avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recurs
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recurs

Buna ziua!
Va rog un sfat. Sunt intr-un proces civil legat de un teren, eu impreuna cu vecinul meu G, impotriva lui RAD, de la care am cumparat terenul. Concomitent am facut plangere penala impotriva lui RAD noi fiind parti vatamate. Procesul civil s-a judecat la fond si am pierdut, a inceput procesul penal si la recurs vecinul meu G a solicitat suspendarea procesului pana la terminarea penalului. Eu nu am facut cerere de recurs din motive de sanatate am pierdut termenul. Procesul s-a judecat la Curtea de apel, eu am facut o cerere de aderare la recurs dar mi-a fost respinsa in schimb s-a acceptat cererea vecinului meu G de suspendare a procesului.
Intrebare: eu in ce situatie sunt? S-a suspendat procesul si d.p.d.v. al meu?!
S-au trebuie sa fac cerere de repunere pe rol (dosarul este la tribunal)pentru a se judeca si recursul meu??!! Exista vreun termen limita in care pot sa fac acest lucru? Inteleg ca nu s-a judecat unitar. Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 16:24, 17 Septembrie 2010
Da, "Penalul tine in loc civilul ". Asa incat, daca va exista o plangere penala ce are ca obiect o infractiune savarsita, in legatura cu raportul civil dedus judecatii, instanta de judecata, suspenda, in mod obligatoriu, cauza.

Cat despre pozitia dv: nu s-a suspendat dpdv al dv. fiindca v-a fost respinsa cererea, deci dv. nu mai aveti calitatea de parte in proces (recurs)

Art. 301 Termenul de recurs este de 15 zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu dispune altfel.

Art. 306 Recursul este nul daca nu a fost motivat in termenul legal, cu exceptia cazurilor prevazute in alin. 2.

Mai exista posibilitatea repunerii in termen, pentru situatia în care partea a fost împiedicata sa îndeplineasca actul de procedura de o „împrejurare mai presus de vointa ei”, în timp ce art. 19 alin.(1) din Decretul 167/1958 vizeaza împiedicarea partii datorita unor „motive temeinice”.

!!! atentie ca repunerea in termen trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

Conform dispozitiilor art. 103 C.proc.civila „neexercitarea oricarei cai de atac si neîndeplinirea oricarui al act de procedura în termenul legal, atrag decaderea, afara de cazul când legea dispune altfel sau când partea dovedeste ca a fost împiedicata printr-o împrejurare mai presus de vointa ei”.
Prin urmare, decaderea este o sanctiune legala de respectarea termenelor de procedura, ratiunea si importanta decaderii fiind determinata tocmai de imperativul stabilirii unor termene imperative de natura a disciplina activitatea procesuala.
Dispozitiile art. 103 alin.(1) teza a II-a C.proc.civila, reglementeaza o repunere în termen sui generis, respectiv în conditii restrictive, când partea dovedeste ca „a fost împiedicata printr-o împrejurare mai presus de vointa ei” sa actioneze înauntrul termenului defipt de lege, în speta înauntrul termenului de recurs de 15 zile care curge de la data comunicarii deciziei 357/13.09.2007 a Tribunalului Constanta.
Textul legal invocat, spre deosebire de disp. art. 19 alin. (1) din Decretul 167/1958, are un caracter mult mai restrictiv, deoarece consacra posibilitatea repunerii în termen pentru situatia în care partea a fost împiedicata sa îndeplineasca actul de procedura de o „împrejurare mai presus de vointa ei”, în timp ce art. 19 alin.(1) din Decretul 167/1958 vizeaza împiedicarea partii datorita unor „motive temeinice”.
Existenta unei împrejurari mai presus de vointa partii nu constituie singura conditie necesara pentru a acorda beneficiul repunerii în termen, fiind necesar ca împrejurarea mai presus de vointa partii sa intervina înauntrul termenului legal.
Pentru acordarea beneficiului repunerii în termen mai este necesara o dubla conditie: partea sa indice motivele împiedicarii în termen de 15 zile de la încetarea acesteia si actul de procedura sa fie îndeplinit înauntrul aceluiasi termen.

Conform dispozitiilor art. 103 C.proc.civila, partea interesata trebuie, ca în termen de 15 zile de la data încetarii împiedicarii sa introduca atât calea de atac, cât si cererea de repunere în termen.

Vedeti care va sunt termenele si decideti daca se mai poate face ceva...

Mult succes!








cand ati solicitat aderararea la recurs, ati anexat si inscrisuri medicale care sa ateste ca ati fost in imposibilitate de a promova recurs in termenul legal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare feel feel Buna ziua! Am o intrebare in legatura cu o contestatie in anulare. Am introdus o contestatie in anulare pe motivul ca procedura de citare nu a fost ... (vezi toată discuția)
Repunere in termen? Adyson1974 Adyson1974 Buna ziua, Zilele trecute am constatat la circumscriptia financiara de care apartin ca am o amenda pt lipsa vinieta neplatita. Aceasta face parte dintr-un ... (vezi toată discuția)
Recurs tardiv!!!!! magdalenapaun magdalenapaun in situatia in care hotararea a fost comunicata la sediul societatii, dar ea a fost primita de catre o persoana care nu avea nici-o calitate in firma, iar ... (vezi toată discuția)