avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... contributii sociale cetatean strain
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

contributii sociale cetatean strain

Buna ziua!

Un cetatean german, momentan cu o rezidenta in romania, persoana fizica autorizata de cativa ani, dupa informatiile primite de la institutiile statului in ultimul timp, se pare ca trebuie sa plateasca contributii pentru pensie, somaj, sanatate, etc, in Romania, desi toate acestea exista si sunt platite deja in Germania, ca sa nu mai vorbim de faptul ca sunt practic bani aruncati intr-o groapa neagra, de care nu o sa se foloseasca niciodata.
Acest cetatean strain, este si asociatul unic al unui SRL iar in acest moment cautam o solutie pentru a evita plata acestor contributii, pana acum functionand foarte bine aceste facturi emise de catre PFA pentru societatea a carui actionar este(asta pentru a evita din nou angajarea in firma si din nou plata acestor contributii). Printr-un contract de management ca cetatean strain si anularea rezidentei am putea rezolva ceva? sau pastrarea PFA? in orice moment se pot aduce dovezi ale platilor contributiilor sociale in Germania, exista vreo exceptie prin care sa evitam plata contributiilor?

Mii de multumiri!
Cel mai recent răspuns: Danuza , utilizator 09:51, 18 Februarie 2011
Din cate inteleg eu datele problemei prezentate de dvs. sunt:
- sunteti cetatean german;
- dar rezident in Romania;
- in calitate de rezident in RO desfasurati activitate ca si PFA;
- ca si cetatean german (dar in acelasi timp rezident in RO ) sunteti asociat unic intr-un SRL romanesc;
- intre acest SRL si PFA-ul dvs. exista un contract de prestari servicii prin care facturati diverse "servicii" si incasati niste bani din acest SRL,
intrebarea (rile) dvs este (sunt):
1. Deoarece se pare ca trebuie sa platiti contributii pentru pensie, somaj sanatate si pana acum ati "scapat" de aceste contributii prin "schema" cu PFA-ul ce solutie s'ar putea gasi ?
2. Ar fi o solutie incheierea unui contract de management ca si cetatean nerezident cu SRL-ul romanesc ?

RASPUNS:
1. Prezentarea situtiei dvs. fiscale pana in acest moment ca si cetatean german dar rezident in Romania care obtine venituri din PFA si din dividendele unui SRL romanesc al carei asociat unic este:
- fiind rezident in Romania veti fi impozitat pentru toate veniturile (din PFA si dividende) obtinute in Romania in conformitate cu Titlul III - Impozitul pe venit din Codul fiscal (CF art.39) si ati datorat si datorati urmatoarele impozite si contributii:
a) pentru veniturile din PFA:
pana la data de 01 iulie 2010
- impozit pe venit 16%;
- contributia pentru asigurari de sanatate 5,5%;
intre 01 iulie 2010 si 15 septembrie 2010 (intrarea in vigoare a OUG 82/2010);
- impozit pe venit 16%;
- contributia la sanatate 5,5%;
- contributia la pensii 10,5%;
- contributia la somaj 0,5%
dupa 15 septembrie 2010
- impozit pe venit 16%;
- contributia la sanatate 5,5%

Pentru veiturile din dividende:
- impozit pe dividende 16%.

Ca si nerezident german
- la veniturile din PFA veti plati toate impozitele si contributiile similar unui rezident roman pentru veniturile obtinute in Romania prin intermediul sediului prmanent pe care-l aveti aici.(ART.39 CF, lit. b))

CONTINUARE RASPUNS
2. Dvs. va intrebati daca in situatia in care ati renunta la rezidenta din Romania si probabil si la PFA-ul pe care-l aveti in Romania si ati deveni nerezident fata de Romania ar fi mai rentabil sa incheiati cu SRL-ul un contract de management , si ce ar presupune acest contract dpv fiscal ?
Raspuns:
Dupa parerea mea:
- veniturile obtinute din prestarea de servicii de management, sau consultanta din orice domeniu obtinute de un nerezident se impoziteaza la valoarea lor bruta - art. 114 si 115 lit i) din CF;
- apliandu-se la acest brut cota de impunere stabilita in Conventia de evitare a dublei impuneri (CEDI) dintre Romania si statul de rezidenta al celui care obtine acest tip de venit (in situatia in care exista o astfel de CEDI)
NOTA:
Daca veniturile din contractul de management pot fi atribuite unui sediu permanent atunci se vor impozita conform Titlului III din CF adica cu cotele de impozite roamnesti si nu acelea din CEDI !

