avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general impozit pe cladiri
Discuție deschisă în Contabilitate în general

impozit pe cladiri

Va solicit un punct de vedere cu privire la impozitul pe cladiri in cazul spatiilor inchiriate de la institutii publice.
Exemplu:
O firma de telefonie mobila inchiriaza de la o institutie publica( Facultatea de medicina) o suprafata din terasa unei cladiri proprietate publica pentru amplasarea de antene si statii gsm.
Se datoreaza impozit/taxa pe cladiri potrivit la art. ART. 249 din Legea 571/2003 avand in vedere ca este o suprafata din terasa cladirii?
(3) Pentru clădirile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, după caz, persoanelor juridice, altele decât cele de drept public, se stabileşte taxa pe clădiri, care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe clădiri.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 22:02, 17 Septembrie 2010
Buna seara

ART. 250 din codul fiscal prevede :
Scutiri
(1) Clădirile pentru care nu se datorează impozit, prin efectul legii, sunt, după cum urmează:
1. clădirile proprietate a statului, a unităţilor administrativ-teritoriale sau a oricăror instituţii publice, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice, altele decât cele desfăşurate în relaţie cu persoane juridice de drept public;
(2) Nu intră sub incidenţa impozitului pe clădiri construcţiile care nu au elementele constitutive ale unei clădiri.

Sa vedem ce se intelege prin :
1. Institutie publica
si avem in norme :
21. Noţiunea instituţii publice, menţionată la art. 250 alin. (1) pct. 1 din Codul fiscal, reprezintă o denumire generică ce include: Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice, alte autorităţi publice, instituţii publice autonome, unităţile administrativ-teritoriale, precum şi instituţiile şi serviciile publice din subordinea acestora, cu personalitate juridică, indiferent de modul de finanţare.

si prin :
2. Cladire , si avem in cod :
(5) În înţelesul prezentului titlu, clădire este orice construcţie situată deasupra solului şi/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosinţa sa, şi care are una sau mai multe încăperi ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalaţii, echipamente şi altele asemenea, iar elementele structurale de bază ale acesteia sunt pereţii şi acoperişul, indiferent de materialele din care sunt construite. Încăperea reprezintă spaţiul din interiorul unei clădiri.

Parerea mea este urmatoarea :
- daca terasa are elementele constituitive ale unei cladiri si Facultatea de medicina este institutie publica pentru care se aplica scutirea de impozit, atunci da, concesionarul sau locatarul va plati impozit pentru acea terasa
- daca terasa nu are elementele constitutive ale unei cladiri, locatarul nu va plati impozit .
anndrei_birtoc a scris:

Modul de calcul al impozitului pe cladiri este reglementat de art. 253 din codul fiscal. acesta spune: in cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii. La normele de aplicare a codului fiscal, aferente acestui articol se precizeaza: pct 52 al. (2) " La determinarea valorii de inventar a cladirii se are in vedere insumarea valorilor tuturor elementelor si instalatiilor functionale ale acesteia cum sunt: terasele, scarile, ascensoarele... "
IN CONCLUZIE SE DATOREAZA SI PENTRU TERASE!


:offtopic:
@liliionescu:
regulamentul interzice deschiderea aceluiasi subiect in mai multe topicuri
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impunere cladiri persoane juridice Allynia Allynia In cazul unei cladiri scutite de la plata impozitului (proprietate publica a statului) dar care a inchiriat o suprafata de 0.5 mp unei firme pentru instalarea ... (vezi toată discuția)
Taxa locala - impozit pe spatiu concesionat mamidoctor mamidoctor ma intereseaza daca pentru un spatiu concesionat de la primarie cu functiunea de cabinet individual medicina de familie se plateste impozit pe cladire . ... (vezi toată discuția)
Taxa /impozit cladiri apartinand domeniului public georgianaleo georgianaleo Buna ziua, as dori sa stiu daca cabinetele medicale individuale, birourile notariale publice sunt obligate sa plateasca taxa (impozitul ) pe cladirea in care ... (vezi toată discuția)