avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Dizolvare pentru nedepunere bilant
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Dizolvare pentru nedepunere bilant

Am primit azi citatii pentru doua societati comerciale, ambele au niste datorii la stat nu mari, de cateva zeci de milioane, pentru dizolvare pentru nedepunere bilant 2006, 2007, 2008. Culmea este ca eu tocmai intentionam sa fac ceva cu aceste societati, sa le cesionez cuiva sau eventual sa incep procedura de insolventa.
In acest caz, ORCB mai accepta cesiunea, daca sunt dat in judecata? Termenul este tocmai in mai anul viitor.
Ce pot sa risc? ANAF se va constitui parte sa recupereze datoriile, nu? Si daca nu are de unde, va numi lichidator? sau se va angaja raspunderea mea? Se va admite dizolvarea, urmand ca pana la lichidarea finala sa se poata constitui ANAF parte sau sa ma actioneze in judecata pentru recuperarea datoriilor?

Eu sincer le-as cam lasa sa le dizolve, dar am nevoie de sfatul dvs!
Va multumesc!
D. Derderian
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 20:38, 14 Septembrie 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Datoriile la stat nu au nicio legatura cu nedepunerea situatiei financiare, cel putin pana la momentul cand ar trebui eventual sa numeasca un lichidator. Citatia s-a trimis pentru nedepunerea unui singur an(cred ca 2008). Cesiunea se poate demara, dar orice persoana interesata poate face opozitie la hotararea dvs. de a cesiona societatea in conditiile art. 62 din legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata. Cei de la ORCB nu pot sa refuze inscrierea mentiunii prin care va manifestati vointa de a instraina partile sociale ale societatii pana cand hotararea prin care se dispune dizolvarea ramane irevocabila. Oricum daca pana la termenul din luna mai depuneti situatia financiara cererea registrului comertului ramane fara obiect. BAFTA!
Va multumesc. Dar daca pana la termenul din luna mai NU depun ? Care ar fi worst case scenario? ;)
Daca nu depuneti pana in luna mai situatia financiara pentru nedepunerea careia ati fost chemat in judecat societatea va fi dizolvata. Urmeaza niste termene prevazute de art. 237 din Legea societatilor comerciale in care dvs. sau orice persoana interesata poate solicita desemnarea unui lichidator. Statul va incerca prin toate mijloacele legale sa-si recupereze debitele. Daca au ce...:)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca n-au ce .... pot cere atragerea raspunderii administratorului atat timp cat dizolvarea nu va fi ca urmare a insolventei?

Am si eu o speta similara...

Multumiri anticipate colegului
Ultima modificare: Marți, 14 Septembrie 2010
Alex Chiciu, Avocat
alexchiciu a scris:

Daca n-au ce .... pot cere atragerea raspunderii administratorului atat timp cat dizolvarea nu va fi ca urmare a insolventei?


Se poate atrage raspunderea administratorului in urmatoarele conditii.

Potrivit Codului de procedura fiscala, raspunderea pentru plata datoriilor fiscale poate trece dincolo de paravanul responsabilitatii limitate, la administratorii / asociatii societatii comerciale.

Potrivit art. 176 C.pr.fisc, este insolvabil debitorul ale carui venituri sau bunuri urmaribile au o valoare mai mica decat obligatiile fiscale de plata sau care nu are venituri ori bunuri urmăribile.

Conform art. 27 alin. (2) C.pr.fisc, pentru obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil in conditiile Codului de procedura fiscala raspund solidar cu acesta urmatoarele persoane:
a) persoanele fizice sau juridice care, anterior datei declararii insolvabilitatii, cu rea-credinta, au dobandit in orice mod active de la debitorii care si-au provocat astfel insolvabilitatea;
b) administratorii, asociatii, actionarii si orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice - debitoare prin instrainarea sau ascunderea cu rea-credinta, sub orice forma, a activelor debitorului;
c) administratorii care, in perioada exercitarii mandatului, cu rea-credinta, nu si-au indeplinit obligatia legala de a cere instantei deschiderea procedurii insolventei, pentru obligatiile fiscale aferente perioadei respective si rămase neachitate la data declararii starii de insolvabilitate;
d) administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinta, au determinat nedeclararea si/sau neachitarea la scadentă a obligatiilor fiscale;
e) administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinta, au determinat restituirea sau rambursarea unor sume de bani de la bugetul general consolidat fara ca acestea sa fie cuvenite debitorului.

Alte discuții în legătură

Legea 31/90 siempreska siempreska Buna! Exista cumva vreo modificare recenta in ceea ce priveste raspunderea personala a administratorului? Multumesc! (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului atrasa solidar cu firma LaurTib LaurTib Sunt un administrator al unui srl cu asociat unic (tot in persoana mea). In urma cu 7 ani Fiscul a executat toate bunurile firmei. Firma nu a mai avut ... (vezi toată discuția)
Tva neachitat eda_68 eda_68 Buna ziua, Societatea nu a achitat TVA (celelalte obligatii au fost achitate la zi in fiecare luna ) de 6 luni - pentru ca incasarile nu i-au permis si plata ... (vezi toată discuția)