NOTA:
CEDI Romania - Germania este reglementata de LEGEA nr. 29 din 16 ianuarie 2002 privind ratificarea Convenţiei dintre România şi Republica Federală Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi pe capital, semnată la Berlin la 4 iulie 2001


CONCLUZIE:
1.Fiind asociat unic al SRL-ului ( si avand probabil si un sediu permanent in Romania dvs. ca si cetatean nerezident) acest contract de management pe care intentionati sa-l faceti cu SRL-ul este in fapt un contract de administrare care in conformitate cu art.55, lit. j) din CF este asimilat dpv al venitului ca si venit de natura salariala si impozitat ca atare;
NOTA:
Conform CF art.8 prin sediu permanent se intelege:
- un loc prin care se desfasoara integral sau partial activitatea unui nerezident, fie direct, fie printr-un agent dependent.
2. De retinut ca pentru desfasurarea activitati ca si PFA al unui cetatean german rezident sau nerezident sunteti impozitat pentru veniturile obtinute conform legislatiei romanesti (am prezentat mai sus in ce fel), dar organul fiscal poate reconsidera aceasta activitate din independenta in dependenta (CF art.7, pct.2.1. asa cum a fost modificat de OUG 82/2010), acest lucru se poate intampla, mai ales, dupa 01 iulie 2010 dar s'ar putea intampla si pentru veniurile obtinute inainte de 01 iulie 2010 in temeiul art.11 din CF.

CONCLUZIE "FINALA"
Eu cred ca la momentul actual (18 septembrie 2010) cu legislatia fiscala in vigoare va fi destul de greu (RISCANT !) sa se mai escamoteze natura unor venituri si sa se diminueze plata unor impozite in Romania !
Sa nu uitam cateva puncte forte ale legislatiei fiscale romanesti cum ar fi:
- aplicarea principiului privind prevalenta economicului asupra juridicului;
- posibilitatea reconsiderarii (fiscale) a veniturilor independente/dependente;
- preturile de transfer;
- reconsiderarea tranzactiilor intre afiliati romani si straini.

IATA si cateva extrase din Codul fiscal relevante:
CF Art. 11: Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal
(1)La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe în înţelesul prezentului cod, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau pot reîncadra forma unui tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei.


(2) În cadrul unei tranzacţii între persoane române şi persoane nerezidente afiliate, precum şi între persoane române afiliate, autorităţile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricăreia dintre persoane, după cum este necesar, pentru a reflecta preţul de piaţă al bunurilor sau al serviciilor furnizate în cadrul tranzacţiei.
..............................................................

NOTA:
Dvs. ca si persoana fizica (rezidenta sau nerezidenta) sunteti afiliat cu SRL-ul (persoana juridica romana) pentru ca detineti in el peste 25% participatii (chiar 100% parti sociale pentru ca sunteti asociat unic).
in concluzie, ca si PFA in momentul actual, dupa modificarile din 15sept, se plateste impozit(16%)si contributia la sanatate de 5, 5%? Sau si celelalte pentru pensii si somaj? exista posibilitatea ca sa mi se ceara contributiile pentru anii din urma?

Multumesc mult de lamuriri si detalii!
Dupa intrarea in vigoare a OUG 82/2010 (ordonanta 82/2010 reglementeaza plata contributiilor individuale din OUG 58/2010 dar numai pentru veniturile din DDA(=drepturi de autor, drepturi conexe si sui-generis) precum si din venituri profesionale din conventii civile):
- PFA-urile sunt excluse de la plata contributiilor individuale asa cum au
fost ele definite de OUG 58/2010 (= contributia individuala pentru
pensii 10,5% si somaj 0,5%).

IN CONCLUZIE incepand cu data de 15 septembrie 2010 PFA-le vor datora urmatoarele:
- impozitul pe venit de 16% ( cota se aplica la venitul net = venit brut - cheltuieli deductibile) - Legea 571/2003 codul fiscal;
- contribuția pentru fondul de sanatate 5,5% (cota se aplica la venitul net) - Legea 95/2006 art.257.

