Mama din prima casatorie are doi copii C1 si C2. Divorteaza si se recasatoreste rezultand alti doi copii C3 si C4.
In timpul celei de a doua casatorii sotii au cumparat un apartament.
In anul 2004 mama decedeaza si in anul 2005 C4 decedeaza fara urmasi. In cazul in care tatal decedeaza care sunt cotele parti din apartamentul cumparat ???
succesiunile se fac separat
c1, c2 , c3 vin la mostenirea mamei impreuna sotul - au 3/4 din jumatate de casa iar sotul 1/4
la moartea sotului vine la mostenire doar c3 , daca c1 si c2 nu au fost adoptati de sot
daca au fost adoptati at totul se va imparti intre ei in parti egale
La mostenirea mamei ¾ din jumatate de casa revin la C1, C2, C3 si C4 , pentru ca la data deschiderii succesiunii dupa mama C4 inca traieste.
La data deschiderii succesiunii dupa C4 la mostenire vin C3 si tatal sau C1, C2,C3 si tatal ?
La data deschiderii succesiunii dupa tata cotele parti se impart intre C1,C2 si C3 sau C3 ia toata partea tatalui ?
la deschd mosten mamei asa este 3/4 pt toti fii
insa pt succes lui c4 si a tatalui situatie este diferita in fct de faptul dc au fost sau nu adoptatii si copii de pe linia materna astfel
daca c1,c2 sunt adoptati =
-la deschid succes lui c4 vin : c1,c2,c3 si tata
daca nu vor veni doar c3 si tata
- la deschid succes tatalui : c1,c2,c3
daca nu : la sucees lui c4 vine doar c3 si tatal
iar la succes tatalui va veni doar c3
plec de la presupunerea ca C1 si C2, nu au fost adoptati de sotul mamei lor.
prima parte e clara, tatal mosteneste 1/4, toti copiii impart 3/4 (tatal are 5/8 din tot ap, copiii impart 3/8)
dupa decesul lui C 4, cota acestuia se imparte astfel : "daca ascendentii (parintii)privilegiati vin la mostenire in concurs cu colateralii (fratii) privilegiati, partea ascendentilor se stabileste astfel: daca exista un singur parinte el va primi 1/4 din mostenire, 3/4 revenind colateralilor privilegiati, indiferent de numarul lor;
In situatia in care, in calitate de colaterali privilegiati, sunt chemati la mostenire frati si surori ale defunctului care nu sunt din aceeasi parinti, impartirea se face pe linii. Astfel se face distinctia intre fratii buni (primari), adica frati cu defunctul si dupa tata, si dupa mama, fratii consangvini (cosangeni), adica frati cu defunctul numai dupa tata si frati uterini, adica frati cu defunctul numai dupa mama.
Daca la mostenire sunt chemati frati si surori din categorii diferite, atunci mostenirea sau partea de mostenire ce se cuvine colateralilor privilegiati se imparte in doua parti egale, corespunzatoare celor doua linii: linia-jumatatea paterna si linia-jumatatea materna. Jumatatea paterna se imparte intre fratii defunctului pe linie paterna, iar jumatatea materna intre fratii defunctului in linie materna. Fratii buni cu defunctul, frati pe ambele linii, vor lua cota-parte corespunzatoare din ambele jumatati (privilegiul dublei legaturi)."