avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen legal de raspuns la o sesizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen legal de raspuns la o sesizare

Buna ziua.
As dori sa stiu si eu in ce termen trebuie sa dea raspuns angajatorul (o societate comerciala) sesizarii unui angajat?
Sesizarea presupune rezolvarea unor probleme de natura profesionala si contractuala.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:38, 9 Octombrie 2015
Termenul general prevazut de art 3 din OG nr 27/2002 pentru raspuns la petitii este de 30 zile calendaristice
ynocentta a scris:

Termenul general prevazut de art 3 din OG nr 27/2002 pentru raspuns la petitii este de 30 zile calendaristice

Pentru sectorul privat nu exista reglementat un astfel de termen ... OG nr.27/2002 se refera la institutii si autoritati publice.
Cu tot respectul ,jurisprudenta in domeniu nu face exceptii sau derogari,daca o unitate privata ,nu se incadreaza in termenul impus de dispozitia mentionata
De altfel,termenul legal de raspuns impus de catre autoritati ,atat celor cate mai sunt de stat ,cat si celor private ,este acelasi de 30 zile (vezi ITM,DGFP,etc)
Acest subiect,a fost amplu dezbatut pe forum si in final s-a ajuns la concluzia mentionata .
Ultima modificare: Luni, 13 Septembrie 2010
ynocentta, utilizator
ynocentta a scris:

Cu tot respectul ,jurisprudenta in domeniu nu face exceptii sau derogari,daca o unitate privata ,nu se incadreaza in termenul impus de dispozitia mentionata
De altfel,termenul legal de raspuns impus de catre autoritati ,atat celor cate mai sunt de stat ,cat si celor private ,este acelasi de 30 zile (vezi ITM,DGFP,etc)
Acest subiect,a fost amplu dezbatut pe forum si in final s-a ajuns la concluzia mentionata .

ART. 1 (1) Prezenta ordonanta are ca obiect reglementarea modului de exercitare de catre cetateni a dreptului de a adresa autoritatilor si institutiilor publice petitii formulate in nume propriu, precum si modul de solutionare a acestora.
ART. 2 In sensul prezentei ordonante, prin petitie se intelege cererea, reclamatia, sesizarea sau propunerea formulata in scris ori prin posta electronica, pe care un cetatean sau o organizatie legal constituita o poate adresa autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale, companiilor si societatilor nationale, societatilor comerciale de interes judetean sau local, precum si regiilor autonome, denumite in continuare autoritati si institutii publice.
ART. 8 (1) Autoritatile si institutiile publice sesizate au obligatia sa comunice petitionarului, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, raspunsul, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila.

Jurisprudenta asta:(...
Parca in anul intai, la teoria generala a dreptului, se invata faptul ca jurisprudenta nu constituie izvor de drept in tara noastra...:rtfm::hammer:
Ultima modificare: Luni, 13 Septembrie 2010
Tanjiani, utilizator
Avand in vedere imprejurarea ca sesizarea dumneavoastra vizeaza o chestiune de raspundere contractuala, grevata pe executarea contractului individual de munca, apreciez ca problema se situeaza in sfera dreptului muncii, neavand nicio legatura cu disp.O.G.27/2002 care reglementeaza activitatea de solutionare a petitiilor.

Sub acest aspect, potrivit disp.art.258 alin.1 lit. d C. muncii, angajatorul are obligatia sa insereze in regulamentul intern al unitatii modalitatea de solutionare a reclamatiilor salariatilor, ceea ce presupune si indicarea termenului de raspuns.

De asemenea, potrivit disp.art.262 C. muncii, toti angajatorii au obligatia de a intocmi regulamente interne ( termenul este de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a C. muncii - Legea nr.53/2003 pentru soc.infiintate anterior, si de 60 de zile de la data dobandirii personalitatii juridice, pentru soc. infiintate ulterior).

In plus, potrivit disp. Art. 261 C. muncii :

(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispozitiile regulamentului intern, in masura in care face dovada incalcarii unui drept al sau.

(2) Controlul legalitatii dispozitiilor cuprinse in regulamentul intern este de competenta instantelor judecatoresti, care pot fi sesizate in termen de 30 de zile de la data comunicarii de catre angajator a modului de solutionare a sesizarii formulate potrivit alin. (1).

In concluzie : aveti f. multe arme, imp.e sa stiti cum sa le dozati.

Alte discuții în legătură

Resurse umane floreadantes floreadantes lucrez intr-o primarie personal contractual am solicitat conform legi 188/1999 art.2 alin 3, si art 54 transformarea postului din contractual in functionar ... (vezi toată discuția)
Institutiile statului in cat timp trebuie sa-ti dea un raspuns la o problema ridicata ? sd sd Am depus la secretariatul scolii unde am catedra, un dosar privind reincadrarea pe post conform Ordinului Ministrului Educatiei, nr. 3235 din 09.02.2010. ... (vezi toată discuția)
Reclamatie la primarie ion.escu ion.escu Va salut! Am depus la primarie o cerere la registratura, am numar de inregistrare. Care este perioada de timp dupa care legal trebuie sa primesc raspuns, de ... (vezi toată discuția)