avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... penalizari in caz de insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

penalizari in caz de insolventa

Buna ziua,

Art. 41 aliniatul (4) din Legea 85/2006 prevede faptul ca „nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numite generic accesorii, nu vor putea fi adaugate creantelor nascute ulterior datei deschiderii procedurii simplificate cat si celei generale, in cazul in care nici un plan de reorganizare nu este confirmat.”

Din paragraful de mai sus inteleg ca nu se mai calculeaza penalizari la sumele pe care societatea la datoreaza creditorilor (furnizori, bugetul de stat); pentru perioada respectiva se datoreaza taxele si doar atat, indifferent daca plateste la termen sau nu.

Voiam sa va intreb ce se intampla de exemplu daca societatea declarata in insolventa acorda avansuri spre decontare repetate unui asociat si care nu sunt justificate in termen legal (avansurile au fost inregistrate in contul 461 Debitori diversi)? Consider ca aceasta prevedere cu penalizarile de mai sus se refera la creantele fata de societate nu fata de creantele pe care le are societatea fata de ‚debitori diversi’, creante care puteau fi recuperate si puteau acoperi platile catre bugetul statului si furnizori. Este corect in acest caz sa se calculeze penalizari de 0.5%/zi cf.Decret 209/1976?
#-o
Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: manu12007 , utilizator 11:05, 16 Septembrie 2010
Din paragraful de mai sus inteleg ca nu se mai calculeaza penalizari la sumele pe care societatea la datoreaza creditorilor (furnizori, bugetul de stat); pentru perioada respectiva se datoreaza taxele si doar atat, indifferent daca plateste la termen sau nu.

creditorii pot calcula dobanzi penalizari pana la data deschiderii procedurii de insolventa

Voiam sa va intreb ce se intampla de exemplu daca societatea declarata in insolventa acorda avansuri spre decontare repetate unui asociat si care nu sunt justificate in termen legal (

este ilegal

Va multumesc foarte mult. Ma gandeam ca nu se mai pot acorda pentru ca se poate interpreta ca este o actiune in detrimentul creditorilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cont 542 bilant ioanaep ioanaep Buna ziua, intrebarea mea este daca diurnele inregistrate in 542 si ne acordate pana la data bilantului se inregistreaza in 461 sau 4281.... multumesc f ... (vezi toată discuția)
Factura neincasata dintr-un contract ce a expirat alexandralazar alexandralazar Am si eu o intrebare.... Am emis o factura pentru prestare de servicii si nu mi-a fost achitata . Intre timp contractul a expirat. Ce trebuie sa fac cu ... (vezi toată discuția)
Insolventa Barabas Reka Barabas Reka As dori sa vad niste pareri in legatura cu insolventa, de fapt intrebarea ar fi care situatie este mai avantajoasa pentru o societate, daca introduce firma ... (vezi toată discuția)