Da, "Penalul tine in loc civilul ". Asa incat, daca va exista o plangere penala ce are ca obiect o infractiune savarsita, in legatura cu raportul civil dedus judecatii, instanta de judecata, suspenda, in mod obligatoriu, cauza.
Cat despre pozitia dv: nu s-a suspendat dpdv al dv. fiindca v-a fost respinsa cererea, deci dv. nu mai aveti calitatea de parte in proces (recurs)
Art. 301 Termenul de recurs este de 15 zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu dispune altfel.
Art. 306 Recursul este nul daca nu a fost motivat in termenul legal, cu exceptia cazurilor prevazute in alin. 2.
Mai exista posibilitatea repunerii in termen, pentru situatia în care partea a fost împiedicata sa îndeplineasca actul de procedura de o „împrejurare mai presus de vointa ei”, în timp ce art. 19 alin.(1) din Decretul 167/1958 vizeaza împiedicarea partii datorita unor „motive temeinice”.
!!! atentie ca repunerea in termen trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
Conform dispozitiilor art. 103 C.proc.civila „neexercitarea oricarei cai de atac si neîndeplinirea oricarui al act de procedura în termenul legal, atrag decaderea, afara de cazul când legea dispune altfel sau când partea dovedeste ca a fost împiedicata printr-o împrejurare mai presus de vointa ei”.
Prin urmare, decaderea este o sanctiune legala de respectarea termenelor de procedura, ratiunea si importanta decaderii fiind determinata tocmai de imperativul stabilirii unor termene imperative de natura a disciplina activitatea procesuala.
Dispozitiile art. 103 alin.(1) teza a II-a C.proc.civila, reglementeaza o repunere în termen sui generis, respectiv în conditii restrictive, când partea dovedeste ca „a fost împiedicata printr-o împrejurare mai presus de vointa ei” sa actioneze înauntrul termenului defipt de lege, în speta înauntrul termenului de recurs de 15 zile care curge de la data comunicarii deciziei 357/13.09.2007 a Tribunalului Constanta.
Textul legal invocat, spre deosebire de disp. art. 19 alin. (1) din Decretul 167/1958, are un caracter mult mai restrictiv, deoarece consacra posibilitatea repunerii în termen pentru situatia în care partea a fost împiedicata sa îndeplineasca actul de procedura de o „împrejurare mai presus de vointa ei”, în timp ce art. 19 alin.(1) din Decretul 167/1958 vizeaza împiedicarea partii datorita unor „motive temeinice”.
Existenta unei împrejurari mai presus de vointa partii nu constituie singura conditie necesara pentru a acorda beneficiul repunerii în termen, fiind necesar ca împrejurarea mai presus de vointa partii sa intervina înauntrul termenului legal.
Pentru acordarea beneficiului repunerii în termen mai este necesara o dubla conditie: partea sa indice motivele împiedicarii în termen de 15 zile de la încetarea acesteia si actul de procedura sa fie îndeplinit înauntrul aceluiasi termen.
Conform dispozitiilor art. 103 C.proc.civila, partea interesata trebuie, ca în termen de 15 zile de la data încetarii împiedicarii sa introduca atât calea de atac, cât si cererea de repunere în termen.
Vedeti care va sunt termenele si decideti daca se mai poate face ceva...
Mult succes!