avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire din indiviziune - partaj succesoral - ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire din indiviziune - partaj succesoral - retransmitere succesorala

Buna ziua.
Va rog sa am ajutati cu urmatoarea speta.
Niste clienti, sora si frate, au fost chemati in judecata de bunica lor pt. ca instanta de judecata sa dispuna iesirea din indiviziune cu privire la masa succesorala ramasa de pe urma defunctului bunic (decedat in anul 1997), acesta fiind si singurul capat de cerere al actiunii. Bunurile ce compun masa succesorala au fost evaluate la 8000 lei in vederea timbrarii.
In cuprinsul actiunii s-a invocat faptul ca paratii nu si-au exercitat dreptul de optiune succesorala in termen de 6 luni de la data deschiderii succesiunii iar instanta de judecata a pronuntat o incheiere prin care a admis in principiu cererea de partaj si a constatat deschisa succesiunea de pe urma defunctului X si faptul ca paratii nu au acceptat succesiunea in termenul de 6 luni.
Ulterior a admis actiunea de partaj doar in contradictoriu cu unul din mostenitori (celalalt fiu al defunctului) si a respins-o in contradictoriu cu clientii mei.
1. Hotararea prin care s-a respins actiunea de iesire din indiviziune (care a fost asimilata de instanta de judecata ca fiind o actiune de partaj succesora) este supusa apelului sau recursului.

2. Mama celor 2 frati (nora defunctului) poate invocat institutia retransmiterii partii din mostenire cuvenite defunctului ei sot, in contextul in care acesta a decedat in anul 1988 iar socrul in anul 1997?
3. Poate formula aceasta o cerere de interventie in interes propriu in recurs, prin care sa solicite recalificarea caii de atac sau trimiterea spre rejudecare?
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Monica Hanganu , Mediator 20:22, 25 Mai 2013
Acesta este rezultatul daca paratii nu au angajat avocat. Un avocat putea sa probeze ( vorbind cu paratii) in fata instantei ca acceptarea succesiunii a fost tacita. Daca mai au cai de atac sa angajeze avocat . Numai un avocat care citeste documentele si vorbeste cu partile poate da un sfat pertinent.
Partile au avut un aparator care a probat faptul ca paratii au facut acte de acceptare a succesiunii, in sensul ca au primit un acordeon si o suma de bani de la reclamanta.
Problema este ca la momentul decesului, partile aveau 17 ani si nu prea puteau face multe acte prin care sa probeze acceptarea succesiunii.
Credeti ca ar fi eficienta o cerere de interventie in interesul paratilor, formulata din partea mamei lor, in care sa argumenteze si alte acte de acceptare a succesiunii, avand in vedere ca ea era reprezentantul legal la momentul decesului?
Ce alte argumente prin care ar putea dovedi faptul ca au acceptat succesiunea ar putea invoca partile in recurs?
Va multumesc.
Un alt aspect este ca actiunea de iesire din indiviziune este semnata direct de avocat, iar reclamanta in cadrul interogatoriului administrat sustine ca doreste sa partajeze masa succesorala in contradictoriu cu paratii (nepotii ei), desi in actiune avocatul invoca faptul ca paratii nu si-ai exercitat dreptul de optiune succesorala.
Daca reclamanta vroia sa imparta bunurile nu-si lua avocat, facea iesirea din indiviziune pe cale amiabila. Daca si-a angajat un avocat isi va asculta avocatul.
Acte de acceptare tacită a mostenirii sunt oricare dintre acele activităţi întreprinse de moştenitor, din a căror îndeplinire rezultă neîndoielnic intenţia sa de a accepta succesiunea lui de cujus.
Legea nu stabileşte concret care anume acte realizate de succesibil constituie manifestarea intenţiei de a accepta moştenirea. Instanţa de judecată va trebui să aprecieze, în concret, de la caz la caz, dacă actul săvârşit de succesibil, în această calitate, reprezintă sau nu o acceptare tacită a moştenirii. Totuşi, art. 690 cod civil prevede că nu sunt acte de acceptare tacită actele de conservare, îngrijire şi administrare provizorie, cu condiţia ca moştenitorul să nu fi dobândit deja titlul sau calitatea de erede prin acceptare expresă.
Deci, eu insist cu angajarea unui avocat care sa vorbeasca cu paratii si sa descopere actele de acceptare tacita pe care le poate folosi in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptare succesiune. leusan leusan Un copil al defunctilor din 2 accespta pentru unul mostenirea tacit prin acte si fapte.Pentru un alt parinte o accespta expres prin declaratir notariala in ... (vezi toată discuția)
Partaj dorel13 dorel13 Am avut un proces in care, in cererea de chemare in judecata avocatul a scris \"partaj si iesire din indiviziune\" Este vorba despre un teren agricol de pe un ... (vezi toată discuția)
Actiune reconventionala in cadrul actiunii de partaj/iesire din indiviziune Iuliana Ecaterina Matache Iuliana Ecaterina Matache In cadrul unui dosar avand obiect partaj mobiliar/iesire din indiviziune reprezentantul reclamantilor si-a completat obiectul actiunii si cu dezbatere ... (vezi toată discuția)