Buna ziua.
In urma cu aproximativ o trei saptamani am fost anuntat la vechiul meu loc de munca ca nu mai mi se prelungeste contractul de munca (aveam contract pe perioada determinata) si ca voi fi concediat . Am inceput formalitatile de lichidare, urmand ca in data de 10 septembrie sa mi se dea si restul de bani pentru ultima luna lucrata.
In momentul in care m-am dus la caserie sa-mi ridic banii, o tipa de la Personal m-a instiintat ca nu-mi vor da toti banii deoarece am fost indicat de catre un alt angajat al firmei (o casiera) ca i-am sustras in urma cu o luna o suma de bani (1000 de lei) din caserie, si sa mergem sa ne intelegem in sensul ca eu sunt de acord sa-mi dea mai putin cu respectiva suma si ei sa nu ma dea pe mana Politiei. Bineinteles ca eu nu am fost de acord, nestindu-ma vinovat si le-am zic ca o sa-i dau in judecata. Acuma, respectiva casiera nu ma acuza in mod direct ca i-am furat banii, in declaratia ei spune pe scurt ca in data respectiva i-a lipsit respectiva suma din caserie si ca la momentul respectiv eu eram singura persoana care era prin preajma caseriei .Mentionez ca locul meu de munca era in incinta caseriei (la 3 metri de casa),practic imparteam acelasi ghiseu, deci nu ma aflam acolo neinvitat, eram la locul meu de munca, plus ca nu au nici o alta dovada care sa le sustina .Totodata am refuzat sa-mi ridic bani, si le-am zis ca o sa-i dau in judecata si o sa cer daune morale, pentru ca am fost calomiat si lezat .
Un prieten mi-a zis ca sa ma duc la Politie sa depun o plangere pentru abuz de incredere si calomnie . Intrebarea mea este daca ajunge ajunge acest lucru si ce alceva as mai putea face, pentru a-mi fi reparata onoarea ?
Multmesc anticipat .
PS. Mentionez ca nu am cazier si de la toate locurile de munca precedente am referinte foarte bune.
Buna ziua.Nu am inteles in dosarul ce se afla la organele de politie s/a formulat o plangere impotriva dvs. sau a fost sesizata o fapta cu autori neidentificati?Desigur daca aveti probe puteti formula o plangere pentru comiterea infractiunii de calomnie.
La abuz de incredere nu cred ca se incadreaza, cert este insa ca se incadreaza la infractiunea de calomnie. Acum problema este ca aceasta trebuie probata. Intradevar, singura depozitie potrivit careia caseritei i-a fost sustrasa suma de 1000 lei in conditiile in care dumneavoastra erati in preajma nu sunt suficiente pentru a va putea dovedi vinovatia asupra unei eventuale infractiuni.Mai mult decat atat, caserita avea obligatia de a veghea asupra banilor si/sau de a sesiza la acel moment disparitia sumei de bani Cum de altfel nici dumneavoastra nu cred ca puteti dovedi faptul ca angajata de la personal v-a spus ca va banuieste ca ati sustras suma de bani. In acest sens cel mai bine este sa va intelegeti cu angajatorul si sa-i comunicati ca ati consultat un avocat care v-a comunicat ca atata timp cat nu s-a stabilit vinovatia dvs vis a vis de suma sustrasa, nu au nici un drept sa va impute acest lucru, in caz contrar dumneavoastra putandu-le cere acest lucru in scris, moment in care veti detine proba in vederea dovedirii savarsirii infractiunii de calomnie.
Corect, de vreme ce plangerea nu s-a formulta explicit impotriva dvs. ci casiera doar s-a plans de lipsa banilor din gestiune, ceea puteti face este o plangere pentru calomnie, dat fiind faptul ca ati fost acuzat la serviciu de sustragerea banilor si mai mult, ati fost sanctionat pe nedrept , nemaiprimindu-va salariul .
Sa incercam sa discutam distinct situatia
1-Abuz de incredere-art 213 Cod penal Insusirea unui bun mobil al altuia,detinut cu orice titlu,sau dispunerea de acest bun pe nedrept,ori refuzul de a-l retitui se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 4 ani sau cu amenda
Din analiza dispozitiilor cuprinse in art 213 Cod penal,care incrimineaza abuzul de incredere,rezulta ca pentru existenta infractiunii se cere ca faptuitorul sa detina bunul mobil ce constituie obiectul material al infractiunii pe baza unui titlu,a unui raport juridic patrimonial si ca el sa -si insuseasca acel bun ,sa dispuna de acesta pe nedrept ori sa refuze a-l restitui
Din sustinerile autorului rezulta ca nu exista plangere formulata sub incidenta art 213 cod penal,casiera neprezentand probe temeinice si indubitabile care sa indice elemente constitutive ale infractiunii invocate.
Mai mult ,nu exista titlu,raport juridic in baza caruia eventual faptuitorul sa detina bunul.
2-Calomnia- Art 206 cod penal Afirmarea ori imputarea in public ,prin orice mijloace ,a unei fapte determinate privitoare la o persoana,care,daca ar fi adevarata,ar expune acea persoana la o sanctiune penala,administrativa sau disciplinara,ori dispretului public,se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda
Pentru existenta infractiunii se cere,deci ,a fi indeplinita,intre altele ,si cerinta ca afirmatia calomniatoare sa se facut in public,conditie care nu este indeplinita in situatia prezenta,in care a avut loc o simpla instiintare ,dupa cum insusi autorul recunoaste ,a situatiei pentru care urmeaza sa primeasca drepturile financiare diminuate .
In cazul infractiunilor contra demnitatii (insulta,calomnia),legiutorul admite -conform art 207 Cod penal ,ca inculpatul poate dovedi ca afirmatiile sau imputarile pe care le-a facut se refera la fapte adevarate,insa conditia esentiala pentru admiterea si luarea in considerare a probei veritatii este ca afirmatia sau imputatia sa fi fost facuta "pentru apararea unui interes legitim",interes care trebuie sa fi fie temeinic,necesar si serios.
Calomnie?
anylad
buna ziua,
as vrea sa stiu care este diferenta dintre prezentarea unei fapte adevarate care ar putea expune o persoanã la o sanctiune penalã, ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios
as vrea sa stiu si eu daca pot face plangere penala impotriva unei persoane care din diferite motive invocate de ea, imi tot face fel de fel de plangeri pe la ... (vezi toată discuția)