avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acțiune în constare intr-o succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acțiune în constare intr-o succesiune

Bună seara!
Ce șanse am sa câștig în instanta o
acțiune în constarea la o succesiune dacă termenul de opțiune succesorala a fost depășit, persoana după care facem succesiunea decedând în 2015.
Poate fi considerat străin de succesiune?
Menționez ca eu m-am ocupat de inmormantare persoanei, îngrijirea casei și plătirea impozitelor.
Care ar fi costurile unei astfel de acțiuni?!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
E greu de inteles de ce vreti acctiune in constatare si la ce va referiti.
Daca e vorba despre decaderea din termen a cuiva atunci trebuie demonstrat ca acela nu a acceptat nici expres si nici tacit succesiunea.
Luati legatura cu un avocat care sa va lamureasca dupa ce se lamureste el.
Buna ziua,

In cazul in care este vorba de o mostenire, trebuie sa va adresati instantei competente cu o cerere de chemare in judecata prin care sa solicitati dezbaterea succesiunii, stabilirea calitatii de mostenitor a persoanelor care au vocatie sucesorala, masa succesorala si cota ce revine fiecarui mostenitor, apoi se va putea face partajul, prin modalitatile prevazute de lege.

Cererea de chemare in judecata se introduce la instanta in raza careia defunctul a avut ultimul domiciliu.

In cadrul acestei actiuni instanta de judecata va stabili daca persoanele care au calitatea de mostenitori au acceptat sau nu, expres sau tacit, mostenirea

Termenul de acceptarea succesiunii este de 1 an de la data decesului persoanei despre a carei mostenire este vorba.

In situatia in care din probele administrate se constata ca unii moştenitori nu au acceptat succesiunea in termenul de optiune succesorala instanta va stabili care dintre mostenitori au in mod concret dreptul de a mosteni.

Acceptarea mostenirii poate fi facuta in mod expres, printr-o declaratie data la notar sau in mod tacit, prin acte de acceptare tacita.

Costurile unei astfel de actiunii constau in plata unei taxe de timbru, in anumite situatii si onorariul unui expert si a onorariului de avocat.
Taxele de timbru sunt stabilite de OUG 80/2013, la art. 5, iar onorariul de avocat difera de la un avocat la altul si se stabileste in urma unei consultatii juridice.

Contactati un avocat pentru a putea discuta toate aspectele cazului dvs., intrucat un astfel de proces este complex si nu poate fi castigat fara a beneficia de asistenta juridica din partea unui avocat.

Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2020
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune-prescriere vasv123 vasv123 Au trecut 6 luni in urma cu cateva zile de cand am fost la prima dezbatere in instanta pentru succesiune. De atunci s-a mai amanat de 3 ori ,deoarece ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune dupa moartea mamei costinbiclea costinbiclea Dupa moartea mamei(acum 8 ani), un singur frate si-a manifestat dorinta de acceptare a succesiunii prin act notarial, fara sa-i anunte si pe ceilati frati.Tata ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii teo1980 teo1980 Buna ziua, Va rog mult sa ma sfatuiti in solutionarea unei probleme privind dezbaterea mostenirii. In august 2007 a decedat tatal meu. Mama este in ... (vezi toată discuția)