avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Ajutor! OG. 119/2007?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Ajutor! OG. 119/2007?

Buna. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta. Am contract ccomercial intre un SRL care vinde la un PFA si de la scadenta a trecut 1 an. Nu s-au emis facturi. Intrebarea mea este daca am sanse cu og 119 sau mai bine sa incerc pe dreptul comun. Si daca pfa-ul e radiat, am vreo sansa sa mai recuperez banii de la titularul pfa-ului?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: eye , utilizator 23:22, 18 Septembrie 2010
OG 119/2007 Art. 2. - (1) Prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă din contracte comerciale.
Art. 1. - În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
1. contract comercial reprezintă contractul încheiat între comercianţi ori între aceştia şi o autoritate contractantă, având ca obiect furnizarea unor bunuri sau prestarea de servicii contra unui preţ constând într-o sumă de bani;

Art. 20. -OUG 44/2008

(1) PFA răspunde pentru obligaţiile sale cu patrimoniul de afectaţiune, dacă acesta a fost constituit, şi, în completare, cu întreg patrimoniul său, iar în caz de insolvenţă, va fi supusă procedurii simplificate prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările ulterioare, dacă are calitatea de comerciant, potrivit art. 7 din Codul comercial.
Parerea mea este ca din moment ce aveti contract, iar creanta respectiva este certa lichida si exigibila , chiar daca PFA -ul este radiat (la momentul incheierii contractului avea personalitate juridica), va puteti folosi de prevederile OG 119/2007.
Executarea hotararii o puteti face impotriva averii personale a titularului PFA.
PFA -ul este radiat, prin urmare nu se mai pot face actiuni impotriva acesteia.
Persoana fizica autorizata are un statut de entitate juridica distinct de cel al persoanei fizice si ca persoana fizica autorizata are un patrimoniu de afectatiune distinct de cel al persoanei fizice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Og 5/2001 pers fizica Flavius1984 Flavius1984 Intre un creditor persoana juridica si debitor persoana fizica, in cazul unei actiuni in instanta se merge pe og 5/2001 ( avand in vedere ca debitorul este ... (vezi toată discuția)
Drept comun/somatie de plata/ordonanta de plata dacmoto dacmoto Buna ziua, Contractul este incheiat intre o societate comerciala si o persoana fizica. Persoana fizica se obliga sa presteze activitate( dirigentie de ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata sau actiune intemeiata pe oug 119/2007 ENGFULL ENGFULL care este diferenta intre cele 2 actiuni? cand o introducem pe una , cand pe cealalta? se exclud? sau e aceeasi actiune sub 2 denumiri ? (vezi toată discuția)