avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imprumut de bani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imprumut de bani

Acum un an am imprumutat un prieten cu, sa zicem, 10000 euro. Acesta avea nevoie de bani pentru a investi in culturi agricole. A redactat cu mana lui un inscris, l-a semnat si l-a si stampilat (are un PFA) si a specificat faptul ca primeste 10000 euro si ca peste exact un an va restitui 13000 euro, in caz contrar va trebui sa achite o dobanda de 0,5% pe zi pentru fiecare zi de intarziere. M-a rugat foarte mult, a insistat sa il imprumut si eu am cedat.
Problema este ca a trecut anul si nu mai vrea sa imi inapoieze banii.
Intrebari:
1. inscrisul a fost intocmit corect?
2. pot fi acuzat ca am dat bani cu dobanda?
3. pot recupera macar suma imprumutata efectiv, adica 10000 euro?
4. cum trebuie sa procedez pentru a recupera acesti bani la tribunal?
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 14 Septembrie 2010
Trifan Bogdan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 09:43, 15 Septembrie 2010
buna seara.
debitorul poate invoca nulitatea absoluta a actului, invocand prevederile art. 1, 2 si 3 alin. 1 si 2 din ORDONANTA 9/2000 , cu referire la art. 969 C.civ. :
"clauza penala prin care se stabileste obligatia restituirii la scadenta a sumei imprumutate sub sanctiunea penalitatilor de intarziere, pe langa dobanda contractuala convenita este ilegala. "
in mod normal, aveati posibilitatea sa-l notificati pentru a-l pune in prealabil in intarziere, ulterior puteati invoca instanta de judecata cu o actiune in pretentii .
dar ..
puteti intenta a actiune in pretentii sa obtineti doar suma imprumutata.
Recuperati suma imprumutata printr-o actiune in pretentii si dobanda legala.
Am observat tot pe acest site ca, in cazuri asemantoare, alti avocati au recomandat procedura somatiei de plata pentru recuperarea datoriei datorita faptului ca se platesc taxe judiciare mai mici. Rog comentati...
intr-adevar, somatia de plata se aplica si persoanelor fizice.
puteti investi instanta de judecata cu o somatie de plata, taxa de timbru fiind relativ mica in acest caz.
ulterior investiti hotararea judecatoreasca cu titlu executoriu.
daca pe somatie de plata nu veti avea castig de cauza, puteti invoca o actiune in pretentii pe dreptul comun, pt. recuperarea creantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut cu chitanta de mana vlad ionescu vlad ionescu Am imprumutat suma de 10.000 euro in 06.2008 cu chitanta de mana, scrisa si semnata de catre imprumutat in prezenta unui martor care deasemenea a semnat ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa recuperez banii dati ca imprumut? Petrus1731 Petrus1731 Am imprumutat o persoana cu o suma de bani in baza unui contract de imprumut datat si semnat de imprumutator, imprumutat si girant. Contractul nu a fost ... (vezi toată discuția)
Imprumut intre doua persoane fizice ContSters103115 ContSters103115 buna seara! am imprumutat unei persoane o suma de bani(1000 euro)mai am posibilitatea sa recuperez aceasta suma de bani.am doar chitanta cum au fost trimisi ... (vezi toată discuția)