Eu va raspund doar in legatura cu prevederile art. 76, alin. (2) din Legea nr. 19/2000, prevederi care nu mai au nicio forta juridica de la intrarea in vigoare a Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii (sunt prevederi caduce).
Potrivit dispozitiilor art. 41, pct. e) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, veniturile din pensii, astfel cum sunt definite de art. 68 din acelasi act normativ, sunt supuse impozitului pe venit.
Art. 68 din Legea nr. 571/2003 prevede urmatoarele: ’’veniturile din pensii reprezinta sume primite ca pensii de la fondurile infiintate din contributiile sociale obligatorii facute catre un sistem de asigurari sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative si cele finantate de la bugetul de stat.’’
“Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii calculate, retinute si suportate de persoana fizica” (art. 69 din Codul fiscal).
Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii a fost reglementata obligativitatea platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, sub forma unei cote stabilite prin legea bugetului de stat, si pentru veniturile din pensii care depasesc limita supusa impozitului pe venit, conform art. 257 din acest act normativ.
Din actualul context legislativ, respectiv din dispozitiile legale cu caracter imperativ citate mai sus, rezulta ca dispozitiile art. 76, alin. (2) din Legea nr. 19/2000 au cazut in desuetudine.
Potrivit literaturii juridice de specialitate, desuetudinea este definita ca fiind “pierderea fortei obligatorii a unor norme de drept datorita faptului ca (...) sunt depasite in raport cu transformarile ce au survenit ulterior adoptarii lor” (Sanda Ghimpu-“Dictionar juridic”, Editura Albatros, Bucuresti, 1985, pag. 148).