Actionez in instanta prin plangere impotriva rezolutiei procurorului dispusa intr-un dosar penal pentru infractiuni de fals si uz de fals.
Ma pot constitui parte civila in acest proces?
Trebuie sa actionez in instanta civila pentru anularea falsurilor? In procesul civil trebuie sa ma constituti parte vatamata sau in cel penal?
Cu stima
calitatea de parte vatamata este caracteristica procesului penal, la fel si partea civila. Organul de urmarire penala sau instanta trebuie sa se pronunte si asupra anularii falsurilor, hotararea din penal avand intaietate celei din civil. dar din moment ce ai facut plangere la instanta impotriva solutiei de netrimitere in judecata, inteleg k aceasta iti e nefavorabila, deci asta ar cam fi ultima faza procesuala (exceptand caile de atac), de a obtine o solutie convenabila. Ia-ti avocat pt ca procedura lui 278 ind. 1 ( plangere la instanta impotriva solutiei de netrimitere in judecata) ,e destul de sensibila, sau tine-ma la curent
In dosarul penal sunt trei faptuitori. Pentru doi dintre faptuitori (care au competenta cercetarii si judecarii la Parchet de pe langa Curtea de Apel , respectiv, Curtea de Apel) s-a dispus prin rezolutie scoaterea de sub urmarire penala, cu toate ca au fost puse sub invinuire initial pentru infractiuni fals intelectual si pentru fals sub semnatura privata. Pentru cea de a treia persoana din dosar, faptuitorul principal, s-a dispus continuarea cercetarii cu declinare la Parchet de pe langa Judecatorie.
Ca urmare, am decis sa formulez contestatie impotriva rezolutiei date de procurorul care a cercetat cazul. Raspunsul procurorului general la aceasta contestatie a venit identic cu cel dat de catre procuror (s-a copiat cu punct si virgula, nimic nou adaugat). Despre anularea falsurilor nici vorba, cu toate ca s-a realizat expertiza grafica ce a indicat autorul falsurilor.
In termen de 20 de zile de la comunicare este mentionat ca pot face plangere la Curtea de Apel.
Cu stima
ahaa... Banuiesc k cei pt care s-a dat SUP sunt notari sau avocati nu?! cred totusi k notari :)
pai atunci sunt 2 chestiuni distincte: pe de o parte plangerile impotriva solutiilor de netrimitere in judecata, pe care poti sa le sustii distinct de dosarul in care se continua cercetarile. In acest din urma dosar se va da o solutie si cu privire la cea de-a treia persoana si cu privire la anularea falsurilor. Problema ar fi doar dak una din cele doua persoane pt care s-a dat SUP (scoatere de sub urmarie) sa fie autorul falsului; atunci intradevar sunt discutii mai ample
Este vorba si de notar public cat si de avocat.
La notar public a mers persoana fizica (ce-a de a treia persoana denumita de mine in mesaj anterior) unde a intocmit, semnat, autentificat o procura in fals cu ajutorul careia s-a mandat o persoana care sa se ocupe de infiintarea unei firmei si o declaratie cu specimen de semnatura pentru oficiul registrului comertului. Notarul public a atestat identitatea partilor cu toate ca eu nu am fost prezenta si nu am semnat documentele respective.
La avocat a mers tot persoana fizica unde a intocmit, semnat, autentificat act constitutiv actualizat al firmei infiintate cu ajutorul procurei in fals si sediul acesteia. Avocatul a testat identitatea partilor cu toate ca eu n-am fost prezenta si nu am semnat acele acte.
Persoana fizica a semnat in locul meu documentele.
De altfel persoana fizica a savarsit aceste infractiuni de fals si uz de fals pe o perioada de 3 ani. In forma continuata.
Cum se procedeaza in acest caz?
Cu stima
Ce pedeapsa se aplica?
Nina1
Ce pedeapsa se aplica unei persoane pusa sub invinuire pentru infractiunile prevazute de art. 290 Cod penal , art. 26 raportat la art. 289 Cod penal, art. 291 ... (vezi toată discuția)