avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Va rog,ajutati-ma cu un sfat!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Va rog,ajutati-ma cu un sfat!

Locuiesc cu sotul meu in casa parintilor mei,mentionez ca sunt singurul copil,tatal meu a decedat in februarie,nu am facut succesiunea pentru ca am considerat ca nu e necesar fiind singura mostenitoare,dar am inceput sa avem probleme cu mama mea care nu il suporta pe sotul meu si nu il mai primeste in casa.Domiciliul sotului meu este la adresa parintilor mei,dar nu este proprietar,ci doar un fel de chirias.
Va rog sa imi spuneti ce drepturi am eu cu sotul meu,acesta lucreaza pe santier in tara,din luna iulie nu a mai venit acasa pentru a evita certurile si scandalurile facute de mama mea.
Ultima modificare: Luni, 13 Septembrie 2010
Raluca_Claudia, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:58, 13 Septembrie 2010
buna ziua.
daca acest imobil a fost dobandit de catre parintii dvs ca bun comun in timpul casatoriei ceea ce va intra in masa succesorala este cota parte de 1/2 din acest imobil.
restul cota de 1/2 ii apartine mamei dvs in calitate de bun propriu.
in urma dezbaterii succesorala mama dvs va avea o cota de 5/8, iar dvs o cota de 3/8.
Dvs, sunteti mostenitoarea averii tatalui dvs. alaturi de mama dvs.
Daca imobilul este dobandit de parintii dvs. in timpul casatoriei, cota mamei dvs. este de 1/2 plus 1/4 din cealalta jumatate, restul de 1/4 fiind cota dvs. din imobil ( 5/8 mama, 3/8 dvs.)
Daca imobilul a fot dobandit de tatal dvs. inainte de casatoria cu mama dvs., mama va avea 1/4 din imobil iar restul de 3/4 este cota dvs.
Dezbateti succesiunea si partajati, iar daca imobilul nu este comod partajabil va fi atribuita uneia dintre dvs. urmand ca cea care va ramane in imobil sa o despagubeasca pe cealalta cu contravaloarea cotei ce ii revine din imobil, suma denumita "sulta".;)
In privinta sotului dvs. banuiesc ca acesta locuieste in acest imobil cu forme legale, pentru ca in acest caz, mama dvs. nu il poate evacua din imobil decat impreuna cu dvs. pentru ca ambele sunteti comostenitoare si asta numai in baza unei hotarari definitive si irevocabile in evacuare.
Ar fi bine sa-i explicati mamei cum stau lucrurile.
Ultima modificare: Luni, 13 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc foarte mult pentru raspuns,sotul meu locuieste legal in apartament,tatal meu a fost de acord in timpul vietii si au mers impreuna la evidenta populatiei pentru a-si da acordul ca domiciliul sotului sa fie acasa la parintii mei.E o situatie foarte tensionata deoarece mama mea ma ameninta ca o sa obtina un ordin judecatoresc sa il scoata afara din casa.
buna ziua.
va trebui sa dezbateti succesiunea dupa tatal dvs., pentru stabilirea cotelor parti cuvenite fiecaruia dintre succesori.
vocatie succesorala la succesiune aveti dvs. si mama dvs.
sotul nu poate fi evacuat din imobil , fara acordul ambilor coproprietari, adica al dvs. si al mamei dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mirere mirere as dori sa stiu mai multe detali despre succesiunea la un apartament cu 3 camere, noi suntem 5 frati si mama mea,tatal fiind decedat.ce parte imi revine mie si ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dana iuliana dana iuliana Suntem trei surori,iar tatal nostru prin mostenire de la mama sa a primit un imobil in timpul casatoriei (a doua, deci nu cu mama noastra).Tatal ... (vezi toată discuția)
Am si eu o nelamurire parintii mei au facut o casa, proprietar in ... Aly91 Aly91 Am si eu o nelamurire Parinti mei au facut o casa propietar in acte este mama care a decedat in urma cu 12 ani intre timp tata sa casatorit cu alta femeie ... (vezi toată discuția)