avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata din CASS a concediului prenatal si a concediului ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata din CASS a concediului prenatal si a concediului postnatal?

Trebuie sa incasez concediu prental si postnatal incepand din septembrie.Angajatorul nu mi-a platit inca aceste concedii pe motiv ca salariile nu s-au dat ptr luna sept.Acest lucru inseamna ca nu a platit CAS-ul?Din cate stiu acesti bani ptr acest gen de concedii inseamna ca el vireaza cu atat mai putin la CAS..corect?

Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 18:19, 13 Noiembrie 2011
Angajatorul va plateste aceste concedii, urmand ca el sa-si recupereze banii de la casa de sanatate ( cam pe la Pastele Cailor). Dar plata se face la fel ca orice drept salarial pe baza unui stat de plata.adika pentru concediul pe cere presupun ca l-ati predat angajatorului pentru luna septembrie veti primii banii in octombrie.
Dar plata celor 2ua concedii se face din fondul de concedii??Am depus cerere ptr plata concediilor,insa angajatorul m-a anuntat ca nu poate deocamdata sa imi plateasca deocamd.nici un concediu caci nu s-au dat salariile pe septembrie!!!!Mi se pare aberant mai ales ca banii aceia mi se cuvin.
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
Art. 47
....
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

atalinna a scris:

Dar plata celor 2ua concedii se face din fondul de concedii??Am depus cerere ptr plata concediilor,insa angajatorul m-a anuntat ca nu poate deocamdata sa imi plateasca deocamd.nici un concediu caci nu s-au dat salariile pe septembrie!!!!Mi se pare aberant mai ales ca banii aceia mi se cuvin.

S-ar putea sa nu fie vorba totusi despre rea intentie a angajatorului ,sau despre o aberatie,daca vorbiti despre faptul ca nu s-au achitat salariile nici pe septembrie,ci despre lipsa disponibilitatilor financiare ale angajatorului pt. a plati salariile .
Daca nu s-au achitat salariile pe septembrie,inseamna ca nici contributia angajatorului pt. concedii si indemnzatii de boala in procent de 0,85% din fondul de salarii pe septembrie nu s-a achitat . Trebuie de retinut ca angajatorul in contul acestei contributii va plateste si concediul de maternitate(prenatal sau post natal),mai precis diminueaza suma pe care trebuie sa o vireze la fond lunar,cu valoarea tuturor indemnizatiilor de cm pe care trebuie sa le plateasca lunar din acest fond.
Daca aceasta este intr-adevar problema ,tineti legatura cu angajatorul dvs. cu siguranta va va plati concediile .
Daca insa salariile au fost achitate si dvs. nu ati primit indemnizatiile lunare cuvenite,procedati cum v-a sfatut colegul ,dl. Valeriu in comentariul dansului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical myhaela39 myhaela39 buna ziua,imi puteti spune la ce data se palteste concediul medical de catre firma,daca este un concediu medical din 13.08 pana la 11.09? firma plateste ... (vezi toată discuția)
Ce pot face sa-mi primesc banii pe concediu? selena02aan selena02aan Buna ziua . Sunt angajata la o firma de confectii ca ctc-ist ,dar din data de 27.04.2012 sunt in concediu medical pt ca sunt insarcinata si am probleme in ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu vrea sa plateasca indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca madimadi madimadi buna seara,am si eu cateva intrebari;soacra mea este operata de cancer mamar(i s-a scos sanul),este in medical dar patronul nu vrea sa-i plateasca medicalul(nu ... (vezi toată discuția)