SI DIN PACATE:

- in situația in care nu aveți și venituri din salarii (= nu sunteti salariat cu carte de munca;
- sau, nu aveți contract de asigurare cu Casa de pensii teriotrială ,

datorați si contribuția pentru asigurari sociale (= pentru pensii) in cota de 31,3% la valoarea asigurata prin contractul dintre dvs. si Casa de pensii.

Cu alte cuvinte, in conformitate cu Legea nr.19/2000 - legea pensiilor, în sistemul public de pensii sunt asigurate prin efectul legii ( adica obligatoriu):

Art.5.
(1)În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I.persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
II.persoanele care îsi desfasoara activitatea în functii elective sau care sunt numite în cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, în conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
IV. persoanele care se afla în una dintre situatiile urmatoare:
a)asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b)administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c)membri ai asociatiei familiale;
d)persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;(=PFA-uri)
e)persoane angajate în institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f)alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

V.Persoanele care se regasesc în doua sau mai multe situatii prevazute la pct. IV.

Art. 61
(1)Persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV si V care au cel putin vârsta de 18 ani sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei de asigurare. Declaratia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrarii în situatia respectiva la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia de asigurare.

(2)Se excepteaza de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV si V, daca beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de prezenta lege sau daca se regasesc în situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I, II si III.


COMPLETARE RASPUNS:

Referitor la intrebarea:
exista posibilitatea ca sa mi se ceara contributiile pentru anii din urma?

- exista aceasta posibilitate !

- termenul de prescriptie este de 5 ani
vezi art 91 din OG 92/2003 - codul de procedura fiscala:

CAPITOLUL II: Prescriptia dreptului de a stabili obligatii fiscale
Art. 91: Obiectul, termenul si momentul de la care începe sa curga termenul de prescriptie a dreptului de stabilire a obligatiilor fiscale
(1)Dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu exceptia cazului în care legea dispune altfel.
(2)Termenul de prescriptie a dreptului prevazut la alin. (1) începe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui în care s-a nascut creanta fiscala potrivit art. 23, daca legea nu dispune altfel.
(3)Dreptul de a stabili obligatii fiscale se prescrie în termen de 10 ani în cazul în care acestea rezulta din savârsirea unei fapte prevazute de legea penala.
(4)Termenul prevazut la alin. (3) curge de la data savârsirii faptei ce constituie infractiune sanctionata ca atare printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva.


Exemplu:
- obligatiile fiscale (datorate si neachitate) cu termen de plata in perioada 01 ianuarie 2005 si 31 decembrie 2005 se prescriu in termen de 5 ani de la data aparitiei obligatiei (=datoriei de plata) si anume incepand cu data de 01 ianuarie 2006 astfel:
- 01 ianuarie 2006 la 31 decembrie 2006 = 1 an;
- 01 ianuarie 2007 la 31 decembrie 2007 = 2 ani;
- 01 ianuarie 2008 la 31 decembrie 2008 = 3 ani;
- 01 ianuarie 2009 la 31 decembrie 2009 = 4 ani;
- 01 ianuarie 2010 la 31 decembrie 2010 = 5 ani.

Altfel spus:
- daca aveti o datorie pe care trebuia sa o achitati in data de 25 ianuarie 2005;
- si o alta pe care trebuia sa o achitati in 25 decembrie 2005 ,
aceste doua datorii se prescriu in data de 31 decembrie 2010 data la care expira termenul de 5 ani de prescriptie.

Alte discuții în legătură

Plata cass pentru nerezidenti care obtin venituri din chirii. ContSters320921 ContSters320921 Ma adresez la Dvs. pentru un ajutor ca sa clarific situatia mea privind cererea de plata CASS. In primul rand, mentionez ca sunt un cetatean roman, ... (vezi toată discuția)
Contributie de asigurari sociale de sanatate pfa niculaucarmen niculaucarmen am primit de la Casa de Asigurari de Sanatate o decizie de impunere care constituie si instiintare de plata. Sunt persoana fizica autorizata si desfasor ... (vezi toată discuția)
Impozit pe salariu din strainatate livius1302 livius1302 Ma poate lamuri si pe mine cineva cum se impoziteaza venitul meu care se compune din salariu venit din strainatate.(mentionez ca petrec mai mult de 6 luni in ... (vezi toată discuția)