avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de maternitate

Buna ziua,
Am o situatie destul de neplacuta. Sunt in perioada concediului de maternitate, in cele 42 de zile si inca nu am primit niciun salariu aferent concediului prenatal sau de maternitate. De pe luna Septembrie mai exact. Angajatorul se comporta destul de urat. Cum sa procedez pentru a ma asigura ca macar cand primeste el de la stat banii pentru aceasta perioada imi vor fi virati mie?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 17:36, 2 Decembrie 2011
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
Art. 47
....
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Angajatorul dvs. a incalcat legea, trebuie sa va plateasca indemnizatia pentru certificatele medicale primite si apoi sa recupereze banii.

3. Asadar sesizati urgent Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
giulia152 a scris:

Buna ziua,
Am o situatie destul de neplacuta. Sunt in perioada concediului de maternitate, in cele 42 de zile si inca nu am primit niciun salariu aferent concediului prenatal sau de maternitate. De pe luna Septembrie mai exact. Angajatorul se comporta destul de urat. Cum sa procedez pentru a ma asigura ca macar cand primeste el de la stat banii pentru aceasta perioada imi vor fi virati mie?

Mai intai interesati-va daca angajatorul a platit salariile pe septembrie si octombrie,caci in multe cazuri din lipsa de disponibilitati financiare,plata salariilor se face cu intarziere si de 2 luni,nu ca ar fi legal ,dar se intampla.
Daca nu s-au platit salariile,nu aveau cum sa va plateasca dvs.indemnizatiile de prenatal pe septembrie,octombrie,in acest caz, tineti legatura cu ei si daca concediile medicale au fost depuse, vi se vor plati atunci cand vor plati si salariile.
Daca in schimb,salariile au fost achitate si dvs. nu v-ati primit indemnizatia,procedati asa cum v-a sfatuit dl.Valeriu Tudor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata din cass a concediului prenatal si a concediului postnatal? atalinna atalinna Trebuie sa incasez concediu prental si postnatal incepand din septembrie.Angajatorul nu mi-a platit inca aceste concedii pe motiv ca salariile nu s-au dat ... (vezi toată discuția)
Plata concediului prenatal dobosanca dobosanca Buna ziua, Angajatorul (societate comerciala) ar trebui sa plateasca concediul prenatal si postnatal, urmand sa isi recupereze banii de la casa de ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza sa-mi plateasca concediul prenatal MihaelaTop MihaelaTop Concediu de maternitate Sunt profesor suplinitor cu contract de munca pana la 31 august.Doresc sa intru in concediu prenatal in luna iulie,voi naste pe 25 ... (vezi toată discuția)