avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA si indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA si indemnizatie de somaj

Buna ziua!
Va supun atentiei o problema ce - cu siguranta - a mai fost dezbatuta. Ma aflu in somaj de 8 luni, iar cu indemnizatie de 6 luni. Deopotriva, de 8 luni sunt PFA, prin contract de mandat cu societatea la care lucram anterior (contractul este exclusiv cu acea societate, de tip SSIF) si obtineam -ocazional- venituri, pentru care se retinea la sursa impozitul de 16%. Desigur, aceste venituri nu puteau depasi suma de 500 de lei, pentru a putea beneficia in continuare de indemnizatia de somaj.
1. Conform OG 58 aceste doua surse de venituri sunt incompatibile?
2. Iar daca nu sunt incompatibile, trebuie sa depun contributiile discutate (cas, cass, somaj) in conditiile in care activitatea se considera DEPENDENTA (de un singur angajator-prin lege)? Mentionez ca pentru veniturile de tip comision realizate in prima jumatate a anului nu s-au retinut la sursa contributii si nici eu nu am depus declaratii, deorece am fost informat ca PFA nu trebuie sa achite contributiile mentionate.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: silvium , utilizator 12:52, 15 Septembrie 2010
Notiunea de somer implica faptul ca nu aveti nicio sursa de venit. Deci, nu puteti fi in acelas timp si somer si PFA.
Daca veniturile nu au depasit suma de 500 de lei, puteti beneficia in continuare de indemnizatia de somaj.
Ca PFA pe lunile iulie si august trebuie sa depuneti declaratiile si sa platiti CAS si contributie somaj cf OUG 58/2010. Deasemenea trebuie sa depuneti declaratie de asigurare la Casa de Sanatate pt plata cass-5,5%.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
George David, Contabil
Am o dilema: ori sunt in ilegalitate, ori ma incadrez, deoarece nu am depasit suma de 500 de lei, venit net pe luna.

G David a scris:


Ca PFA pe lunile iulie si august trebuie sa depuneti declaratiile si sa platiti CAS si contributie somaj cf OUG 58/2010. Deasemenea trebuie sa depuneti declaratie de asigurare la Casa de Sanatate pt plata cass-5,5%.


Trebuie sa depun declaratiile, chiar daca in iulie si august nu am realizat venituri? Adica le depun cu cifra 0.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare disperata: pfa - consultanta; pana azi trebuia sa depun declaratii? AndreeaFP AndreeaFP Buna seara, Vin si eu cu o intrebare destul de disperata avand in vedere situatiile in care suntem pusi in aceasta tara condusa de niste oameni ffff ... (vezi toată discuția)
Contributii ii BISCUTA BISCUTA Buna ziua, am o Intreprindere individuala nou infintata si as dori cateva lamuriri legat de contributiile care trebuiesc platite. Venitul net in sistem real ... (vezi toată discuția)
Contributii birou notarial pfa lylyan lylyan Buna ziua Functionam ca si birou notarial pfa. Cu decl 200 si 220 Eu am desfasuratorul pt plati anticipate la sanatate si imp 16% pe care le platesc ... (vezi toată discuția)