avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru cresterea copilului

Buna ziua,

la data de 3 decembrie 2010 imi va inceta contractul de munca prin acordul partilor, conform articolului 55 litera b) din Codul Muncii. Totodata, in prima jumatate a lunii ianuarie 2011 voi avea un copil si intentionez sa solicit indemnizatie pentru cresterea copilului. Intrebarea este daca am dreptul la indemnizatie, tinand cont ca una din conditiile legale este sa realizez venituri impozabile timp de 12 luni in anul anterior nasterii copilului (iar eu voi avea 11 luni si 3 zile). Stiu ca nu am dreptul la ajutorul de somaj si vechime in munca.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: liviupopa , utilizator 12:30, 17 Septembrie 2010
1. De unde stiti de acum ca va inceteaza CIM cu art.55b, tocmai in decembrie 2010?
2. In data de 3 decembrie veti fi in concediu de maternitate si nu vi se poate inceta CIM.
3. Dupa concediul de maternitate intrati in CCC pana la 2 ani.
4. In cele 12 luni premergatoare nasterii puteti avea si fractiuni de luna,asacum spune Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 4 - (1) Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, după caz, de la data la care s-a realizat încredinţarea în vederea adopţiei, s-a aprobat adopţia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi persoanele care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.
(4) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).
(5) Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (4).
Stimate Domnule Tudor Valeriu,

va multumesc foarte mult pentru acest raspuns, precum si pentru cele transmise in urma cu cateva saptamani, cand m-am adresat Dvs., dar inca nu cunosteam data exacta a incetarii contractului de munca. Sunt impresionat de bunavointa si competenta Dumneavoastra!
1. Astazi stiu ca imi va inceta contractul de munca la 3 decembrie deoarece la firma la care lucrez au avut loc deja disponibilizari, iar eu am mai fost "lasat" sa lucrez doar ca un "ajutor" pentru a beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului. In acelasi timp, mi s-a pus conditia de a semna o hartie prin care solicit desfacerea contractului de munca prin acordul partilor la 3 decembrie (nu au vrut mai tarziu). Motivatia lor nu o cunosc, dar daca nu acceptam "targul", acum eram deja somer.
2. Aici probabil ca nu m-am exprimat eu clar. La data de 3 decembrie nu voi fi in concediu de maternitate deoarece sunt barbat (pare amuzant, dar nu mi-am precizat sexul). Totodata, copilul se va naste in ianuarie 2011.
3. Dat fiind ca sunt fara serviciu la data nasterii copilului, inteleg ca nu pot intra in concediu pentru cresterea copilului, dar am dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului? Sunt lucruri diferite in cazul meu?
4. Din cate am inteles paragrafele mentionate de Dvs., cele 3 zile din decembrie se considera fractiune de luna deoarece lunile ianuarie-noiembrie sunt lucrate 100%.
Daca imi puteti confirma ca am inteles corect punctele 3-4, v-as fi recunoscator.

Va multumesc inca o data si va doresc toate cele bune!
1. Ca tata veti beneficia de CCC pana la 2 ani din ziua nasterii copilului.
2. Nu puteti beneficia numai de indemnizatia de CCC pana la 2 ani, fara a beneficia si de concediul propriu-zis.
3. V-as recomanda urmatoarea solutie: gasiti o cunostinta ca re va poate angaja cu CIM pe perioada determinata (o luna de zile) in decembrie 2010-ianuarie 2011. Poate fi chiar si un CIM cu timp partial (o ora pe zi).
4. Cel mai bine ar sa-l convingeti pe angajator sa va concedieze acum, prin desfiintarea postului (art.55 din Codul muncii) si sa intrati in somaj.
5. Din somaj puteti sa intrati in CCC pana la 2 ani. La intrarea in CCC se suspenda somajul care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea CCC.
Va multumesc mult! Voi incerca sa ma angajez pentru o luna cu CIM in perioada decembrie ianuarie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizația de creștere a copilului oananeacsu oananeacsu Am o întrebare legata de concediul și indemnizația de creștere a copilului..sunt angajata din luna ianuarie 2013 si din păcate nu voi apuca sa împlinesc ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil silviadinu silviadinu Buna ziua! Sunt insarcinata in 8 luni.Am fost data afara pe 28 decembrie 2012, cand aveam 3 luni, si dosarul pentru somaj l-am depus pe 16 ianuarie 2013. As ... (vezi toată discuția)
Ccc Denysa88 Denysa88 buna seara. in 12 decembrie voi avea 1 an pe cartea de munca. sunt insarcinata si urmeaza sa nasc. daca cumva nasca chiar in 12 voi primii CCC? (vezi toată discuția)