avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ACCEPTARE SUCCESIUNE.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ACCEPTARE SUCCESIUNE.

Un copil al defunctilor din 2 accespta pentru unul mostenirea tacit prin acte si fapte.Pentru un alt parinte o accespta expres prin declaratir notariala in termenul de optiune .

Aceasta acceptare nu produce efecte juridice pentru intreaga masa succesorala ramasa de la defunct?.Chiar daca in notariat se dezbate spre exemplu odata pentru un teren, si alta data pentru bunuri mobile si un imobil?Poate avea drepturi nestingherit la intreaga masa succesorala,inca de la acceptarea succesiunii prin declaratie?

Pentru un partaj succesoral ,unde s-au enumerat toate bunurile defunctilor nu constituie actiunea insasi , un act de acceptare A SUCCESIUNII CHIAR SI TACITE.?
In aceste conditii succesibilulul poate avea drept la bunurile sale nestingherit?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Anamaria Plevit , Avocat 16:24, 20 Noiembrie 2011
da, acceptarea produce efecte petnru intreaga masa succesorala idiferent daca acum se dezbate pentru un teren si maine pentru restul.
da, actiunea de partaj constituie act de acceptare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
Anamaria Plevit, Avocat
asta am inteles si eu din prevederile in materie de drept succesoral,numai ca o stimabila doamna judecator face urmatoarea formulare in hotarare:"
Dupa urma defunctilor au ramas mostenitori legali reclamantul impreuna cu paratul". dupa care mentioneaza ca :
1)- "s-a prezentat instantei declaratia de acceptare a succesiunii in termenul de optiune succesorala,si alte probe;
2)- s-a PREZENTAT INSTANTEI DOSARUL DE PARTAJ prin care s-a cerut de partajul masei succesorale ramasa dupa urma dupa cei doi defuncti ;
3)- nu rezulta ca de pe urma defunctului X s-a acceptat mostenirea expresa;
4)- in cadrul CM dupa terenul de 3900 mp nu reiese ca reclamantul are drept legal in acest moment la imobilul defunctilor;

Mentionez eu urmatoarele : -Imobilulul a apartinut in devalmasie defunctilor soti, parintii reclamantului si ai paratului;
- mostenirea s-a acceptat numai de reclamant tacit si pentru X de la deschiderea acestuia (inca de la deces) si au fost depuse dovezi
- pentru sotia defuncta reclamantul a acceptat atat tacit cat si expres prin declaratie notariala in termenul de 6 luni;
S-a introdus un dosar de partaj prin care se solicita: iesirea din indiviziunea, stabilirea masei de impartit ramasa dupa defuncti.... ,compunerea loturilor in vederea inscrierii in Cartea Funciara.Se enumera toate bunurile mobile si imobile ramase la deschiderea succesiunii.

Problema a constat in introducerea unei actiuni de urgentare pe art 581c pr.civ,pentru a sista paratul anumite demolari si a-i permite reclamantului accesul,intrucat paratul doreste sa instraineze imobilul,are datorii personale catre succesiune si exista riscul unei executari silite a masei succesorale, si a pierii acestei, (pina la solutionarea dosarului de partaj)Practic reclamantul ar suferi o paguba ireparabila.


din mesajul dumneavoastra rezulta ca ati procedat corect. Impotriva sentintei instantei introduceti calea de atac (apel sau recurs in functie de valoarea masei succesorale) ca sa vi se faca dreptate. Acceptarea succesiunii este atat expresa cat si tacita. De asemenea acceptarea nu poate fi cu privire la numai unele bunuri ci este totala. Exista un caz special, varianta acceptarii sub beneficiu de inventar cand nu stiti daca datoriile sunt mai mari decat activele si vreti sa platiti datoriile numai cu ceea ce ati mostenit, dar nu se aplica in cazul dumneavoastra
Multumesc .Am facut deja recurs in termen ,am cerut casarea hotararii si rejudecarea pe fond.am aratat si aceste aspecte si faptul ca mostenirea nu se accepta pe bucati,mostenirea o accepti in intregime sau renunti,si nu preferential, precum si aceea ca transmiterea patrimoniului defunctilor catre mostenitorii legali are loc de la data decesului,fiind descendent direct si mostenitor legal.Mai trebuia sa mentionez si ceva de faptul ca este de asemenea mostenitor sezinar precum si ce decurge din aceasta?
Sau le pot arata in ziua dezbateriilor?
din punctul meu de vedere nu era necesar, puteti foarte bine sa vorbiti la dezbateile pe fond

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor ContSters115731 ContSters115731 Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune - partaj succesoral - retransmitere succesorala CRISTIAN CIRMACIU CRISTIAN CIRMACIU Buna ziua. Va rog sa am ajutati cu urmatoarea speta. Niste clienti, sora si frate, au fost chemati in judecata de bunica lor pt. ca instanta de judecata sa ... (vezi toată discuția)
Casa gabita2000 gabita2000 am si eu o intrebare. noi suntem 5 frati. Daca eu merg la un avocat pot sa rezolv ca toata casa sa fie trecuta e numele meu? pot sa o pun pe mama sa semneze, ... (vezi toată discuția)