avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

as dori sa stiu mai multe detali despre succesiunea la un apartament cu 3 camere, noi suntem 5 frati si mama mea,tatal fiind decedat.ce parte imi revine mie si daca mama mea ne poate da afara din casa pe vreunul dintre frati?
Cel mai recent răspuns: Daniel Coman , Avocat 22:38, 26 Aprilie 2010
buna seara.
sotul supravietuitor culege o cota de 1/4 din masa succesorala.
descendentii vor culege impreuna o cota de 3/4.
daca imobilul a fost dobandit de catre parintii dvs in timpul casatoriei, ca bun comun, in masa succesorala intra o cota parte de 1/2 din acest imobil.
Daca apartamentul respectiv a fost cumparat de parintii dvs in timpul casatoriei, fiind astfel bun comun, iar descendentii sunt frati buni (avand acelasi tata si aceeasi mama), masa succesorala se imparte astfel:
- 1/2 din apartament revine mamei ca si cota parte din bunul comun;
- din cealalta jumatate, mama obtine 1/4, iar copiii, impreuna 3/4.
Daca facem o socoteala, cota mamei este cea mai mare, si adica: 5/8, cota copiilor fiind de 3/8. Daca mostenitorii nu se inteleg, apartamentul poate fi atribuit unuia dintre ei, acesta obligandu-se sa-i despagubeasca pe ceilalti pentru partile lor.

Daca apartamentul respectiv a fost bun propriu al tatalui dvs (cumparat de acesta inainte de casatorie), cota copiilor este de 3/4 din apartament, iar a sotiei supravietuitoare de 1/4.

Avand in vedere natura speciala a relatiei dintre parinti si copii, nu vad rostul "datului afara din casa"...:) (teoretic orice este posibil, practic, refuz sa cred asa ceva).
Daca imobilul a fost dobandit de catre parintii dvs. in timpul casatoriei mama dvs are dreptul la 1/2 + 1/4 din cealalta jumatate, deci toti cei 5 copii vor imparti doar fractia de 1/4 si daca imobilul va fi atribuit in natura mamei in cazul unui partaj succesoral, aceasta va trebui sa va despagubeasca pe fiecare cu o suma de bani denumita sulta si da, va va putea evacua ulterior in baza unei hotarari de evacuare.
Completand la ceea ce deja au spus colegii mei va mai precizez urmatoarele:
Daca apartamentul e bun comun, adica luat de parintii dvs in timpul casatoriei
se imaprte doar 1/2 din acesta, iar restul de 1/2 revine mamei dvs.
Mama dvs primeste 5/8 din apartament, respectiv 1/4 din 1/2, adica 1/8 la care se adauga 1/2, rezultand 5/8.
Dvs cu fratii dvs primiti restul de 3/8, pe care din care va revin fiecarui 1/5, adica 1/5 din 3/8, adica fiecare va primi cate o cota de 3/40.
MAMA NU VA POATE DA AFARA PE NICI UNUL DIN FRATI PENTRU CA SUNTETI IN INDIVIZIUNE.
Doar daca dupa ce hotararea de partaj ramane definitiva si irevocabila si apartamentul este dat in proprietatea ei exclusiva, devenind proprietar exclusiv va poate evacua.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog,ajutati-ma cu un sfat! Raluca_Claudia Raluca_Claudia Locuiesc cu sotul meu in casa parintilor mei,mentionez ca sunt singurul copil,tatal meu a decedat in februarie,nu am facut succesiunea pentru ca am considerat ... (vezi toată discuția)
Cum se face impartirea? mihai alexandru mihai alexandru Daca intr-o familie formata din parinti si 2 copii moare unul din parinti ( mama,tata) cum se imparte partea defunctului ? Cat revine la (sot,sotie) si cat la ... (vezi toată discuția)
Impartirea mostenirii oanalumi oanalumi Mama a decedat, tata sot supravietuitor, iar noi suntem 2 copii. Masa succesorala este formata dintr-un apartament cu doua camere. Cat revine fiecarui copil? A ... (vezi toată discuția)