avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Exequatur
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Exequatur

Avem o hotarare de recunoastere si incuviintare a executarii unei hotarari comerciale straine, care la momentul de fata este definitiva. Intrebarea mea este daca hotararea din exequatur trebuie sa fie si irevocabila pentru a fi pusa in executare hotararea straina, sau este suficient ca hotararea din exequatur sa fie definitiva.

De asemenea, ma intereseaza daca stiti si care este procedura administrativa propriu-zisa. Am inteles ca ar fi nevoie de un certificat european.

Multumesc pentru orice informatie
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:58, 15 Septembrie 2010
Daca executarea se va face intr-un stat membru UE atunci sunt aplicabile dispozitiile Regulamentulului nr. 805/2004 privind crearea unui Titlu Executoriu European pentru creantele necontestate .

Prin Legea nr. 191/2007 a fost aprobata, cu modificari, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 119/2006 privind unele masuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, si a fost reglementata procedura de urmat pentru atestarea ca titluri executorii europene a titlurilor executorii constituite potrivit legii romane, privind realizarea unor drepturi de creanta avand ca obiect obligatia de plata a unei sume de bani necontestata.
Daca titlul executoriu îl constituie o hotarare judecatoreasca, inclusiv cea care constata o tranzactie judiciara sau o alta învoiala a partilor în conditiile legii, certificarea este de competenta primei instante.
Daca titlul executoriu este un act autentic, certificarea este de competenta judecatoriei în a carei circumscriptie se afla emitentul actului. Instanta se pronunta asupra cererii de eliberare a certificatului prin încheiere, fara citarea partilor.

Incheierea prin care cererea a fost admisa nu este supusa niciunei cai de atac. Incheierea prin care cererea a fost respinsa este supusa recursului, în termen de 5 zile de la pronuntare, pentru creditorul prezent, si de la comunicare, pentru cel care a lipsit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare creanta de la persoana juridica cu sediul in ungaria Ioan V. Ioan V. Am de recuperat ca si persoana juridica cu sediul in Romania o suma importanta (factura neachitata) de la o persoana juridica cu sediul in Ungaria. Ce solutii ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata europeana ENGFULL ENGFULL buna ziua sunt novice in legislatie dar mai ales in practica \"europeana \" in schimb ma confrunt cu diverse dosare cu \"straini \" in principal de ... (vezi toată discuția)
Titlu executoriu european Daniela Cristache Daniela Cristache Buna ziua tuturor. Deoarece doresc sa incep demersurile pentru recuperarea pensiei de intretinere stabilita de catre judecatorie din Romania , tatal fiind de ... (vezi toată discuția)