avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune-prescriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune-prescriere

Au trecut 6 luni in urma cu cateva zile de cand am fost la prima dezbatere in instanta pentru succesiune. De atunci s-a mai amanat de 3 ori ,deoarece reclamanta nu avea taxa de timbru platita. In tot acest timp nu am depus la dosar (din nestiinta) cererea de acceptare a mosteniri.Este tardiva angajarea unui avocat in aceata speta ,daca au trecut cele 6 luni pentru prescriptia succesiuni ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:53, 18 Septembrie 2010
puteti sa invocati exceptia netimbrarii.
1. Succesiunea nu se poate prescrie; termenul de optiune succesorala este de 6 luni, intr-adevar.
2. Nu exista cerere de acceptare, acceptarea se face prin declaratie autentica.
3. Daca o aveti, o puteti depune oricand la dosar, chiar daca succesiunea se dezbate dupa implinirea termenului de opt succ.
- termenul de 6 luni incepe sa curga de la data deschiderii succesiunii, adica de la data decesului si nu de la primul termen din instanta
- a invocat cineva faptul ca nu ati acceptat mostenirea in termen? daca da, va trebui sa dovediti motivul impiedicarii si mai ales faptul ca intr-un fel sau altul ati acceptat mostenirea tacit si pentru asta aveti mare nevoie de un avocat.
avocat Cristina Popescu
pai mortu...cand a murit?
apoi..care-i data cererii de chemare in judecata?
apoi va spunem treaba cu acceptarea tacita...adica dupa cum puneti problema pare ca ati sustras bunuri din mostenire:D
Nu are relevanta data depunerii cererii de chemare in judecata in cazul in care ati accpetat in mod expres mostenirea, la o data anterioara ( termenul curge de la data decesului defunctului - vezi av.Cristina Popescu)

Daca actiunea s-a introdus in termenul de optiune succesorala, acceptarea poate fi facuta direct in instanta, in cazul in care nu exista o acceptare expresa.

In caz contrar, tb. sa probati acceptarea tacita a succesiunii.

Alte discuții în legătură

Succesiune-termen minim si maxim Marius Rujan Marius Rujan Am inteles din discutii, ca termenul maxim de acceptare a succesiunii este de 6 luni, dar care este termenul minim, curgand de la data decesului, la care se ... (vezi toată discuția)
Acțiune în constare intr-o succesiune IuliaGalati IuliaGalati Bună seara! Ce șanse am sa câștig în instanta o acțiune în constarea la o succesiune dacă termenul de opțiune succesorala a fost depășit, ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune - partaj succesoral - retransmitere succesorala CRISTIAN CIRMACIU CRISTIAN CIRMACIU Buna ziua. Va rog sa am ajutati cu urmatoarea speta. Niste clienti, sora si frate, au fost chemati in judecata de bunica lor pt. ca instanta de judecata sa ... (vezi toată discuția)