romania, trebuie sa solicitati acest lucru pana ce sotul dumneavoastra paraseste Romania. Acest lucru se face prin programare la un oficial de rang inalt al Oficiului de Imigrari, unde va trebuie sa furnizeze dovezi si un motiv acceptabil din cauza caruia nu a putut depune dosarul de prelungire a termenului de sedere in Romania ( ex. spitalizare). Daca nu cereti o derogare sau in cazul in care nu este acordata o derogare pentru a va putea reintoarce, va fi introdusa in sistemul Politiei de Frontiera interdictia de a intra Romania, ce va avea ca rezultat oprirea sotului dumneavoastra la Punctul de verficare a pasaportului.Daca nu efectuati aceasta formalitate, trebuie sa stiti ca Ambasada SUA in Romania nu va poate ajuta la eliminarea numelui sotului dumneavoastra din evidentele politiei de Frontiera.

Cred ca cel mai bine ar fi sa va intoarceti la Oficiul pentru Imigrari, sa va inarmati cu nervi de otel si sa aveti grija sa indepliniti toate formalitatile.

Va doresc mult succes in continuare

Cu stima

Angela Tatu
Ultima modificare: Duminică, 12 Septembrie 2010
Angela Tatu, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie pentru cetatenii americani sau vorbe in vant? IrinaVeronica IrinaVeronica Buna ziua, Sunt si eu intr-o situatie foarte confuza, dupa ce am primit mai multe raspunsuri la aceeasi intrebare. Sotul meu este cetatean american, suntem ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie magdai75 magdai75 Buna ziua. Am o problema si caut rezolvarea, si am dat peste siteul acesta si am zis sa-mi incerc norocul. Sunt o romanca cu dubla cetatenie ... (vezi toată discuția)
Conditii anulare permis de sedere elenakayy elenakayy Sotul meu are carte de rezidenta de familie valabila 5 ani eliberata acum aproximativ 5 luni.Noi locuim in UAE.Este necesar sa intre in Romania o data la 6 ... (vezi toată discuția)