In anul 90 a decedat defunctul, acesta inainte de deces a lasat un testament autentic cu 6 luni inainte, testament de care nu a aflat nimeni decat dupa 17 ani.
Defunctul a lasat prin testament sotiei~intreaga avere mobila si imobila ce se va gasi in patrimoniul sau la data mortii~.
Defunctul are 3 copii (C1; C2, - cu sotia supravietuitoare la data decesului defunctului si C3 - dintr-o casatorie anterioara).
In anul 91, la mai putin de 6 luni de la data decesului defunctului la Notariat s-a eliberat un certificat de mostenitor in care nu se aminteste nimic de testament, pentru ca reamintesc acesta a fost gasit dupa 17 ani de la autentificare de unul dintre copii, iar in certificat se da sotiei cota de 1/4 din teren si 5/8 din locuinta, la C1 i se da 1/8 din locuinta si 1/4 din teren; la C2=C3=C1.
deci acum ce este valabil testamentul din 90 sau certificatul de mostenitor din 91.
acum ce se poate face. deci conform testamentului are dreptul la patrimoniu doar sotia, actualmente decedata si ea din 2004, iar c1 si c2 sunt mostenitorii din testament. c3 nu mai are dreptul ca nu este copilul legitim al sotiei decedate cu testatorul, nu?
ce poate face in cazul asta C1 si C3?
Am inteles, dar daca se gasea in termen de 3 ani de la deschiderea succesiunii ( data decesului) se putea ataca CM si se dezbatea succesiunea conform testamentului + rezerva succesorala.
Asa, actiunea s-a prescris, a trecut prea mult timp - 17 ani.