avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contributii II
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contributii II

Buna ziua,
am o Intreprindere individuala nou infintata si as dori cateva lamuriri legat de contributiile care trebuiesc platite. Venitul net in sistem real declarat prin 220 este de 500 lei pe luna. La santate am inteles ca trebuie sa inchei un contract de asigurare pe cel putin 600 lei ( salariul minim pe economie).
-Platesc suma respectiva la trimestru
-Depun aceasi declaratie pe care am depus-o intitial o data la 3 luni?
-La ce anume se refera ca in 14 zile lucratoare de la modificarea venitului net trebuie sa depun o alta declaratie?Nu se raporteaza anul acesta la cei 600 pe care i-am declarat in contract?
La pensii trebuie depusa o declaratie lunara pana pe 25 ale lunii.
-Trebuie facut si acolo un contract?
-calculez 10.5% raportat la venitul de 500 lei declarat in 220? sau calculez conform registrului de incasari si plati lunar venitul net?
La somaj la fel ca la penii?
Am cautat zile intregi sa aflu raspunsul clar la aceste intrebari si mai mult m-am zapacit .Va multumesc din suflet pentru rabdare.
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 10:00, 10 Septembrie 2010
Pentru CASS se depune o singura data declaratia si se plateste trimestrial contributia de 5,5% aplicata la venitul asigurat consemnat in contractul de asigurare.
CAS si contributia somaj se plateste prin aplicarea cotelor de contributii la venitul net lunar realizat.
In cazul modificarii venitului net fata de luna precedenta se va proceda la actualizarea declaratiei de asigurare in termen de 14 zile lucratoare de la data modificarii cuantumului venitului prin depunerea unei noi declaratii.
Multumesc din suflet pentru raspuns. As mai ruga o mica lamurire legat de termenul de depunere a declaratiei. Pentru ca fac calculul in sistem real inseamna ca luna de luna el se va schimba si trebuie in 14 zile lucratoare sa fac rectificativa la declaratie. Atunci de ce se spune ca pe 25 este termenul de depunere si plata? Pentru cine este valabil termenul acesta? ( cei cu venit fix?). Sau depun doua declaratii : la 14 zile lucratoare cu rectificativa si la 25 ale lunii?La CASS trimitem ceva la trimestru? (o dovada ca am facut plata )?
Cu privire la declaratia de asigurare:
Sursa: CNPAS /25.08.2010 - Raspunsuri la intrebarile privind aplicarea prevederilor OUG nr. 58/2010
3. Realizez venituri conform OUG nr. 58/2010 si am depus declaratia pe luna iulie, in august s-a modificat venitul net, cum procedez?
Raspuns: Veti actualiza declaratia de asigurare in termen de 14 zile lucratoare de la data modificarii cuantumului venitului prin depunerea unei noi declaratii.
Nu este cazul celor impozitati pe baza normei de venit (cei cu venit fix).
La CASS se plateste trimestrial pe baza declaratiei de asigurare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model de impozitare pfa in sistem real? cum se calculeaza?? Mihai223 Mihai223 PFA in sistem real are obligatia de plata la pensi 31,5% din VENITUL DECLARAT (adica venitul pentru care doresc sa se asigure) + sanatate 5,5% (din VENITUL NET ... (vezi toată discuția)
Plata cass si cas laura2008_angel laura2008_angel am deschis o intreprindere individuala in feb 2013 si a-si dori sa stiu dc trebuie sa platesc cass si cas , ce suma si de cand si cum se procedeaza? Specific ... (vezi toată discuția)
Plata anticipata impozit pe venit+cass andreigabriela23 andreigabriela23 Sunt inregistrata fiscal din data de 10.09.2013 pentru activitatea de traducator si interpret autorizat.In urma deciziei de impunere anticipativa a impozitului ... (vezi toată discuția)