Ma regasesc in urmatoarea situatie : sunt angajata la o firma de constructii pe pozitia de project manager si am intrat la inceputul lunii august in concediu prenatal.
Problema este ca mi s-a intarziat foarte mult plata salariului aferent lunii iulie, iar acum nu mi s-a virat salariul pt august si nici nu primesc nici un raspuns din partea angajatorului cum ca se va rezolva problema. Precizez ca am trimis concediile medicale pentru august si septembrie si sunt la zi cu toate obligatiile contractuale fata de angajator. Ce ar tb sa fac sa imi primesc salariul la timp pe perioada concediului pre si post natal?
De asemenea vreau sa mai intreb daca salariul care se da la nastere de catre angajator in baza art. 51 din contractul colectiv de munca la nivel national constituie o obligatie sau o optiune pentru angajator?
va multumesc si astept raspuns cat mai repede,
kikilina
aveti posibilitatea sesizarii ITM-ului cu problema dv. concomitent cu introducerea unei actiuni la Tribunal, avind ca obiect drepturi salariale. actiunea judecatoreasca este scutita de taxa de timbru. salariul care se da la nasterea copilului salariatei este obligatoriu dar, se plateste cind sint fonduri...asta de obicei...societatile serioase au alta politica... multa sanatate!
1. Pe perioada concediului de maternitate nu primiti salariu ci indemnizatie care se plateste de catre angajator dar acesta o recupereaza de la Casa de Asigurari de Sanatate care suporta astfel de indemnizatii.
2. Pentru neplata certificatelor medicale pentru maternitate adresati-va Casei de Asigurari de Sanatate sa aplice prevederile legale, asa cum spune OUG 158/2005 si sa-l oblige pe angajator sa va plateasca indemnizatia legala:
Art. 47 - (1) Constituie contravenţii faptele săvârşite prin încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte, săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48 - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49 - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
3. Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
...
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
...
Concediul
Cryss31
Buna ziua,am si eu o mica nelămurire eu am fost in concediu de risc maternal din data de 4 ianuarie 2019 pana in de data 30 aprilie,din data de 1 mai am ... (vezi toată discuția)